MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Wednesday, March 28, 2012

black fungus

 suka tak makan cendawan hitam atau nama omputihnye black fungus?ekceli dulu2 masa dajah 6 memang selalu makan cendawan ni, masa tu kakak aku lom kawen dia rajen masak nasi goreng halia, sedap gile wa cakap lu...dia tumbuk bahan2 mcm bese nk wat nasik goreng tp dia letak halia, pastu dia letak cendawan hitam ni...mak aku memang tak reti masak pakai cendawan ni...serius mmg dah lama xmakan cendawan ni

bulan lepas masa balik kampung biras aku jue ayam masak lemak cili api dia letak cendawan ni, pestime nengok orang masak letak cendawan..aku pon amek belen2 cendawan ni campak dalam sayur campor...petu bile makan sayur, aku bukan carik sayur, tapi carik cendawan hahaha..burok prangai.

so skang ni dah pandai la nak masak pakai cendawan hitam ni..mcm2 bole masak..bole buat ayam masak cendawan, bole masuk dalam sup, bole masak ngan daging black pepper, or daging masak halia..eh macam2 la aku rasa bole masak, sesuai aje.

ni last week masa kt kluang kan....bli la skit fungus ni wat nak masak sayur campor...pergh...aku amek cendawan je banyak..sayur nye xde pon hehe...ala, klw nak try carik je kat giant bese dah siap2 dalam pack dah..dia tulis black fungus..bagi sape2 yang xbiasa masak pakai cendawan ni, kena rendam dulu kasi dia kembang..tak yah banyak2 nanti dia akan mengembang sebesar2 alam...jadi amek sket je dulu klw agak2 rasa tak cukup baru rendam lg skit.sedap woi....krup2 pejal rasa dia

ni cendawan yg lom direndam
selepas di rendam dia kembang gini
ni la hasilnye cendawan hitam di masak bersama sayur campur, nak sedap lagi masuk kan sos tiram
 

Published with Blogger-droid v2.0.4

26 ribu orang memberikan idea bernas:

mama tisya said... [Reply to comment]

suka cendawan ni...slalu wat sup or sayur campur

Pinkjambu said... [Reply to comment]

masak lemak cili api mabeles giler!!

Afne said... [Reply to comment]

nana, aku selalu masukkan dlm sup sayur. blm pernah msk tumis lg. nnti blh try hehe

~diAhOntHeblOg~ said... [Reply to comment]

fuh...suke best terbaek wokk

Mama Zharfan said... [Reply to comment]

i memang sukaaaa semua jenis cendawan heheh

nur anis said... [Reply to comment]

cendawan ni sedap....tapi x pernah masak sendiri..

IDAZS said... [Reply to comment]

saya suka cendawan ni. tapi tak tahu pulak rupanya dalam bentuk kering ya. nak carila nanti :)

tq nana

atty's said... [Reply to comment]

cendawan ni feveret family kty
kitaorg selalu masak lemak cili api + udang

juelee said... [Reply to comment]

ehem ehem .. sape la yg rajen sgt masak tu kan?

hahhahahha... mmh peberet ni.. tapi selalu oevr kembangkan hahahhaha sbb pentamak...

Falsya said... [Reply to comment]

peberet aku cendawan nie..segala jenis cendawan semua aku suke..;)

AdaM Hawa said... [Reply to comment]

sedapkan wat masak sayur campur..

Ietams said... [Reply to comment]

ooo mcm tu cara masaknya eh, nak try la nanti =)

MaMa QaiSaRa a.k.a nunu said... [Reply to comment]

dh lama cr mende alah ni...
huhu..
nnti nk try gak la masak......

Nana said... [Reply to comment]

@mama tisya
hehe xpenah lg masak dalam sup
nanti nak wat la ehhee

Nana said... [Reply to comment]

@Pinkjambu
huwaaa nanges woo kak..
kasi taruk pedas2 mabeles

Nana said... [Reply to comment]

@Afne
heheh aku lak bese tumis jek
xpenah lg masuk dalam sup

Nana said... [Reply to comment]

@~diAhOntHeblOg~
heheh nanti kita wat masak2

Nana said... [Reply to comment]

@Mama Zharfan
hehe sama la kita

Nana said... [Reply to comment]

@nur anis
hehehe sonang jek
murah pon murah

Nana said... [Reply to comment]

@IDAZS
rupa dia mcm asam keping pon ada hehe

Nana said... [Reply to comment]

@atty's
wahh sedap tu kak!

Nana said... [Reply to comment]

@juelee
hahahah sama la
selalu kembang2kan banyak2
sekali dah mengembang banyak gilerr

Nana said... [Reply to comment]

@Falsya

yeahhh sama2

Nana said... [Reply to comment]

@AdaM Hawa
tu la pasal rangup2 rasa

Nana said... [Reply to comment]

@Ietams
hehehe nnt try pastu wat en3 tau

Nana said... [Reply to comment]

@MaMa QaiSaRa a.k.a nunu
kat giant banyak..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...