MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Friday, March 23, 2012

rumah jiran sebelah di pecah masuk!

ari selasa lepas berita tergempar....jiran selang 3 buah rumah bcerita kat mak aku yang jiran yang dok btol2 sebelah umah aku kena pecah masuk...kitorang ni jiran yang btol2 sebelah umah yg di pecah masuk langsung tak tau apa..lepas tu dapat tau berita lepas 4 hari kejadian...

adoila...nak buat macam mana korang...dah jiran aku tu kera sumbang orangnye...mana kita nak tau umah dia kena pecah ke apa...aku bukan nak ngata dia ke apa..tidak..tapi kita ni punya la manis muka nak senyum & tegur ngan dia haram dia buat tak reti...sampaikan bapak aku yang jenis tak de nak kecik2 ati tu pon...kecik ati la..bila mana kita nak buat baik ngan jiran tapi jiran tu sebelah mata pon xpandang...

jadi nya bile dah jadi perkara mcm ni..jangan la awak menyesal..sebab awak tak bertegur sapa dengan jiran nak2 dengan kami jiran yang btol2 sebelah rumah awak...kalau awak tu baik dengan jiran2, jiran2 pon mesti akan tengok2kan rumah awak & alert dengan setiap apa yang terjadi kat rumah awak.jiran ni dia duduk belah kiri umah aku, jiran belah kanan ok, bese kalau dia nak balik kampung sure dia selalu pesan tolong tengok2kan rumah dia klw dia xde...

selang 3 hari lepas umah dia di pecah masuk, satu petang masa aku tengah lepak kt umah mak kat bawah, aku nampak ada orang lelaki naik atas rumah aku, naik ikut tangga umah aku yang letaknye kat luar umah mak, tekejut gak aku..ingat penceroboh mana main nak naik je umah orang..sekali aku intai jiran sebelah tu yang xde adab main naik tangga umah orang, nak cek keadaan bumbung dia yang berlubang...bukan kata nak bagi salam ke..minta izin ke awak tu nak naik umah orang..sungguh tak ada adab!ok...aku xjadi kesian dengan kau..sebba rumah kau kena pecah masuk.

bila dah kecoh pasal umah dia kena pecah masuk, jiran2 lain seme pakat tanya mak aku...eh tak kan awak tak tau rumah sebelah awak kena pecah masuk, mak aku selamba je jawab..alah...orang tak campur dengan orang...nak buat macam mana..dia pon xde cakap umah dia kena pecah masuk..mana kita nak tau.yela kita ni xkan nak jadik mak jemah plak kan...dah orang tak cite mana kita nak tau. ok la sudah cite pasal dia...

 ni la bumbung jiran yang kena pecah tu...katanya time siang kena pecah, ari sabtu aku keje time tu petang baru balik...barang xde apa yg hilang sebab dia masuk ikut dapur, kat dapur tu ada pintu yang berkunci nak ke bahagian depan, jadi pencuri xlepas nak g depan sebab pintu berkunci

 ok..apa yang menakutkan aku.....

pencuri tu konfem naik ikut tangga rumah aku...kalau tak macam mana dia nak panjat bumbung jiran yang tinggi tu...adoi...seriau aku la....dia dah ada depan rumah aku!
lepas kejadian ni aku tak putus2 doa...moga2 dilindungi aku sekeluarga...

Published with Blogger-droid v2.0.4

15 ribu orang memberikan idea bernas:

Gieyana said... [Reply to comment]

Daku nyer jiran lg ler x amik tau hal msg2 psl aku dok area chinese..

Mama Zharfan said... [Reply to comment]

scarynya...

syawalsimpsons said... [Reply to comment]

seram jaaa...

lia said... [Reply to comment]

plz b xtra careful beb.... damia kecik g, riso aku...

~diAhOntHeblOg~ said... [Reply to comment]

yeahhh..aku leh ckp kasar x?

PADAN MUKA...mmg xbaik kan..tp kite org melayu..jgn buat cmni la..bukannye ko duk area bukit bintang...nk layan prasaan sorg2..aku ni duk BUJANG pun aku tegur jiran2..kdg ade xkena..aku p ketuk uma jiran tnye..kalau nmpak benda semacam je..contoh org intai2 umah ke..ape punye org xde civil..

nape aku buat cmtu beb..sebab nnt kalau jd pape uma aku org tgk kan..

intanloveamir said... [Reply to comment]

eeeiiii...siyes takut...my b pnceroboh umah tu tahu yg tuan umah tu mmg x berdunia dgn org, tp xder rezeki nk mencuri sbb pntu kunci...hehehe

AdaM Hawa said... [Reply to comment]

ish.. seriau la bile ada cite-cite cam ni.. hati2 nana..

Nad @ MamaZakwan said... [Reply to comment]

nana, take care okeh!
jiran tu biaq pi la dia..
selagi die tak berubah, terpulang kt die
takkan kite nak suruh die berubah plak
pandai2 la die

Nana said... [Reply to comment]

@Gieyana
Ni la masyarakat kita skang
Klw dok umaha apartment tu mmg bese la wat hal sendiri kang
Nk kawasan atas tanah pon dia watmcm environment mcm dok kawasan btingkat

Nana said... [Reply to comment]

@Mama Zharfan
Tu la...takut gile

Nana said... [Reply to comment]

@lia
Aku pun risau...
Dah la aku je ngan mia
Adoi seriau la

Nana said... [Reply to comment]

@~diAhOntHeblOg~
Dia ni mmg spesis xclp ngan orh la..
So klw jadi gini jangan salahkan jiran jiran la klw masing masing xalert ngan apa yg jadi salah dia juga kan

Nana said... [Reply to comment]

@intanloveamir
Umah dia mmg selalu gelap
Maybe org dah aim ingat umah tu sntiasa kosng
Padahal ada penghuni

Nana said... [Reply to comment]

@AdaM Hawa
Tula saya ni lg seriau
Sebab most of the time kat umah mmg ngan mia je

Nana said... [Reply to comment]

@Nad @ MamaZakwan
Tu la..pasal jifan tu kita malas nk amek peduli
Apa yg penting skang ni keselamatan kita

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...