MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Wednesday, February 15, 2012

al-fatihah...dari nya kita datang kepadanya kita kembali


Pagi ahad.tiba2 dpt call dari amrul..kemas beg katanya....aku heran lah...nak pegi mana plak ari ahad nak suruh kemas beg...dah la masa tu amrul keje, mmg mgu lepas shif dia keje.aku tanya nak kemas pegi mana? Balik penang...amrul cakap.tiba2 dlm hati rasa sesuatu....aku tanya kenapa nak balik penang? AYAH MENINGGAL....tu je 2 ayat yangm keluar dari mulut amrul, aku dpt rasa suara dia bergetar.inallillah....aku t.ak nak banyak soal...sebab aku faham amrul tgh sedih

Lepas letak telefon tiba2 terfikir yallah..sempat ke kami nak menatap wajah ayah buat kali terakhir?bayangkan amrul dari kluang 3jam, smpai kl, nak balik penang 4jam.lepas letak telefon tu tanpa sedar air mata aku jatuh setitik demi setitik....tiba2 terkenang kenangan bersama ayah..walaupun aku baru 6tahun menjadi salah seorang ahli kelurga amrul..tapi berita pemergian ayah memang sangat terasa..sebab aku blom pernah kehilangan ahli kelurga terdekat yang bole kita kata rapat

Ayah..walaupun dari segi,luaran nya nampak mcm seorang yang garang dan tegas...&tak banyak ckp..tapi sebenarnya ayah seorang yang lawak....ayah sgt pandai memasak....mee kari ayah kedua tersedap lepas mee kari mak aku...ayah mmg ada bakat memasak yg sgt hebat bagi aku...sebab masakan dia setanding masakan mak2 kita.ayah sgt take care mcm dia tu ayah kandung aku sendiri...ayah seorang pemakan..seronok klw keluar g makan sebab ayah pandai cr tempat makan sedap2.

Amrul bertolak dari kluang kul 8.30pg....sampai kl kul11.30, aku amek amrul kt stesen TBS.dr pintu terminal aku tgk muka amrul cool je....dia masuk kereta..aku tegur dia..awak ni relax je...amrul ckp menda dah jadi..apa bole kita buat?xlama tu dalam 5mnt kita orang gerak dr tbs..tiba2 aku dgr amrul teresak2...mula2 perlahan....lepas tu berjurai air mata dia...pertama kali seumur hidup aku tgk amrul menangis...aku terus peluk amrul....sambil ktorg sama2 menanges dalam kereta.

Sepanjang perjalanan dr kl-tapah amrul diam membisu...aku pon xnak ckp apa2 sebab kita faham dia tgh sedih..sekejap2 dia lap air mata...ambil drive sambil lap air mata.aku dalam hati tak putus berdoa.yallah..kau berikanlah kesempatan kepada kami untuk menatap wajah ayah buat kali terakhir......lepas berhenti bli makan tapau mlm dlm kereta kt tapah masa nk teruskan perjalanan ke penang...baru amrul mula bersuara.....

Saya dah lama tak ckp dengan ayah...last jumpe ayah,masa bln 11 masa alang kawin....lepas tu sy selalu call ckp dengan mak....saya plan nk bawa mak ngan ayah g langkawi bln 4 ni....saya tak pernah bawa ayah pergi bercuti....tak sempat.masa tu tiba2 aku teringat ayah aku kat kl...btol kata orang kan...bila org yang kita sayang dah tak ada masa tu baru kita nak ingat kat dia..amrul kata..malam sabtu tu dia terdetik nak call mak dia pkl 3pg...tp ms tu tgh keje..dia settle kan keje dlu...xlama tu kul 5dia terasa nak call mak dia...tp ada keje juga...xdpt call..kul 6pg...dah abes keje..amrul br nk call mak, tiba2mak call ckp ayah dah xde...agknye sebagai anak amrul dpt rasa ayah dia dah nak pergi tinggalkan dia.kemungkinan dlm pkl,4-5 tu ayah mengembuskan nafas terakhir

kami gerak dari kl kl 12, sampai penang kul 3, sepatutnya perjalanan amek masa 4 jam, amrul bawa kete 160 adoi....aku kat sebelah dah takut dah...dia risau takut tak sempat tengok jenazah ayah buat kali terkahir.... sampai kampung, lagi sekali muka amrul dah merah tahan sedih...aku salam mak, peluk mak..tiba2 air mata berjurai...xdapat tahan lagi..amrul tros mask dalam bilik ayah...masa ktorg sampai orang kampung tengah angkat jenazah ayah utk dimandikan.masa tu la air mata amrul jatuh lagi....

alhamdulillah proses mandi, kafan &pengebumian semua berjalan dengan lancar...masa mandi jenazah, jirusan terkakhir tu diorang panggil semua anak2 untuk jirus air kat jenazah ayah.masa ni aku cuba tahan air mata dari mengalir..tapi tak tahan.....sambil tangan kanan pegang paip air...tangan kiri lap air mata.allhuakbar..ni pengalaman pertama aku mandikan jenazah.

saat sebelum muka ayah di tutup..anak2 semua di beri kesempatan untuk mencium jenazah ayah buat kali terakhir...masa ni memang part yang paling sedih...semua adik2 nangis...baik yang lelaki / perempuan.allahuakbar...sayu rasa hati...pemergian ayah memang mengejut..arwah tak ada terlantar sakit, memang dia ada sakit darah tinggi & gout tapi xde sampai terbaring...sihat je hari khamis tu masih g keje mcm biasa...arwah meninggal pada usia 50 tahun & menurut kata doktor punca kematian ayah jantung tersumbat

al-fatihah buat ayah...semoga damailah ayah di sana...


kali terakhir kami jumpa masa 11.11.11 masa alang kawen..
ni lah gambar kami yang last bersama arwah ayah

Published with Blogger-droid v2.0.4

49 ribu orang memberikan idea bernas:

cik Jue Aka Ibu Farisyah said... [Reply to comment]

al-fatihah..."baca sampai kesat air mata...."

mummy_ayu said... [Reply to comment]

takziah dear....semoga arwah ayah Amrul ditempatkan digolongan yang diredhai..al fatihah untuk arwah..

(air mata Ayu pun mengalir baca entry nie....sedih)

Nazz@Purple said... [Reply to comment]

takziah..sgt faham situasi mcm tu..sebab pernah kehilangan jg..

Siti Kartini said... [Reply to comment]

Takziah Nana. Al-Fathihah untuk arwah. Semoga ditempatkan di kalangan orang2 yg beriman. Amin.

zie said... [Reply to comment]

al-fatihah...takziah kak...mmg terasa sedih sgt bila kehilangan owg tersayang ni..

*tetiba teringat kt arwah abah..al-fatihah :((

adarnadzmie said... [Reply to comment]

takziah buat nana n amirul.. moga roh ayah semadi dengan aman di sana... sedekah kan alfatihah buat arwah...amin

Zie said... [Reply to comment]

Takziah tuk Nana dan Family

IEMA said... [Reply to comment]

takziah nana, akak bace sambil menangis..teringat arwah ayah akak pun br meninggal last year..
kes pun lbh kurang sama ngan ayh nana..
Alfatihah..

Nad @ MamaZakwan said... [Reply to comment]

sebak... :(
alfatihah buat arwah
salam takziah buat nana, amrul n famili
sabar n tabah byk2
redho dgn pmergiannya.....

mama rifQy said... [Reply to comment]

sedeh nye nana!! pagi2 dah sedeh baca cter nana ni...sabar ye nana!!

iduraz said... [Reply to comment]

takziah buat nana dan amrull...mengalir air mata baca entry ni..tapi memang betul, lelaki kalau menangis tu maknanya dia memang sedih betul...

myfara FLK said... [Reply to comment]

al-fatihah...takziah buat nana n amirul...

MRS. K said... [Reply to comment]

tahziah...

alfatihah

cik dah faridah said... [Reply to comment]

alfatihah..takziah utk nana n amrul..smga arwah tenang disana..

**sambil baca sambil tahan dr air mata menitis..sbb pernah merasa kehilangan org tersyg jgk..

syawalsimpsons said... [Reply to comment]

al fatihah...menongkat dagu sue baca....tabah la ye nana....sabar ye....sedey pulak...mmmm..terasa bagai dekat di hati je bila baca...

mama iris said... [Reply to comment]

takziah utk nana, jue and family.

AdaM Hawa said... [Reply to comment]

Al-Fatihah.. moga rohnya dalam golongan yang beriman dan dikasihi Allah s.w.t.
sy penah alami situasi seperti suami awak.. kematian arwah abah mengejut.. alhamdulillah.. Allah permudahkan perjalanan sy.. sempat melihat dan ciuman terakhir sy pada arwah abah.. alhamdulillah..

Mama Khairan aka Rudy said... [Reply to comment]

Salam...takziah.

Semoga roh ayah dirahmati selalu. Apa yg kita bule hanya sedekahkan al fatihah selepas solat .. hanya tu laa nk menunjukkan kasih sayang seore anak dan harapan dari ibubapa utk anak2nya. Al fatihah. PEACE.

~diAhOntHeblOg~ said... [Reply to comment]

Takziah..Alhamdulillah..Arwah diseru menghadap ilahi sebelum Kiamat..syukur..

PUANSTOBERI said... [Reply to comment]

Takziah Nana.
Akak penah melalui detik2 ni masa ayah akak meninggal 6 thn lps. Mengejut juga. Sama mcm arwah ayah Amrul ni.

~ana~ said... [Reply to comment]

al fatihah...sedih plak bc entry nih..

Sue said... [Reply to comment]

al-fatihah.

salam ziarah dan salam takziah...

MaMa QaiSaRa a.k.a nunu said... [Reply to comment]

salam takziah..

moga rohnyer di cucuri rahmat..
sabar dan tabah nana sekeluarga....

juelee said... [Reply to comment]

alfatihah~~ sama entri kita.. huhuhu mlm td baru terhegeh2 taip sambil kesat airmata huhuhuhu

Lily@MamaZaraZareef said... [Reply to comment]

takziah nana n family..muda lagi arwah meninggal ye..nway, baca ni smbil nak nangis juga sbb terkenang2 saat arwah ayah meninggal dulu..=((

lia said... [Reply to comment]

berjurai2 airmata aku...

Al-Fatihah buat arwah...

amiey lee said... [Reply to comment]

na - takziah..menangis aku baca ..smpai naik2 bulu roma aku nih...

tabahkan hati ye

Afne said... [Reply to comment]

salam takziah dr afne sekeluarga. sama kita doakan moga roh arwah dicucuri rahmat & ditempatkan di kalangan org yg soleh & beriman.

DariNya kita dtg & kpdNya jua kita kembali.

pena rozie said... [Reply to comment]

al-fatihah...

syanasaid said... [Reply to comment]

al-fatihah
ttibe aku rse rindu kt mak pak aku
btol la, time dorg ade ni la kite kena hargai kan
sebak aku baca entry ko..

WILAYAH C.T.M said... [Reply to comment]

takziah untuk k.nana n family.sedih teringat kat arwah mak..

fazilzura said... [Reply to comment]

takziah beb .. ko banyakk2n doa tuk arwah ye..

mude jgk arwah ye.. aku pun rs 1thn je dgn ayah mertua pehtu dia meninggal 1 hr b4 besday pak ajil .. now bile besday pak ajil tibe , sure pak ajil sayu..

lelaki walau ego cmner, mmg akan tetap 'murah' air mata lg2 bile yg tersyg pergi wat selama nye..

ko kene kasi semangat kt amrul key ..

AyuArjuna BiGoshh said... [Reply to comment]

al fatihah,. salam takziah buat keluarga amrul..

mama tisya said... [Reply to comment]

salma takziah..sebak bc..ye la org terdekat kn...al-fatihah utk arwah ayah amrul

Chempaka Aurora said... [Reply to comment]

Takziah Nana & Amrul. Semoga roh arwah dicucuri rahmat. Al-fatihah.

Zue AnnaLeeya said... [Reply to comment]

takziah buat nana dan family yer....
smoga roh arwah dicucuri rahmat....

Al-Fatihah....

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said... [Reply to comment]

takziah & alfatihah ...

FiZ said... [Reply to comment]

takziah to kak nana n family :-(

Masya said... [Reply to comment]

al-fatihah moga rohnya dicucuri rahmat amin...

deela~ said... [Reply to comment]

Al-Fatihah, Semoga Allahyarham ditempatkan bersama org2 yang beriman...

huhuh sedey sbb teringat ayah kat kg, mcm amrul gak, selalu tipon mak jer, ayah jarang sekali

(T_T)

mama_umar_maryam said... [Reply to comment]

alfatihah utk arwah ..
ish,bapak mertua aku pon pandai masak jugak, dan sanggop jg cucu2 die..huhu..ish,tibe sedey plak aku..

littlehumblelynn said... [Reply to comment]

Nana

takziah utk nana & suami.smg Allah meletakkan roh arwah bersama org2 yg beriman..

paham rasanya bile kita kehilangan meski hanya mertua..sakitnya sedihnya x ubah macam keluarga kandung sndr :(

rahayu said... [Reply to comment]

Takziah dr akak..al fatihah

atty's said... [Reply to comment]

takziah dr kty,bila baca sebak,teringat ms arwah abah kty dulu..alfatihah

InaAchik said... [Reply to comment]

sedih... :(
takziah buat kamu sekeluarga...
al-fatihah buat arwah...

nanakimie said... [Reply to comment]

sedihnya.....semoga akak sekeluarga tabah ye...

salam takziah dari nana,semoga arwah tenang disana...

al-fatihah....

S.U.R.I.A.T.I said... [Reply to comment]

takziah nana...be strong dear...

Cik Wanie Ghani said... [Reply to comment]

salam takziah dari wanie,
semoga akak sekeluarga tabah lalui dugaan ini,
kita sama2 doakan agar rohnya dicucuri rahmat & ditempatkan bersama golongan2 yg beriman...
Amin

wani johari said... [Reply to comment]

salam takziah buat nana & keluarga..br bc entry ni... sedih bila org yg dekat dgn kt x der... kebetulan ayah hb sya pn br meninggl...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...