MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Monday, October 17, 2011

1st time buat kek utk beday amrul

caya tak selama ni aku xpernah wat kek utk beday amrul..bese aku minta tlg kwn2 amrul kt kluang sana arrange kan bli beday & wat seprise, kebetulan plak beday amrul ni dia time dia off kan, makanya dapat la aku buat kek utk dia..bese kan beday dia kena ari keje..mmg tak dapat la aku nak wat kek utk dia  & sebab kali ni plan nak celebrate beday amrul sama ngan birthday husband sukma (kwn skolah)yg beday asben dia sama dengan beday amrul...tu yg aku wat sendiri kek beday amrul tu..aku rasa ni baru kali ke-3 kot aku celebrate beday amrul sama2 (sebab kebetulan amrul blk KL time beday dia)

oleh sebab pes time nak wat kek beday amrul kan..so aku wat special skit la dari biasa...kek ala2 2 tingkat tp xbape nak nampak 2 tingkat sebab tingkat ke-2 tu kek bentuk bulat yg xbape tinggi, leper je..sebabnye kek petak tu aku xletak penuh sebab kek akan mengembang bila masak..belen kek yg xckp bekas tu aku tuang dalam loyang bulat.

mulanya kek bulat tu nak makan sendiri je..ingt nak deco kek petak tu je..tapi sebab nak nampak lain, aku letak kek bulat tu atas kek petak, pastu letak topping ( 1st time aku wat topping pakai choc cip ngan whipping cream yg dimasak dengan kaedah double boiling) topping nampak berkilat je..

pastu aku beli strawberry kat giant susun sekeliling kek bulat yg di letak atas kek petak tadi tu....dah siap tu aku press krim wat hiasan skit kat sekeliling kek tu...sayang plak, aku xamek kek amrul masa mula2 siap tu...aku xnak amrul nampak dalam kamera..tu pasal aku xamek..masa sebelum kek di pasang lilin pon aku lupa nak snap..jadi xbape nampak jelas sgt la kek beday amrul ni...

walaupon kek aku tak secantik kek2 orang lain..tak selazat kek secret recipe..tapi aku sgt puas hati..sebab aku rasa kek ni la paling puas hati aku buat..walaupon deco dia simple aku just tepek buah stoberi je..tp aku suka topping dia yg nampak berkilat tu &  yg paling penting kek air tangan aku sendiri khas untuk suami tersayang :)

p/s : ayu setot, tq sebab kasi resepi toping aku pakai resepi ko choc cip & whipping cream hee..bese aku wat pakai coklat serbuk, toping xnampak kilat & rata

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

47 ribu orang memberikan idea bernas:

YAYA AZURA said... [Reply to comment]

cantik kek..pandai buat..
topping guna choc chic tu xpernah try lagi ...

notti netti said... [Reply to comment]

janji air tangan isteri utk suami tu penting.......ehehehe.....kalo nak lagi berkilau and lemak, letak sikit butter or minyak zaitun.

MrS. F!zA said... [Reply to comment]

air tgn isteri tu lg berharga utk suami..hihihi

mama tisya said... [Reply to comment]

cun dh tu..bila ltk stawberry automatik nmpk kek tu mcm kaya...bab kata ayu ibu damia..hehehe...lg 1 air tgn isteri ..kita pn tk pernh wt kek sempena busday hubby tu yg wt nasi ayam..patutnye nk wt tiramisu tp bahan2 tk sempat bli..heheh

amiey lee said... [Reply to comment]

huhuhu bestttt... aku pun dh lama tk buat kek..

sarah dok request "bu nak kek".. cian plak kat dia...tak de bahan nk buat tu yg malas tu..

toping selalu aku guna cekelat vanhouton+mentega+susu cair aja...berkilat gak nmpak dia heee.. nnti nk try guna cokelat chip n whipping cream plak la..

watyz said... [Reply to comment]

ok dah kek tu. yg penting puas hati sbb kite wat sendiri... :)

cik Jue Aka Ibu Farisyah said... [Reply to comment]

puas hati nana dapat buat kek untuk kekasih hati....memang bertuah cik hubby ...kalau akak mesti tempah sebab tak pandai buat kek...hahahaha buat malu ajekan..

Sidratul Muntaha said... [Reply to comment]

huhuh..
syabas!!
finally dpt tgk kek cantik ko!!
yeehha!!
confirm la mlm tu 23cm bertalu2.
erkhh!!
ahahhaa..
happy betul yer Birthday Boy..
btw,aku mcm pelik la sbb..
naper status fb mamatisya seleberit besday laki dia sama dgn amrul?!
dekat2 ke yer?!

GoJeS said... [Reply to comment]

waweeeee....wat dgn penuh kasih syg..ble mkn...syg dan kasih mengalir melimpah2 gitu dlm bdn...makin bertmbh syg dan kasih la en.amrul kt wife die ni;)

syawalsimpsons said... [Reply to comment]

wahhh cantik tu...nanti sue nak order la untuk bufday akob pulak la...next month..

mummy_ayu said... [Reply to comment]

cantik la....mesti cedap tu.......sebab dibuat dengan penuh kasih sayang...

Nana said... [Reply to comment]

@YAYA AZURA
tu la pes time wat toping pakai choc cip..hehe cpt cair skit

Nana said... [Reply to comment]

@notti netti
ahh aku mmg letak butter tp skit je
tkt banyak2 lembik plak kang

Nana said... [Reply to comment]

@MrS. F!zA
hehe btol2..
pengerat kasih sayang

Nana said... [Reply to comment]

@mama tisya
hahaha tu la nye
kek klw ltk stoberi tros nampak mcm mahai heheee

Nana said... [Reply to comment]

@amiey lee
aku pakai coklat serbuk je
tp klw sukatan tersalah terlebih kdg2 dia keras skit

Nana said... [Reply to comment]

@watyz
tu la nye
puas ati sebab air tangan aku heheee

Nana said... [Reply to comment]

@cik Jue Aka Ibu Farisyah
hehe ala kak..
mula2 tu saya malas juga nk buat
tp sebab fikir bila lagi nak dpt celebrate masa hari harijadi dia yg sebenar
bukan senang nak tgu beday time dia cuti

Nana said... [Reply to comment]

@Sidratul Muntaha
hahah xde maknan 23cm
bendera merah kot kekee

Nana said... [Reply to comment]

@Sidratul Muntaha
opss lupe ahh beday diorang selang sehari je

Nana said... [Reply to comment]

@GoJeS
hehehe dia pon dah muak sebenarnya makan kek coklat tu

Nana said... [Reply to comment]

@syawalsimpsons
adeh..biasa2 je sue...

AyuArjuna BiGoshh said... [Reply to comment]

kalau saya jadi amrul saya nanges hahahaha...bertuah dapat isteri cam nana pandai amik hati suami :)

Nana said... [Reply to comment]

@mummy_ayu
hehe klw tak sedap pon
anggap sedap je la kan ahaha

syanasaid said... [Reply to comment]

vangga laki ko
:-)

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said... [Reply to comment]

cayala nko nana..
yup, sure amrul bangga seh!!
untung dpt bini cam ko.. =)

Cik Bambam said... [Reply to comment]

sodap ehhh nengokkk.. :p

KSWSK said... [Reply to comment]

kang leh kasi wa resepi nak wat topping dia tu..wa xreti sgt nak bt

atty's said... [Reply to comment]

mesti amrul bangga dpt potong kek dr hasil tangan isteri tersyg

Zue AnnaLeeya said... [Reply to comment]

cantik atau tak bg akak tak penting nana...
yg penting air tgn isteri tuh spesel utk somi....

hepi belated beday utk amrul...

♥MAMASYAZA♥ said... [Reply to comment]

memang cantik. mesti amrul happy

Myra Jay said... [Reply to comment]

Sedapnyer.. ;)

wan nurul hezrina said... [Reply to comment]

nampak sedap sangat=)nnt bleh gajk try buat kek.

Nad @ MamaZakwan said... [Reply to comment]

air tgn sendrik gak lagi puas hati ;)

IntaNBerliaN said... [Reply to comment]

wah.. kek ni nampak sedap je..

Nana said... [Reply to comment]

@AyuArjuna BiGoshh
hahah nanges ye
amrul terharu la...
siap dapat adiah kiss lagik kakakaka..
tapi tula..saya suka nak wat something yg memorable.

Nana said... [Reply to comment]

@syanasaid
hahah vangga ke?
aku tak tanya dia plak kekee
tp terharu la dia hahaa

Nana said... [Reply to comment]

@♥Leily|Ummi Alya Husna♥
hehe jangan la kata gitu segan aku haha..
aku buat mana yg termampu je..
untuk di kenang hari tua nanti

Nana said... [Reply to comment]

@Cik Bambam
hehhehe..tu kena tanya mereka yg dah pernah makan kek ni

Nana said... [Reply to comment]

@KSWSK
wa resepi dia coklat cip 200gm whipping cream sekotak kecik masak kaedah double boiling tu je..pastu nak sedap skit ltk susu pekat & butter 2 sudu

Nana said... [Reply to comment]

@atty's
hehehe
bangga ke?
nanti nk tanya amrul lah
dia bangga ke x?hehehe

Nana said... [Reply to comment]

@Zue AnnaLeeya
hee..kek dibuat dengan penuh kasih saayang kak klw xsedap pon mesti rasa sedap gak kot kakakaka

Nana said... [Reply to comment]

@♥MAMASYAZA♥
hehe tq..
ala simple je kek ni

Nana said... [Reply to comment]

@Myra Jay
heheh insyallah sedap sebab dibuat penuh dengan kasih sayang hahaha

Nana said... [Reply to comment]

@wan nurul hezrina
hehe try la..
senang je..
resepi kat internet pon banyak

Nana said... [Reply to comment]

@Nad @ MamaZakwan
tu la.
mmg sangat2 puas hati..
sebab air tangan sendiri

Nana said... [Reply to comment]

@IntaNBerliaN
hehe
tu kena tanya mreka yg dah pernah makan la hehee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...