MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Thursday, July 21, 2011

BAHARU vs BARU

perasan tak skang ni kalau baca paper perkataan baharu dah start di gunakan.rasa mcm kekok plak dah tua2 ni nak kena tukar dari perkataan baru kepada baharu, menda ni baru start di laksanakan ke ek pengunaan nye?sebab skang ni kat paper dah tukar dah dari perkataan biasa yg orang guna baru kepada baharu

apa beza baharu & baru?meh nak kasi contoh

Perbezaan di antara baharu dan baru:
Baharu : New
Baru : Just

contoh ayat

ayah saya baru sahaja membeli kereta baharu

aku baharu membuang tahi lalat hahaha....

aku baru pulang dari makan nasi ayam paprik tersedap di donia kat depan sapura

Ahmad gemar memakai baju baharu


tapi kan rasa mcm skema je nak tulis perkataan baharu tu kan hehe

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

8 ribu orang memberikan idea bernas:

syanasaid said... [Reply to comment]

sumpah aku konpius
hahaha

kereta baharu saya baru saja mati di tepi jalan sbb bateri kong

betol tak???
hahahaa

♥cikmOt♥ said... [Reply to comment]

yang aku tau beza

kota bharu

dan

johor bahru...heehhe

mama rifQy said... [Reply to comment]

ye x nana ??baru tau nii..heehhhee

Zue AnnaLeeya said... [Reply to comment]

saya baru jer beli baju baharu semalam....
betul tak????
mcm pelik plok bila baca...
ehehhhh....

fazilzura said... [Reply to comment]

emm compus jgk ni

Sidratul Muntaha said... [Reply to comment]

ahahah....
tpi bagus jugaklah tuk tempat misalannya:
kg sg tua baru (just village river old)
jdi kg sg tua baharu (new village old river)

etiey.com© said... [Reply to comment]

NANA.. NEW TAK SALAH SEKIRANYA DIGUNAKAN UNTUK BARU JUGA. TAK SEMSTINYA DIGUNAKAN BAHARU UNTUK NEW...

deqlis said... [Reply to comment]

entahlah..rasa cam tak sesuai laa..baharu tu." saya baru saja on pc yang baharu ... keh keh keh" nie contoh ayat jerkk hihi...

pepe2x ajer..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...