MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Tuesday, October 4, 2011

kita MAKANG dulu hehee

sesudah kami smpai kat cherating, singgah makan dulu ka badan cukai,kemaman sebab nak anta mama kak maria dia nak g kenduri sedara kat kemaman, tu mama kak maria ikut sekali tapi mama tumpang sampai kemaman je..bila dah jejak negeri terengganu adalah satu kewajipan utk makan makanan terengganu nak2 nasi dagang! aku memang suke nasi dagang...try makan kt restoran  norhaily kat area bandar cukai ni..terbaek!! wlpon ikan dia ada sikit masin, tapi dia nye gulai memang perfect!

dah abes makan tu kitorang singgah juga kedai tepi2 jalan saje nak tapau kopok lekor & sata..first time beli ktorg bli kat kedai keropok cap delima kt kemaman, sata yang jual tepi kedai kopok tu sedap..not bad tapi masa hari nak balik tu ktorg g kuala kemaman, ada jumpe sata yg lagiii sedapp kat 31 geliga jalan menghala ke jeti kuala kemaman ( lupe plak nak amek gmbr tmpt tu) tp serius sedap sata tu..yg paling bez sebab dia pedas dalam seketol sata ada sebijik cili api.

kopok lekor plak bli kat keropok cap delima not bad sedap! aku beli 20 batang je, sebatang 50 sen.memang rasa ikan dia..pas goreng dia kecut tu tandanya dia banyak ikang...opss slang ganu plak kuar hehe....apa2pun terengganu ni memang kaya dengan makanan yg sedap2 belaka...saya shuke...

rombongan cik keah

nasi dagang sedap
 singgah bli kopok lekor wat kunyah2 dalam kete
keropok cap delima sangat rekemen! tak tau la tmpt lain ada yg lg sedap tu deah yg bgtau kedai ni sedap
sata terbaek la..kalau kt KL xsama rasa nya sata ngan kt ganu ni
 kopok lekor siap di goreng sedap sungguh
 model sata hehe

27 ribu orang memberikan idea bernas:

ieda said... [Reply to comment]

banyak jenama kopok kat kemaman dan area terengganu nie kan .. tapi susah nak cari yg sedap dan berasa isi ikan nye ..

SyaNa said... [Reply to comment]

oh rindu tganu
dulu study sini mmg puas mkn kopok lekor
fresh2 makcik jual kt hostel

Cik Bambam said... [Reply to comment]

adoi..lapar tgk sataaa!! -.-'

Zue AnnaLeeya said... [Reply to comment]

bangga jadi anok jati ganung biler nana duk puji2 gitu...
lahir kt kemamang plok tuh....
hahahaha....

kopok kt area pintu gerbang nok masuk kemamang tuh sedap... akak suker bli situ... klu kt kuala kemamang lagi sdap....
satar plok klu satar aziz tuh terbaekkkkk.....
kt kuantang pong susoh nok cari kepok dan satar yg best mcm kt kemamang....

pasan dok akak tulis byk G... doh kater anok ganung... hehehe....

mama tisya said... [Reply to comment]

tk pernh mkn sata

mama rifQy said... [Reply to comment]

kite orang tengganu..hehhheeee..tetibe lak!!!!

Kite xsuke makan sata

Sidratul Muntaha said... [Reply to comment]

yup...
cherating adelah terbaekk,terbest dan terbagus..
lain kaliklu ko nak 23cm ajak amrul gi sana.
huhuuhh..
ara kitaorg dpt sbb 23cm bertalu2 kat sana la!
ahaha..
mandi pantai puas2..
gomol aqil
huhuuhh..
makan sana pun sedap2
esp ikan bako dia.
pergh!!aku rindu nak gi sana balik!!
satah dia aderlah tersedap,terbaekkk juge...
sedapppppp!

eB ezrin said... [Reply to comment]

aduh sata la... hmmmm kena carik nih... :)

~ana~ said... [Reply to comment]

kalau sebut kemaman tu, keropok, satar, otak2 mmg sedap la bg ana. x kira la kedai mn pun..heh3x.

Mama Zharfan said... [Reply to comment]

yum yum i love kopok lekor ;)

Nana said... [Reply to comment]

@ieda
tapi kopok lekor yg ktorg bli ni mgm sedap kak
terasa ikan dia

Nana said... [Reply to comment]

@SyaNa
mesti dah muak mkn kopok kan
aku mmg peberet kepok ni

Nana said... [Reply to comment]

@Cik Bambam
hehehe
g carik blk keje nanti ek

Nana said... [Reply to comment]

@Zue AnnaLeeya
hehe btol kak
saya suke klw datang ganu
salah satunye sebab makanan dia yg sedap
ktorg ada g makan kt kedai aziz satar tu
tp xmakan sata kat situ

Nana said... [Reply to comment]

@mama tisya
rasa dia lebey kurang otak2 je
cuma kaler putih je

Nana said... [Reply to comment]

@mama rifQy
hehe rugi nih
orag ganu xmakan sata
kita ni kt kl susah nak dapat
gile2 suke sata ni

Nana said... [Reply to comment]

@Sidratul Muntaha
aku xbape sgt mandi laut
suka nengok laut je hehe
bab 23 cm tu xdapek nak nolong ahhaa
kena tunggu g oliday ngan amrul nanti baru leh hahahaa

Nana said... [Reply to comment]

@eB ezrin
kat kl ni mmg xjumpe lg rasanye

Nana said... [Reply to comment]

@~ana~
hehe btol2
rasanye klw dah msk area situ seme sedap belaka

Nana said... [Reply to comment]

@Mama Zharfan
sama la hehe 'suka sgt
nak2 yg banyak ikang

tiefazatie said... [Reply to comment]

wah..ifa lupe la kedai pe mak selalu beli sata yg best kat kemaman tue..hee

Gieyana said... [Reply to comment]

x pernah aku makan sata nie weh..nntp Ganu aku nk try lah..

azura samsuddin said... [Reply to comment]

adoiiii terliur pulak tgk satar tu, mmg kalo kat KL lainlah satar nyer berbanding ngan satar t'ganu ...

Nana said... [Reply to comment]

ifa- hehe yeke..
tapi seme kata mana2 area kemaman tu sedap

Nana said... [Reply to comment]

gie-nanti datang ganu mesti try tau sedapp rasa dia

Nana said... [Reply to comment]

azura- tu la,,ganu mmg original la sata dia
xleh celen ngan kt mana2 tmpt

♥ nana i am ♥ said... [Reply to comment]

kak nana, eh eh nama same pulak ;) nak pinjam satu gamba ye =) TQ~

* kepok kat delima memang terbaikkkk!rugi kalau pegi tganu, tak singgah kedai ni..lepastu jelly kelapa die pon terbaik dari ladang.murah,besa n sedap!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...