MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Tuesday, June 26, 2012

first time buat ikan bakar :)

ari sabtu lepas masa kt kluang kan...aku saje ckp kat amrul..saya nak masak la..saya buat ikan bakar nak utk lunch?gile masa tu kul 3 petang baru hegeh2 nak masak hehe pagi tu bekpes lewat kan..tu kenyang lagi..dari nak masak lunch sekali membawa ke dinner haha..mana tak nye kul 3 lebey g supermarket, kul 4 lebih baru sampai umah siang2 seme siap masak kul 6.30 dari nak lunch jadi dinner..

masa aku kata nak buat ikan bakar tu kan..amrul cecepat2 pintas ha wat pari bakar! pastu saya nak sup kaki ayam (mcm ikan bakar pasar keramat hehe) g la kami beli pari sekor  ingatkan mahal sekor besar RM9.50, wat pengetahuan seme kan, aku tak pernah masak ikan pari bakar..ini la kali pertama dlam seumur hidup..carik la daun pisang nak balut ikan kan..skali xde dah dalam supermarket nak g pasar mana buka dah..dah tu kita guna apa yang bole je la..beli aluminium foil.

balik tu mil tolong2 basuh ikan & kaki ayam.lain2 seme aku yang buat sendiri.eksited gile nak masak pari bakar wat pertama kali..tak sabar tunggu dia masak tengok jadi ke hahaha....sekali da masak mcm tak caya je manjadi haha..sian kan gini la orang yang tak reti masak bila sesekali masak menjadi tu dia jadi PEGHAK hahah...ikan tu masak dia sempurna pastu yang aku suke dia tak kering bila makan lembut je isi dia sgt juicy.tetiba kan kagum ngan diri sendiri hahaha...

pastu wat pertama kali juga buat kuah air asam, sebelum nak wat tu google dulu resepi hahaha...sian sape suh dulu xbelaja kan..nengok dalam resepi.net tu dia letak asam jawa,bawang,cili api, hirisan tomato, garam, gula & sedikit aji.ok menjadi juga yeay..suke

amrul tak sesaba nak makan...padahal sotong bakar blom siap lagi dia dah amek pinggan ngadap pari bakar..alahai..sonok tengok seme berselera makan..walapon rasanye aku masak tu biasa2 je.

sup kaki ayam


sayur campo bersama black fungus
kuah kicap
pari bakar
kuah air asam
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

14 ribu orang memberikan idea bernas:

syanasaid said... [Reply to comment]

hehee..excited sarjan bile sesekali wife dia msk
syabas nana!!!!

Nurul Akmal said... [Reply to comment]

fuuuhh kecur air liur nih...

Chekgu Azrine said... [Reply to comment]

sure makan sambil menjilat2 pinggan ni...tengok pun sedap giler!!

cik Jue Aka Ibu Farisyah said... [Reply to comment]

nampak sedap sangat...,meleleh tengoknya...

atty's said... [Reply to comment]

nampak sedap semua food yg nana masak..

kalo sup kaki ayam tu feveret fir tu..

Saya Disini said... [Reply to comment]

sedpnye

Ann@zanyra said... [Reply to comment]

wa..terliur tgk ni..lame xmkn pari bakar ni

syawalsimpsons said... [Reply to comment]

itu pon dah menarik hati dengan nasik panas2...mmmm..yummy...

mama leen said... [Reply to comment]

ok la tu.. :)

[-suziey-] said... [Reply to comment]

ceh..mnyesal aku tgk..lapo ni beb!

Falsya said... [Reply to comment]

jgn ingat org yg xpenah masak before kawen masak x sedap kan na!!..ahahaha..

Nad @ MamaZN said... [Reply to comment]

kalu takde daun pisang, kite pakai daun kunyit..wangi jek =p

aih, sedap plak tgk pari bakar tu =p

mrs kayrul said... [Reply to comment]

kan dah kebulur tenghari nie layan gambar nie..huhuhu

shera haifa said... [Reply to comment]

sedapnye.. kecur air liur..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...