MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Wednesday, March 7, 2012

bajet cuti2 @ mabul island




ok...jom kita nengok bape bajet cuti aku ke mabul..ni untuk rujukan korang jugak yea..senang nanti nak bajet kan....

1. tiket flight aku beli masa promo 10 sen, tiket g balik dari kl-tawau RM45.60


2. chalet dragon inn satu malam RM 77 (kalau nak bajet lagi bole amek yang harga RM66 xde beza pon bilik sama besar je cuma dia blok paling belakang)
3. jajan2 untuk bawa ke mabul RM30
4. sewa bot dari semporna ke mabul RM450, kami share separuh2 ngan jue so kami bayar RM225
5. makanan tapau bawa ke mabul RM15 nasi goreng 3 bungkus
6. shopping kat tawau : ikan kering, kuih cincin, RM52
7. bli gelang mutiara 5 RM25, FM 6 RM20, loket batu air 6 RM30
8. bli makanan utk di makan dalam flight RM35

total perbelanjaan kitaorang RM554.60 (aku bawa seribu, bajet aku plak abes dalam RM600, berhemah tak aku belanja?hee..xsampai 600 pon abes..ala..botak banyak sponser bole la..hahah..kalau tak xde botak abes la dalam 700 kot)

kami banyak save dekat makan, transport & penginapan 1 malam
- transport botak bawa kete dia, minyak dia yang isi..kitaorang xkuar sesen pon...
- makan aku keluar duit masa tapau makanan g mabul je..lain2 seme botak belanja..
- penginapan 1 malam percuma kami duduk dekat umah cousin botak yang mana sepatutnya malam tu kami menginap 1 malam lagi kat dragon inn. dah save RM77 kat situ

ok kalau kata transport & makan tu kitaorang kena bayar aku bajet mcm ni:
- transport sewa 1 hari RM100 kalau 3 hari = RM300 (sewa kete kat tawau ni mahal tau rate dia)
- bajet makan untuk 3 hari = RM150 (ni aku bajet makan ala kadar je ni xde amek mahal)
- chalet tambah 1 malam RM77

so total kitorang dah jimat kat sini RM527

andai kata kami keluar duit untuk semua yang botak payung ni bajet keseluruhan sepatutnya lah..RM1081.60.ni bajet aku lah..sebab aku biasa xkan amek hotel mahal2..makan pon xde la melantak mahal2...janji kenyang sudah...bajet ni sebenarnya bergantung kepada korang juga..kalau korang jenis mcm aku suka amek menda yg murah bajet bole jadi kurang dari ni...ni bagi pendapat aku lah..kalau bawa RM1000 tu cukup sesangat lah....nak2 kalau korang pegi beramai2 bole save dekat bot tu...

alah..kalau korang xde bajet besar pon lepas je g mabul ni..janji xyah la nak soping2 bagai...g sana memang nak oliday je..aku rasa tak kan abes seribu pon ( ni klw kelorga korang mcm aku la..2 dewasa sorang kanak2)

ni entry2 cuti2 mabul..kot nak refer bole klik link bawah ni

http://ibudamia.blogspot.com/2012/02/kl-tawau-perjalanan-bermula.html
http://ibudamia.blogspot.com/2012/02/dragon-inn-floating-hotel-semporna.html
http://ibudamia.blogspot.com/2012/02/gambar-kenangan-chalet-atas-air-yang.html
http://ibudamia.blogspot.com/2012/03/tampi-tampi-resort-semporna.html
http://ibudamia.blogspot.com/2012/03/mempersembahkanmabul-islandpulau-idaman.html
http://ibudamia.blogspot.com/2012/03/snokerling-laut-dalam-mabul-island.html
http://ibudamia.blogspot.com/2012/02/perkampungan-bajau-laut-mabul-island.html
http://ibudamia.blogspot.com/2012/03/hentian-terakhir-mabul-island.html
http://ibudamia.blogspot.com/2012/03/dinner-tawau-murah-tapi-tak-sedap.html
http://ibudamia.blogspot.com/2012/03/bfast-restoran-warisan-ibu-tawau.html
http://ibudamia.blogspot.com/2012/03/menda-yang-wajib-di-beli-kalau-ke-tawau.html

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

38 ribu orang memberikan idea bernas:

Cute Mum said... [Reply to comment]

ala nana.. kami pon biasa amik benda yang budjet jer..
cuma beza banyak jalan dengan ayah dan duduk rumah peranginan dbkl.. banyak save..
nanti pergi langkawi baru kami betul2 keluar duit sendiri..kebetulan kami pergi lepas cuti sekolah.. jimat sikit..

KhaiZa said... [Reply to comment]

erm... gud info.. nanti boleh refer kat sini klu tergerak hati nak pergi... kira bajet..

dapatkan wajah yg licin, gebu dan halus dengan everlynn skincare. view
http://stokiseverlynn.blogspot.com
untuk maklumat lanjut

sue zainun said... [Reply to comment]

banyak jimat tu..ok la camtu..sue pon cam nana gak..carik yg biasa2 jer..hehe

♥cikmOt♥ said... [Reply to comment]

tah bila la aku nak p sana...huhuhu

mummy_ayu said... [Reply to comment]

best tu..gie jalan2 tempat best..cantik and murah..
sgt best!

S.U.R.I.A.T.I said... [Reply to comment]

thanks na utk info bajet ni. sgt stuju dgn nana. g holiday tak yah sped byk2, yg penting nk jln2 tgok kecantikan tempat org. 1st su baca n3 nana ke mabul tu, dh ckp kat abg, klu air asia promo nnti, nk terus book ke tawau.klu nana tau bebila ade promo, infom2 la ye...tak sabar ni!!!! :)

MRS. K said... [Reply to comment]

beli tiket time promo leh jimat banyak!

atty's said... [Reply to comment]

sama ler kty pun kalau bercuti semuanya budget..yg penting dpt tgk tmpt org.

ezzamalik said... [Reply to comment]

cantik nya mabul!bajet yg sgt berpatutan
teriginnya..

btw jom join ga saya:
http://ezzathepolkadots.blogspot.com/2012/03/first-giveaway-by-nuruls-blogshop.html

SyaNa said... [Reply to comment]

pergi la bercuti di tempat kawan anda tinggal
hahahaa

wei jeles nye tiket gile murah
mahal lg naik bas ekspres

Cik FaRiZaM said... [Reply to comment]

brapa episode ni? byk nye...hehe anyway, tpt ni mmg cntik sgt2!!! nk p la satu hari

~aYu~ said... [Reply to comment]

mmg budget la.. ehehe.. insyaallah kalau ada rezeki sy pun nak ke sana la..

AdaM Hawa said... [Reply to comment]

bile la nak sampai ke sane..

~diAhOntHeblOg~ said... [Reply to comment]

psstt...dah bgtau wan ke? cpt gtau die..mesti die kumpul duit tuk bwk aku..ahhahaha

mama_umar_maryam said... [Reply to comment]

lagi advantage klu ade kwn/sedare kt tmpt cuti2 tu,hehehe
tawau makan murah aku dgr,lagi2 seafood ..sbb sepupu kitorg dulu ade dok sane kejap..nyesal x pegi time die kt situ,hahaha

Damia Aleesya & Damia Ayunie said... [Reply to comment]

fuhhhh..akhirnya dah khatam jugak entry ke mabul nana ni...memang best giler ah pulau mabul tu...siap nampak tapak sulaiman sekor2 depan mata lagi...

juelee said... [Reply to comment]

dah habez dah entri, saya yg tak bt satu pun.. ades keje byk sgt tak dan nak bukak blog.. kat rumah pengsan terus tido aje

Nad @ MamaZakwan said... [Reply to comment]

budget2 je pun ok
janji hepi abeskan masa dgn famili
dan tak pk pasal keje..
kang mahal2 balik penin nak cari duit bakpe, heheheh

Nana said... [Reply to comment]

@Cute Mum

tu la kan
nak oliday ni xperlu mahal2
lain la klw mgm banyak duit
xde hal nye hahaha
kami mmg style gini
ala kadar je

Nana said... [Reply to comment]

@KhaiZa
heheh tu la
senang kan org xpenah g
mesti nak tau bape bajet

Nana said... [Reply to comment]

@sue zainun
xyah amek otel mahal2...
lagipon klw oliday masa abes berjalan
bukan nak duduk dalam bilik
makan pon sama
janji kenyang dah
xyah la nak western ke makan ratus2 ke heheee

Nana said... [Reply to comment]

@♥cikmOt♥
insyallah ada rezeki tu nanti

Nana said... [Reply to comment]

@mummy_ayu
heheh murah tu sebab kita sendiri yg bajet nak murah mcm tu
klw orang lain jenis xkisah berbelanja mesti tak jadi murah jg

Nana said... [Reply to comment]

@S.U.R.I.A.T.I
hahahah
harus bli klw aa ada promo
time tu la nak save banyak kat tiket flight
bese oliday ni org ala kadar je
xde nak belanja bukan2

Nana said... [Reply to comment]

@MRS. K
sangat banyak jimat nye

Nana said... [Reply to comment]

@atty's
kan..gitu la style sy kak
duit xbape banyak
tp nak berjalan juga
so kena pandai2 la
ukur baju di badan sendiri

Nana said... [Reply to comment]

@ezzamalik
so far tempat penginapan dia murah la
klw pandai cari
klw nak mahai pon ada
ada duit seme bole kan hehee

Nana said... [Reply to comment]

@SyaNa
hahah
so far aku g sabah sarawak
mmg ada kawan
g sarawak aritu kwn amrul
g kk abg aku ada
g tawau kwn amrul ada
kan banyak jimat tu hehehee
btol tiket aku g johor lg mahal dari tix flight

Nana said... [Reply to comment]

@Cik FaRiZaM
gambar beribu2 tu kena wat banyak episod
hehee

Nana said... [Reply to comment]

@~aYu~
insyallah...moga ada rezeki nak g sana ok

Nana said... [Reply to comment]

@AdaM Hawa
ada rezeki tu nanti..:)

Nana said... [Reply to comment]

@~diAhOntHeblOg~
aku ada wat kira kasar je
aku ckp 500 kat dia

Nana said... [Reply to comment]

@mama_umar_maryam
hahah btol2
satu kelebihan klw ada kwn dok sana
banyak save

Nana said... [Reply to comment]

@juelee
hahah jenuh nk mengabeskan
banyak nau gmbr

Nana said... [Reply to comment]

@Nad @ MamaZakwan
hahah tau xpe
amek mahal2
blk cuti menong smpai ujung bulan hehe

Nory Zoulkefle said... [Reply to comment]

syok nyer akak jalan2...mmg berbaloi2 bajet tu..ala kadar je yg penting dpt bjalan kan..tp nory x reti nk book tiket murah mcm yg akak dpt ni...10 sen ek tiket ke sabah??? bestnyer...nk jugak...

Mama Zharfan said... [Reply to comment]

tq nana for this entry :)

Cuti Mabul said... [Reply to comment]

kalau nk bercuti ke pulau mabul, boleh tgk pakej Cuti Cuti Mabul disini. http://cuti2mabul.blogspot.com







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...