MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Thursday, June 28, 2012

kasihan anak ini


pagi ari isnin aritu ktorg dua beranak naik keteapi dari kluang balik KL, mcm bese amek kul 1.20 pagi so sampai KL dalam 6.30 petang.sebab aku aku suke naik keteapi, sebab senang sampai kl central tukar amek lrt, sampai lrt jelatek tu jalan 10 minit je dah sampai umah.

tapi kan...setiap kali aku naik keteapi sure keteapi akan rosak & ktorg akan sampai lambat...ini je la yang aku takut..ye la kang sampai lambat, lambat plak g keje.masa ari isnin tu keteapi sampai on time, bese delay je manjang..sampai la stesen kajang keteapi benti lama gile aku ingt kan nape dia nk rehat ke apa..dah stengah jam benti tu baru la datang orang keteapi bagi tau keteapi rosak...klw nak tunggu lambat sikit so dia cadangkan amek komuter sebelah je train keteapi tu.

oleh sebab nak cepat sebab nak kejar masa g keje, ktorg dua branak ni naik la komuter masa tu kul 6.35 tengah sibuk dengan orang nak g keje kan, masuk je dalam komuter tempat seme penuh..orang langsung tak prihatin pon aku ngan anak kecik langsung xde sape kasi duduk...

.
sampai la ke stesen2 berikut kami masih berdiri..last2 mia penat berdiri dia cakap
mama..mia duduk je la atas lantai ye...xpe...mia duduk tepi2 pastu mia tengok tab
aku ingat kan bile mia da duduk atas lantai mcm tu ada la orang nak simpati...
hampeh masing2 yang ada mata buat2 mcm tak ada mata...masing2 mata yang segar bugar buat2 tido mcm aku tak tau...sempat la juga aku snap gambar mia duduk atas lantai komuter.
.
sampai ke stesen seputih ada orang keluar aku nampak ada seat kosong, cepat2 la nak duduk skali ada orang duduk..aku teros mengeluh situ kuat2 ala...ada orang duduk pulak! lepas aku ckp kuat2 mcm tu baru la orang yang duduk kat seat panjang tu masing2 kalih sikit bangang btol..ada ke sorang bole duduk sampai dua seat??tak ke bodoh?dari tadi aku diam dia xde pon nak kalih

aku tak kisah klw aku tak dapat duduk..tapi sian la kat budak dia bukan ada tenaga kuat mcm kita nak berdiri lama2...ini la perkara yang aku paling benci kalau naik lrt,komuter, star ni...ramai yang tak prihatin & selfish! lagi kesian klw ada ibu2 mengandung & warga emas...apa la yang diorang ni seme fikir ha??aku bukan nak bangga diri cakap aku ni bagosss sangat...tapi klw aku naik lrt, nampak je orang yang lagi memerlukan seat tu aku memang aku bangun kasi seat tu kat mereka yang memerlukan.fikir sendiri la..ada otak tuhan bagi..xyah tunggu orang minta nak duduk, dulu masa g sekolah cikgu tak ajar ke?

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

9 ribu orang memberikan idea bernas:

Myra Jay said... [Reply to comment]

Kesian Mia ha, itula rakyat Malaysia yg semakin terhakis sifat perikemanusiaan :D

Hafizah Haruno said... [Reply to comment]

ramai ada gout rupanya~

cik Jue Aka Ibu Farisyah said... [Reply to comment]

memenag tak prihatin langsung..sakit hati betul kesian mia...

mama_umar_maryam said... [Reply to comment]

aku ms nk tren kt HK dulu, sesak2 punye manusia cine pon nmpk bdk atau org tua mmg diorg panggil soh duduk..kt sini pyhlah..mmg xskolah kot

Chekgu Azrine said... [Reply to comment]

Klu saya naik train..saya pasan warga asing yg kulit hitam ni yg byk bt xtahu je..lgsg xprihatin ok..buat derk.je kt kita yg heret ank sampai 3 org ni..huhu

Mummy Princess said... [Reply to comment]

Akak selalu kena mcm ni. Bwk anak2 naik komuter, siap kena dukung dlm train lg. Org blh pandang jer, tp x ada sorg pun nak bg tempat duduk. Memang tak prihatin......

watyz said... [Reply to comment]

sian mia kan. rakyat mesia ni prihatin kalo ade xciden je kan. part lain2 kureng...

mama tisya said... [Reply to comment]

sian mia..tu la org msia kurang prihatin

mrs.ecam said... [Reply to comment]

ko naik coach yg campur2 laki pompuan ek....lenkali ce try naik coach yg sume pompuan...insyaallah ade yg bg ddk...aku hari2 naik komuter...klu naik yg blah mix laki pompuan tu mmg skt ati...bnyk bangsa asing yg x reti bhse nk bg ddk kt pompuan ngndung,org tua n bdk kcik...skt ati btol...kdng tdo smpi berdengkur....tp sian la mia...smpi tertido ats lantai....eiii skt ati tol la ngan spe yg ddk siap amik 2 seat tu...salu blaku dlm coach yg br 6 coach la...gile kuasa bajet nk slesa jek x pk org len...eh sori termeroyan kt blog ko plak...hikss

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...