MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Friday, August 26, 2011

selamat hari raya aidilfitri


tak sempat nak buat kad raya lah kebizian melanda..nak2 cuti lagi melambak keje..

di kesempatan ni aku nak minta maaf..sekiranya aku pernah terkasar bahasa, atau tersalah komen yang bole menyakitkan serta mengecikkan ati korang, sesungguhnya aku tak de niat pon nak buat sape2 sakit ati, terasa ati,kecik ati, or makan ati..

buat kawan2 yang nak balik ke kampung tu...hati2 di jalan raya..tengok2 anak2 tu kalau main bunga api..kang melecur tangan tak bole nak raya kang..tahun ni aku akan beraya kat kl & insyallah kalau xde aral raya ke-3 baru balik kampung amrul kat penang..


selamat hari raya aidilfitri maaf zahir dan batin
dari kami sekeluarga
NANA : AMRUL : DAMIA

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

rezeki berganda alhamdulillah...

cite pertama :

alhamdulillah...rezeki...menang tiket wayang cite colombiana kat asia media TV, sebenarnya kelmarin aku dah menang 4 tiket wayang cite ni, tapi tayangan nye malam ni kat e@curve..aku xdapat pegi sebab xde geng..girlpren seme ada hal..jadi 4 tiket wayang yg aku menang kt cinemaonline aritu aku dah sedekah kan kawan..

aku memang nak sangat tengok cite..tapi tu la..kalau dah rezeki tak kemana kan...rasanya tiket yang menang kali ni dia akan pos ke rumah, bole tengok bila2 masa..yeay...bez2

tq kepada semua yang sudi like..insyallah sape2 yang dah like tu nanti aku akan umumkan result sape yg dapat keychain langkawi.

aku sorang je melayu antara yg menang ni
cite ke-2
alhamdulillah..tadi cek dalam acc bonus dah masuk...syukur..lebih banyak dari tahun lepas..ni la sebabnya kenapa aku sayangkan opis aku...biar la opis ni xde family day pon, xde buka puasa kat hotel, xde dinner, xkisah la yang penting BONUS tiap2 tahun memang dapat
alhamdulillah..syukur ke atas rezeki yang di limpahkan...

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

bulan merdeka : bulan perkenalan kitaorang

kalau masuk bulan merdeka sure terimbas balik kenangan camane bole kenal ngan amrul dolu2..
kalau sape yg terlepas camane kisah ktorg berjumpe meh aku nak kopi lagi sekali entry lama ni

Hari merdeka la aku & amrul kenal.aku ingat lagi tarikh pertama kami jumpe 11 Ogos 1999 masa tu ktorg tingkatan 4, memasing terpilih utk wakil sekolah utk buat persembahan padang hari merdeka ke-42.ktorg bukan satu skolah, dekat sbulan berlatih kt skolah cochrane kitaorg mula jadi rapat.

Klw korang nk tau yang jadi bendera Malaysia beso ats padang dataran merdeka tu la ktorgla, semenya ada 1000++ plajar sekolah dari 20 buah skolah.pastu wat logo hari merdeka & bjoget2 kt padang tu.hehe…aku pakai bj kale putih, amrul dok blakang aku pkai bj kale merah.

masa ari merdeka yg sebenar ktorg tukar2 barang.amrul bagi topi dia, aku plak bg topi aku.
Topi dia bagi tu sampai skang aku simpan lagi.amrul pun sama tp topi tu ada kt umah MIL.lepas kawen, aku kemas2 brg dia aku tgk ada tshirt merah yg merdeka tu yg ada sign aku kt blah lengan.hehe..simpan gak dia…

ni topi amrul aku tukar ngan topi aku kaler putih
baju amrul punya yg penuh ngan tandatangan budak2 skolah dia.pastu dia ada gak minta sign aku.aku sign kt blah lengan
gambar2 kenangan ngan budak2 ampang girl.korang...rindu korang seme..
ni plak gambo dlm album amrul.kurus kan dia dolu2.hahaha..budak pompuan cina tu budak skolah aku.apa ntah motif dia amik gmbr ngan budak ni.ngan aku xde plak ada gambar sama2.heheh...
ni pe kes tetiba jadik patriotik ni?hehe sebab join contest nye pasal...xde gambo ngan bendera..wat self timer ltk kamera ats tv hhehe
seme orang sebok nak raya dah kan?lupe kat ari merdeka, sian kat ari merdeka hee...selamat hari merdeka!


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

dah 17 tahun MA xmasak menda ni

ni la makanan paling lama ma xmasak, lagipun sarae ni memang payah nak jumpe ada pon kat kelantan je...ritu kakak kirim kt kawan dia sarae ni masa kwn dia blk kampung.ni makanan paling popular time bulan pose belah2 pantai timur..aritu ada pernah buat entry pasal kerabu sarae ni & ramai yang tak pernah tau pon makanan ni..

kalau sape2 nak try nanti g kelantan sila try yea...yang heran nye tu kan masa dulu aku bole telan..tapi minggu lepas ma masak aku try makan sikit tros xleh telan hehe..dia ada bau rumpai ni kuat sgt..jadi bergelodak je perut aku..xleh G oghe klate kato...hehe....


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Thursday, August 25, 2011

menang duit raya yeay..

alhamdullillah..rezeki, menang kontest duit raya, dapat duit raya RM10, jadi la kan sape nak kasi free2 je..bole la topup balik duit aku yg RM100 bayo spec tu haaha....ni nak kena menang banyak2 lagi ni..baru leh cover hik2....

tq ibu alisha sebab inform kt shoutbox..tahniah juga pada kwn2 lain yg menang

kemenangan ke-8 utk ogos 2011
total 2011 : 138 kemenangan


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

menang 4 tiket cite COLOMBIANA

alhamdulillah..berkat doa kawan2 yang support aku menang lagi tiket wayang kat cinemaonline..masa kes ilang spec tu kan..girlpren ada bg kata2 semangat suh aku menang banyak lagi tiket wayang kt cinemaonline..kira mcm xla rasa sgt kuar duit RM100 bayar spec 3D tu hehe...masin mulut kawan2...

aku pon tak tau berapa kali aku try anta jawapan rasanya 3x kot..mengena juga nama aku & amrul..disebabkan amrul xde jumaat ni..jadik ini adalah hadiah kepada girlpren sekalian yg dah tlg topupkan duit spec aritu...buat jiran seblah wan, tahniah juga sebab menang buat kali ke-3 hehe akibat terjebak dari aku la ni



terselit juga nama amrul no 37. hehe..


kemenangan ke-6 @ cinemaonline
kemenangan ke-7 utk ogos 2011
total 2011 : 137 kemenangan


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

dari RM100 jadi RM50

berbalik kepada kes aku hilangkan spec 3D kt tgv tu kan, semalam aku g la bayar RM100 mcm yg dijanjikan...tapi sebelum aku keluar tetiba tgk ada msg RM20 dah masuk dalam maybank2u.xlama tu deah sms:

"rezeki ko, si amin dak opis sedekah RM10.." deah cite hal yg jadi kt opis mate dia tros kwn2 dia kesian kt aku...derma RM20 lagi RM10 datang dari kak maria, kak maria tu ye la aku kenal..amin tu aku xkenal..yallah baik sungguh hati diorang...huhu..sanggup derma kat aku RM10 sebab kan kecuaian aku tu..semoga allah murahkan rezeki mereka amin2

apa2pun syukur sangat2 sebab ada orang simpati..dari RM100 yg sepatutnya aku bayar..aku just kuarkan RM50 je sebab lagi RM50 tu sumbangan dari kawan2 yang prihatin..sob..sob..sebak & terharu rasanya....

harga yg perlu di bayar atas kecuaian diri sendiri


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Wednesday, August 24, 2011

buka puasa @ ayam penyet & tgk CARS 3D

ok ni sambungan cite semalam, tadi dah cite pasal kisah malang yg menimpa kan..hehe..ni gambo2 sebelum kejadian malang tu menimpa...oleh sebab nak seat paling belakang so aku decide buke kat wangsa walk, kat AP ayam penyet.tp kul 4.30 aku dah call utk booking..seb baik sebab time aku sampai wangsa walk kul 6.20 seme meja dah fully book.

sebelum buka pose tu g collet ticket wayang dulu aku orang yg ke-3 dapat la seat belakang sekali paling bez couple seat lagi.sebenarnya aritu aku menang 2 je tiket, wan office sebelah menang 2 last mnt semalam amy bagi tiket yang dia menang juga sebab tak dapat pegi..(tq amy)jadi total nye aku ada 4 keping tiket..xlain xbukan aku ajak la girlpren..nana & falsya deah xde sebab dia g klcc tgk final destination.


menunggu waktu berbuka
wan & anak buahnye
ayam penyet pedas berapi time nk blk ntah mcm mana damia terlanggar cawan meja seblah abis tumpah...cuak aku cpt2 minta maaf..seb baik abg tu kata xpe2 budak2 apa dia reti..
dah sudah buke tros naik tunggu waktu tayangan


ko jangan gembira sangat la nana..melayang RM100 bayar spek 3d yg ilang hehhee
nana & falsya baru sampai diorang xjoin buke sama2
so far cite ni sangat menghiburkan..tapi damia tido dalam stengah jam cite start..hehe...ok la..sonok cite ni & paling penting ni pertama kali aku tgk cite 3d xsakit mata..sebab bese klw pakai spek dia sure pening kali ni aku pakai sampai abes xpening2

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

kejadian malang di TGV wangsa walk

malam tadi kami beramai2 falsya, nana, wan g tgk wayang cite cars yg aku menang kt cinemaonline tu..(deah je xde sebab deah g klcc tgk final destination dia menang tiket wayang cite tu).cite yg aku menang kali ni 3D, first time menang cite 3D cam bese la..klw dah tgk 3D kena la pakai spek gedabak wane itam tu kan..

dah abes je wayang aku bukan spek letak atas tempat letak tangan tu pastu aku kejut damia sebab dia tido..tros aku dukung damia & tak ingat nk bawa turun spek tu sekali..dah smpai kat bawah baru tingat spek aku suh falsya naik jap amekkan spek sekali falsya kata spek xde! hah sudah...saspen aku, xpuas ati aku plak naik atas cari spek, pastu nana pon sama tlg cari, xjumpe! masuk budak tgv dia tanya kenapa?aku ckp spek ilang dia pon bawa torchlight tlg carikan xjumpe gak...

sudahnye aku tanya dia abes klw xjumpe camane ni??budak tu jawab klw ilang kena bayar kak...
bape??aku tanya
RM100 dia jawab

nak tau camane reaksi aku?seolah2 orang tercekik tulang ayam sambil menjegilkan bijik mata RM100 mahalnye!!!

tak puas ati lagi..ktorg try carik lg...xjumpe..sudahnye aku suh diorang kira kan spek yg ada tu cukup ke tak mana tau kot ada org amek kasi kt dia ke kan..diorang kira2 xckp 1...aku plak malam td xde cash RM100 sebab ada RM50 je...aku ckp nk jumpe manager dia..sebab esok aku bayar...(padahal falsya & nana dah offer suh pinjam duit dia..tp aku xnak sebab aku nak fikir & ikhtiar dlu klw bole...cara utk menyettelkan masalah ni)

manager tu pon amek copy ic aku & aku amek kad dia then aku promise arini kul 1 aku g bayar RM100 tu...adeh...sedih wei..sekelip mata je menda tu hilang.ktorg dapat couple seat yang paling belakang sekali..6 seat dari kiri seme geng2 aku seat sebelah nana tu je seme c***..aku syak orang row ktorg juga yg rembat spek tu..sebab orang row bawah mustahil bole nampak lagipun masa tu gelap...mmg tak guna btol la orang yg curik tu..xpasal2 aku kena bayar RM100

mcm gini la spek gedabak yg ilang tu

akibat kecuaian aku tu..gilrpen seme pakat2 kolek sorang RM10 bagi kat aku nak bayar spek yg ilang tu...sebak aku baca status deah malam tadi menitik air mata..seme girlpren setuju sumbangkan sorang RM10...


aku rasa ni antara hikmah ats apa yg terjadi..allah nak tunjuk betapa aku di kelilingi oleh orang2 yang sgt amek berat pasal & sayangkan aku, allah dah kurniakan aku dengan sahabat2 yang sejati yang sanggup susah & senang bersama...sesungguhnya aku sangat bertuah mempunyai kawan2 yang bernama DEAH, NANA & FALSYA..aku sayang korang dunia akhirat!
tak pe la..aku think positif je..mungkin apa yg berlaku ni ada hikmah di sebaliknya...kalau dah ditakdirkan RM100 tu bukan rezeki aku, aku redho...(walaupun mulut kata redho dalam hati tuhan je yg tau)

mungkin bagi sesetengah orang RM100 tu mcm xde nilai..tapi bagi aku sgt besar nilai RM100 tu. lepas la sepasang baju raya..tapi xpela..aku terima seme ketentuanNYA...

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

kuih tart wajib dibuat tiap tahun

ni la dia kuih yg wajib dibuat setiap tahun, tart adalah peberet selama2nya..hari raya tak lengkap kalau xde tart ....ari ahad lepas wat sama2 ngan mak, jem mak buat sendiri pakai nenas yg dimport khas dari kluang, amrul bli kt kluang singgit sebiji, bli 10 biji utk wat jem.

aku tukang tekan acuan tart mak aku tukang bubuh jem. hazab juga nak nyiapkan...sebab sekali buat 4 ketul butter dari kul 10 kul 1 pon xsudah2..jenuh nk nyiapkan.dah tu malas nk wat 2,3 kali kan...tu pasal buat banyak sekaligus.

resepi kali ni aku try pakai resepi yg pakai susu tepung sebab bese klw tart sedap2 ni diorang letak susu tepung ni dia bahan2 yg aku guna utk wat tart

  • 2 1/2 cawan tepung gandum
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • 2 1/2 sudu besar tepung kastard
  • 2 sudu besar tepung susu
  • 1 cawan butter (226 gm)
  • 1 sudu besar minyak sapi
  • 1 biji kuning telor
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1 sudu besar gula
dan ini lah hasilnya...
dapat 2 bekas ada la dalam 300biji kot
kuih tart gebu segebu tangan tuannya hehee
ok dah xde nak buat kuih raya dah kot..cukup la 2 jenis sarang semut & tart malas dah..nak menguli tepung.

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Tuesday, August 23, 2011

berbuka@ the manhattan fish market

nila pes time makan kat the manhattan fish market, saje nak try sebab asik tengok orang makan seafood platter tu kan...tingin rasa nak try..dah tu jenjalan kt alamanda aritu ada plak the manhattan fish market kt situ...terjah je la...lagipun saje nak banje amrul buka pose...dapat untung jual kuih raya...hehe nak makan buffet cam membazir jek..bulan2 pose bukan makan banyak mana pon..malas la nak berbuffet2

tu pon masa booking tempat kul 5.30 tinggal lagi 2 meja kosong..masuk kul 5.45 dah penuh orang booking.kesian nengok ramai yg nak makan sini tp xde tmpt kosong, apa2 je la restoran pon kul 5.45 seme dah fully book.tu nengok ramai yg buke tepi kolam alas perut makam big apple..sebab penuh tempat.

mula2 tu ingat nak makan seafood platter tp disebabkan peraasaan tamak haloba..takut tak cukup kan..aku oder giant fried platter sebab isi kandungan dalam dia nampak lagi banyak dari seafood platter.abes memang abes..cuma tinggal fries je xabes hee...ada nasi sekali menu ni tp aku langsung xsentuh nasi...makan lauk2 dia je

awal gile da duduk..sebab malas nk jenjalan sejam tunggu buke hehee
budak xpuasa..

mushroom sup dia sedap gile
segala makhluk allah ada dalam ni udang, ikan, sotong, cendawan, ada nasi & brocoli ngan carrot
sedap!
set ni RM55.90 masuk tax gedebuk gedebak RM64.58


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

sepetang di alamanda, putrajaya

ari ahad tu lepas anto kuih raya kt blogger yg dok putrajaya...aku decide nak buke puasa kat alamanda je la..saje nak ubah angin rasa angin putrajaya plak hehe..alamanda ni rasanya baru 4 kali kot aku jejak..memang tak de la ktorg nak datang sini kalau xde hal...ater g putrajaya pon selalu sesat hehehe..harapkan singboard je la..

sesambil tunggu waktu buke jalan2 la dulu dalam alamanda mak aii penuhnye umat soping raya...sesak sgt rasanya..tu amek angin dok tepi kolam nunggu waktu buke. jom la tengok damia gegedik tepi kolam dah lama rasa tak tepek gambo damia sensorang




ni nak tiru tisya ke apa ni aksi tonggek2 hehe...kami buke kat mana?tu blakang damia tu pasar ikan hehe..

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

jumpe kawan2 blogger yg oder kuih sarang semut

kuih dah siap..tinggal nak anta kat customer jek...2minggu lepas sebenarnya dah start hantar tapi dekat2 je la..tapi minggu ni sebab amrul ada kan, tu ajak dia teman anto kuih kat area jauh2...aku ni kalau nak drive g shah alam tu xde masalah sgt tp klw putrajaya...serender mmg sesat hehee....sampai skang xpas2 klw g putrajaya...berpusing je kang nengok singboard.

ari ahad kul 2 g shah alam anta kuih dekat blogger tegar nad mama zakwan, tinggi nye nad..smapai nak salam laga2 pipi kena jengket aku hahaha..nad pregnant 6 bulan tp perut xnampak wo...xnampak langsung mcm org pregnant..klw aku mau dah memboyot dah tu hehe..
nad pon wat en3 pasal perjumpaan ni tp xde gambo sama2 nk tgk klik SINI
p/s : nad ta tau bagi damia duit raya..hehe eksited damia dapat duit raya pertama tahun ni pas anta kat nad g alamanda anta kuih kat kak jue oder 4 btol utk opismate sekali katanya
gambo ni damia amek tu psl kepala aku xpenuh hehee
kak jue pon ada wat en3 perjumpaan tgk SINI
farisyah & damia hehe bukan mama je nk amek gambo sama2
lepas anta kat kak jue mama rayyan plak datang amek kuih tp xame plak gambo sama2 ish lupe
hari sabtu kwn blogger zura habib datang amek kuih kt umah...tuan umah agk somot time ni sebab tgk buat kuih haha..salam ngan org tangan ada tepung2 lg hehe...

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Monday, August 22, 2011

cuba untuk menjadi kreatif

ada sehelai baju yg bli kt jalan TAR jumaat lepas kain dia plain je, tengok mcm kosong je xbape berseri aku pon gatai2 la cari labuci yg dah siap tu nak jahit kat baju..g la kedai juai reben2 tu bawa baju nak jadi contoh nengok ada satu labuci yg masuk ngan baju ni, beli la 2 meter stengah nak jahit kt bahagian bawah baju & tangan

blk je umah tros jahit kasi siap hehe..tak sabo2 nk tgk rupe baju bila dah dimake over...baru la nampak berseri skit lip lap lip lap....jadi la..jahit tangan huduh2 je..ater aku mana reti menjahit..paling penting aku adalah FOBIA dengan mesit jahit..sebab masa form 3 penah jahit suar koyak sekali jarum tertembus kat jari tengah huwa..nak pitam mak..darah menyembur2 kuar..skang ni dengar org jahit pakai mesin jahit pon aku dah rasa ngilu2 tangan ni gitu skali ketakutan aku ngan mesin jahit

baju sebelum dijahit labuci
ni dah siap jahit
suke kain ni sebab 2 tone
meh nak kasi closeup kt bahagian lengan
sebelum & selepas di labucikan nampok la seri skit kan?
ni plak blah bawah baju tu

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...