MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Friday, March 2, 2012

perkampungan bajau laut @ mabul island

ok lepas kami seme puas snorkeling kat kawasan laut yang dalam, abang bot bawa kami g relax2 dulu kat kawasan kampung bajau laut ni, kami lepak kat sea horse sipadan scuba, sebab kt sini la abang bot tolong sewakan set snokerling..bole la nak minum air kat situ, tempat ni sebenarnya chalet tapi bilik tak banyak nengok, kalau tak salah sini pakej dia RM180/day utk sorang.

sementara tunggu air laut pasang, tu yg abang bot suruh lepak2 dulu..dia nak bawa ktorg mandi kawasan pantai tapi air laut blom pasang, bot tak bole masuk sebab air nye cetek kan...lama gak lepak2 makan sini, pastu boring la..amrul tanya kawasan pantai kat mana?abang tu kata dekat je bole jalan kaki...

oleh sebab xnak buang masa kami pon decide nak berjalan g pantai, ye la..masa tu dah nak pukul 4, bot mana bole balik malam2...kat sana kul 5.30 dan mcm magrib dah time dia dah gelap...on the way nak g pantau tu kami lalu la perkampungan bajau laut ni...

walaupon kawasan dia mundur & terpencil, tapi kawasan kampung diorang bersih..kemas je..tapi satu je la slack nye...dalam laut tu kan diorang buang je segala sampah mcm tin2, batang pvc, dah la laut tu jernih nampak la segala sampaj yg ada dalam tu..kasut la seluar la seme ada dalam laut tu, tapi belah2 cetek tu la. kat kawasan umah diorang


sementara mak pak dok rehat2 anak2 dok pakat layan upin & ipin
  bez nye kalau dapat umah tepi pantai gini kan
cari barang tersembunyi..hehhee
1. tin sadin
2. tin karat
3. batang pvc
sedih nengok diorang ni buang tin2 dalam laut tu yg tompok2 itam tu landak laut

bersih kat kampung diorang
 ni diorang nye aktibiti petang main duit syiling ntah game apa ntah dia baling2 duit tu pakai beg kuning tu abang bot ktorg
dari kampung tu dekat je nak ke pantai..dalam 10mnt jalan kaki
  damia kemain suke..sini ada pasir kan..sebelum tu mana jumpe pasir..mandi terjun dari bot je
 air memang jernih..tapi nengok apa kt kaki aku tu...sampah
 ini lagi la..sampah masyarakat btol..hahah ntah sape punye la tercicir...aku ngaku aku memang suke pepel..tapi ni bukan aku punye ye...
 ok..dah agk bosan sebab kawasan dia banyak sampah kan..kami patah balik g kat bot suh abang bot bawa mandi kawasan yang bersih
tapak sulaiman! ati2 je aku pegang ni, aku pegang bahagian keras sebab belakang tu nampak cam dia nye mulut, baik tengah makan rumpai laut so aku pegang yang bahagian keras tu je riso kena sengat ke apa
haih muke dah rentung mcm ape je 

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

9 ribu orang memberikan idea bernas:

syanasaid said... [Reply to comment]

ala kawasan da cantik
ttibe byk sampah plak
ni sbb apek senario xde la ni nk tlg kutip

kayrul-shah said... [Reply to comment]

bersih betul kawasan kampung tue..

Zue AnnaLeeya said... [Reply to comment]

view dah cantik...
tp syg byk smpah kan????
dan smpah yg kaler pepel tuh yg x tahan...
sape punyala tuh... hahahaha....

Mama Zharfan said... [Reply to comment]

cutenya star fish tu
me tak suka laut sbb tak nak sunburn boleh gitu heheh

Nana said... [Reply to comment]

@syanasaid
Klw kawasan perkampungan mmg byk smph
Tu psl xke mandi situ
Klw nk mandi kena g port lain

Nana said... [Reply to comment]

@kayrul-shah
Darat bersih
Tp dlm laut tepi umh diorg byk smph

Nana said... [Reply to comment]

@Zue AnnaLeeya
Tu la ni klw kn dtg ni
Lg tcemar klw dh mkin byk pembngunan
Hah samph pepel tu nth sp nye xtau la

Nana said... [Reply to comment]

@Mama Zharfan
Hahahah jaga kulit ni
Sy xkisah sunburn pon
Skali skala xpe hehe

Chubby Hanna said... [Reply to comment]

salam, akak.. noleh email saya tak detail masa akak g sini, cth no.tipon hotel ke apa ker? nak g honeymoon lah kat sini, cam best je.. eamil kita amyhanna8187@gmail.com, tq kak..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...