MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Friday, July 22, 2011

sape pernah makan KULAT SISIR?

pernah makan tak cendawan yang tumbuh kat pokok2 mati ni?kalau mak aku dia panggil kulat sisir.dulu masa kecik2 rumah ada banyak pokok2 mati kitorang adik badik pakat kutip la..boh dalam bekas pastu suh mak masak.

ni antara menu peberet aku ni, kalau aku masak kulat sisir ni aku makan nasi ngan cendawan ni aje..xmakan lauk lain dah...sedap rasa dia ala2 daging hee...kalau kat pasar keramat ada je jual RM1/100 gram..kalau nak buat lauk tu atleast kena beli 600gm.kadang2 susah juga nak cari cendawan ni..sebab dia ada time hujan2 je..

kalau kat pasar tani pon kadang2 payah nak jumpe, tapi biasa kalau g pasar keramat tu memang manjang ada je cendawan ni...tapi sebelum nak masak tu kena basuh betol2...sebab dia kan tumbuh kat pokok2 mati....memang ada daun2, pasir celah2 cendawan tu klw kita tak bersihkan dia...aku kalau bersih memang 5,6 kali la..rendam ngan air biasa..pastu rendam ngan air+garam kasi kuar seme habuk2...last sekali rendam ngan air panas pastu bilas

aku biasa dengar orang masak lemak je kulat sisir ni, jarang dengar orang wat goreng. tapi aku blom pernah try masak lemak, biasa aku goreng campo ngan telor je sangat sedap tak caya bole try pasni


cam gini la cendawan tu hidup menumpang kat pokok mati
rupe cendawan dari dekat

resepi kulat sisir goreng ni resepi aku hee..

600gm kulat sisir (ni utk 10 orang makan)
4 biji telor
1 biji bawang besar di potong2
2 ulas bawang putih di p0tong2
10 biji cili api
garam,serbuk kunyit& serbuk perasa

cara masak:
lepas dah bilas kulat sisir sampai bersih gaulkan serbuk kunyi & garam
masukkan dalam kuali..biar sampai kering air dia...bila dah kering masukkan minyak
bila dah masukkan minyak masak dalam 10 minit pastu baru masukkan 4 biji telor
pastu campak je bawang besar, bawang putih & cili api
last sekali baru masukkan serbuk perasa..agak2 klw xmasin tambah la garam skit

gambar ni aku google je..tapi hasil yg aku masak supe la mcm ni..tapi aku xletak kacang panjang mcm dalam gambar ni..terpulang pada citarasa masing2
Kalau sesiapa nak cuba masak lemak, ini resepinya aku google

Bahan-bahan:
2 cawan santan daripada sebiji kelapa
1 batang serai
200g kulat sisir

Bahan kisar:
100g ikan bilis
10g serai
100g bawang kecil
5g bawang putih
20g cili padi
10g halia
20g cili merah
10g kunyit hidup

Cara membuat:
1. Masukkan santan ke dalam periuk.
2. Masukkan bahan kisar dan kacau rata di atas api sederhana.

3. Masukkan serai yang dititik dan kulat sisir, kacau rata dan biarkan mendidih. Apabila masak, angkat dan hidangkan.

adeh aku tengok dah kecor dah ni...dah la pose rini huhu...haih..kulat sisir ni btol2 mengimbau kenangan masa kecik2.jangan ingat orang KL xtau makan menda2 ni hehe...

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

50 ribu orang memberikan idea bernas:

♥cikmOt♥ said... [Reply to comment]

bukan takat pernah makan...malah masa kecik2 dulu selalu masuk ladang/utan ngan kakak2 aku p cari kulat sisir tuk mak time cuti sekolah...

sedap makan masak lemak tuu...terangkat weiii

Ummi Aisyah || Cik Yah said... [Reply to comment]

betol2..kalau masak lemak lagi ummph..tapi skrang ni susah dah nak jupe kulat spesis ni

as ♥ Leenda said... [Reply to comment]

alamak..teringat masa kecik2 dulu..mak saya pun just goreng campur telur je..tu pun dah sedap sangat dah..siap berebut ngan adik2..hehe..nostalgia sungguh..

qemaishak said... [Reply to comment]

makan kak, dedulu kalau ada pokok tumbang hari2 duk tgk dah tumbuh kulat ke belum hihi , musim hujan cepat tumbuh ni:)

tiefazatie said... [Reply to comment]

er..xpernah lak mkn sis..hehe

Luv said... [Reply to comment]

thanks nana

coz bg ku mengingati semula memori masakan arwah mak yg sedap sgt.. indu nak mkn cendawan nie...

syanasaid said... [Reply to comment]

kalo kt kedah tok aku pernah gak msk kulat ni
tp kt KL xpernah jmp pn

juelee said... [Reply to comment]

masak lemak memang sedapppp yummeh!

Cute MuM said... [Reply to comment]

sedap..
uyun suka sangat..
kat mana yer nak beli kulat sisir tue?

huda said... [Reply to comment]

jgn lupa ye akak..muuahhh love u ..hehe

farah hairuddin said... [Reply to comment]

sedap gila kulat sisir uat smbal tuh.mmg kaww la.nak2 uat pedas2...my feveret!!

ieda said... [Reply to comment]

sedap .. sedap dik .. kulat sisir nie masak lemak paling best kan .. akak jarang buat grg2 nie :)

deqlis said... [Reply to comment]

tak pernah makan...klu cendawan tumbuh lepas hujan tu biasa laa kutip n makan masa kecik2c dulu...

sekarang beli siap kat giant jerkk hehe...

g kulat nie deqlis takut sikit nk makan..sebb dulu2s selalu dengar kes kulat beracun...dan kisah org mati mkn kulat tu mcm scary jerkk...

kot Nana ada petua cara nak tau racun ke tak kulat tu...cer citer cer citer..hehe

Cik Rose Cute said... [Reply to comment]

Pernah makan...goreng pun sedap...masak lemak pun sedap hihihi...dua2 masakan kita makan memang sedap!!! betul kata nana...kalau kulat tu goreng makan gan nasi putih...tak payah lauk lain dah.....Teringat Arwah mak selalu buat....

zura_habib said... [Reply to comment]

my fav nie...my mum biasa msk goreng ngan telur je

Ena said... [Reply to comment]

sedapnya..

dah lama sunguh tak makan kulat sisir ni..

a'a masak goreng gitu or masak lemak.. lemak putih pun sodap.. mungkin rasanya yg lemak2 tu buat kita tak perlu makan lauk lain kot..

Mama Zharfan said... [Reply to comment]

may fav ni--me boleh mkn sepinggan sorang2--my mom memang tau me suka sgt2 so dia akan beli/cari utk me bila me kelik kelate ;0

amiey lee said... [Reply to comment]

alamak..penah tgk..tapi tak penah mkn..hmm nk cari la nk try...

e.l.i.z.@ said... [Reply to comment]

eiii x behi...segala jenis kulat kawe x behi hihihi

azura samsuddin said... [Reply to comment]

antara makanan peberet zura ni ... suke kalo masak lemak mmg sodap heheheh, zura kalo kulat ni mcm bau2 bacang ngan cendawan kan so mmg zura sukelah, pelbagai jenis cendawan pun suke!!

MamaYatie said... [Reply to comment]

ya allah,sedapnya...dah lama sangat mencari tp tak jumpa2...teringat jer masakan sorang kawan masa bujang dulu..dia goreng ngan ikan bilis campur cili api yg ditumbuk..sedapnya...

♥MAMASYAZA♥ said... [Reply to comment]

akak penah mkn ygmasak lemak tu, yg gorengnye belum pernah, tp rasa cam lebih sedap yg goreng2 tu

fazilzura said... [Reply to comment]

xpenah makan ... gitu ghupe nye b4 di masak ye

b a m b a m ' s said... [Reply to comment]

wahhhh..dah lama x mkn nie.. buat menu berbuka mahu terangkat nie! hehehe

Nana said... [Reply to comment]

@♥cikmOt♥

haih sama la wei
aku g bakang umah je
carik kulat ni
g kat pokok2 mati
kutip kumpul sikit2 hehe

Nana said... [Reply to comment]

@Ummi Aisyah || Cik Yah

xpernah rasa yg masak lemak
klw kt psar keramat mgm da
tp ada musim gak
klw musim kemarau mcm skang ni
xde la

Nana said... [Reply to comment]

@as ♥ Leenda

serius..sedap gile kan
masak goreng tambah telo
perghh meleleh!

Nana said... [Reply to comment]

@qemaishak
haha
sama la..
time kecik2 sure g cek kat pokok2 mati
nak cari kulat ni

Nana said... [Reply to comment]

@tiefazatie

bese kat kampung senang dapat ifa
ifa kan suke masak
hehe
try la

Nana said... [Reply to comment]

@Luv

ala...sorry..
terkenang masakan mak ek..
mmg sedap kan

Nana said... [Reply to comment]

@syanasaid

hehe kot bila2
ko dtg pasar keramat
singgah la beli

Nana said... [Reply to comment]

@juelee

xpenah mkn yg masak lemak tu

Nana said... [Reply to comment]

@Cute MuM

hehe
kt sini ada la uyun
kot bila2 dtg keramat
singgah la pasar keramat

Nana said... [Reply to comment]

@huda
hehe nanti akk bli klw ada ek

Nana said... [Reply to comment]

@farah hairuddin

btol2
kasi pedas skit
mmg terangkat

Nana said... [Reply to comment]

@ieda

yang goreng tu sedap kak
try la hehe

Nana said... [Reply to comment]

@deqlis

klw dia jual kat pasar tu
mgm sah la xberacun hehe
tak tau nk ckp ek
camane nk bezakan
tp kita mgm bole beza
mana yg bole makan & tak

Nana said... [Reply to comment]

@Cik Rose Cute

tu la..
klw makan ngan nasi panas2
lauk tu saje pon xpe
mmg sodap

Nana said... [Reply to comment]

@zura_habib

hehe
sedap gile kan

Nana said... [Reply to comment]

@Ena

owh masak lemak putih pon bole ek hehehe
sy xpernah mkn yg masak lemak
biasa goreng je

Nana said... [Reply to comment]

@Mama Zharfan

sama la kita
sepinggan tu bole ratah sorang2 je

Nana said... [Reply to comment]

@amiey lee

sila try ye
pastu bgtau sedap ke x

Nana said... [Reply to comment]

@e.l.i.z.@

hok aloh..bakpo hehee

Nana said... [Reply to comment]

@azura samsuddin

heheh sedpa kan
lain kali nk try msk lemak la
ramai yg ckpp sedap

Nana said... [Reply to comment]

@MamaYatie

wah special tu
msk ngan ikan bilis tumbuk
sure lg sedap

Nana said... [Reply to comment]

@♥MAMASYAZA♥

hehe
klw saya
sy lg suke goreng
rasa puas makan

Nana said... [Reply to comment]

@fazilzura

try la..
sangat sedap

Nana said... [Reply to comment]

@b a m b a m ' s
hehe
kan??
sedppp btol

eB ezrin said... [Reply to comment]

eB x pernah mkn tapi ader dgr kwn2 citer sgt2 sedap... cumer renyah skit nk preparenyer...
eB sgt2 suker ngan cendawan busut... tau ader kat ner? :)

Carlz Jafran said... [Reply to comment]

Ni dipanggil kodop klo di sabah. Mmg sedap masak dgn daun bawang, lada putih sabah dan ikan masin. Yummy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...