MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Tuesday, July 10, 2012

benjolan di bawah ketiak : keputusan dari doktor

susulan dari entry semalam, terima kasih ye kawan2 sangat perihatin kawan2 seme..seme cepat2 suh pegi cek, ok aku memang plan nak g spital hukm kamis ni nak cek, tapi sebelum tu kena juga g klinik dulu untuk dapatkan reference letter dari doktor.

pagi tadi aku singgah kejap klinik dekat2 umah je, mmg misi pagi tadi mencarik doktor pompuan kat klinik tu haha..singgah la kat klinik medivron kat setiawangsa..masuk dalam blik doktor aku tros cakap, doktor saya nak cek bawah ketiak saya ni macam.........tak abes cakap lagik doktor tros menyampuk BENJOL??hahah..mcm ahlil nujum la doktor nih tau je kita ada benjolan.

setelah doktor cek, maka nye ini adalah keputusan nye..

doktor kata benjolan bawah ketiak ni adalah "breast accessories" yang memang selalu berlaku kepada ibu2 yang dah melahirkan & menyusukan anak, ini berlaku akibat perubahan hormon.tapi mereka yang tak menyusukan anak pon ada risiko juga nak dapat menda alah ni..fuh...lega aku dengar seb baik menda ni tak bahaya...faslya ko jangan ingat kereta je ada eksesori tau haha...bangangnye pasya ade ke kata eh mcm kereta plak breast pon ada eksesori ke?tampa kang

doktor kata abes mcm mana?awak nak operate ke?kalau di biarkan dia akan membesar & buat awak rasa tak selesa, yup sememangnye aku dah mula rasa tak selesa, itu pasal la aku fikir nak buang.memula doktor cek belah kanan, tapi dia minta cek belah kiri juga..sekali doktor kata eh kiri pon ada la...so mcm mana?awak nak buang??

jawapan nye memang lah aku nak buang..tak mo la simpan2 aku tak suke ada eksesori lebih haha..pastu doktor pon wat la reference letter utk aku bawa g HUKM kamis ni, nak cek & minta date untuk operation.aduh...operate lagik???seumur hidup ni nak masuk 3x dah operate..apa bole buat kan kalau itu yang terbaik kita operate je la..harap2 la doktor bole operate tahun ni juga.semoga di permudakan seme urusan saya nanti..amin

p/s : kawan2 cer korang cek kot2 ada juga yang ada benjolan mcm gini, jangan di simpan mari la sama2 kita membuang nye bersama2 hehe...

Published with Blogger-droid v2.0.6

53 ribu orang memberikan idea bernas:

Cute Mum said... [Reply to comment]

uyun setakat nie takderlah benjolan kat bawah ketiak.. tapi ada benjolan kat breast.. dah check doktor.. katanya tak bahaya dan kalo nak buang boleh.. uyun tak buang lagi.. alhamdulillah sampai sekarang tak membesar dan effect time menyusukan..

macam kes nana, baik buang jer..

Cikpuan rara said... [Reply to comment]

rara ada jugak benjol tu.tp now tgh preggy,risau lah nk ke hospt.

Saya Disini said... [Reply to comment]

riso nye nk kene operate plak

mama tisya said... [Reply to comment]

lawak la falsya samakan ngan aksesori kete...hehehe...oh kena operate ek..smoga smua dipermudahkn...b4 ni pernah operate apa?

mummy_ayu said... [Reply to comment]

nasib tak bahaya tapi bila dengar operate tu...seriau gak la..takpe la..minor jer kan..dulu masa kat uitm ada classmate Ayu pun kena mcm nie..minor operation buang benjolan bawah ketiak..

cik Jue Aka Ibu Farisyah said... [Reply to comment]

oooo ...nasib baik tak serius...
lagi cepat lagi bagus nana...jue doakan nana sihat2 aje lepas nie...aminnnnn

Zue AnnaLeeya said... [Reply to comment]

akak hr tu pon ade benjol gak bwh ketiak...
tp beselah sbb akak menyusu baby kan???
tp lama2 benjol tu ilang...

haishhh... seumo idup akak x pnah operate...
smoga dipermudahkan semenya ye nana...

etiey.com said... [Reply to comment]

semoga semuanya selamat nana. Baik berindak sebelum terlambat. makin dibair kot makin teruk.

Harap semuanya selamat. amin

Nad @ MamaZN said... [Reply to comment]

nana,
emm..sori ek..
ape kate sblm operate tu dpt kan pandangan kedua dan ketiga?
klau pandangan kedua dan ketiga pun kata operate, so operate la..
sbbnya, kite baru teringat kite pun ada jugak dulu benjolan ni
sangat tak selesa
tapi lepas tu die ilang sendrik
taktau cemane..tetibe jek dh ilang
kite baru teringat balik pas bace entry ni...

♥cikmOt♥ said... [Reply to comment]

dah cek...clear...takde

atty's said... [Reply to comment]

semoga yg terbaik buat nana ye..

syawalsimpsons said... [Reply to comment]

ja G nak solat...pon mau cek jugak la....

watyz said... [Reply to comment]

kan aku dh agak menda yg sama ngan aku...breast accessories.. kalo ko operate n ok. bln 12 ni aku check up kat spital, aku minta operate jugak la. kan... :)

Mummy Iswatie said... [Reply to comment]

insyallah x ada apa....kalu doc suggest buang benjolan tuh buang ja...

faiz fakhirin said... [Reply to comment]

nasib baik xder paper

Ardini Humaira said... [Reply to comment]

dni benjol tu tade cuma kadang ada naik macam jerawat yang masa dalam period :D

sharina niza said... [Reply to comment]

aku ada gak benjolan
tp x check pn sbb bile tekan x sakit pun

risau gak sbb family aku mmg ada history bab2 cancer ni kan :(

amy said... [Reply to comment]

dulu pernah jugak ada benjolan mcm ni..gi klinik memang dr ckp kene operate...tp dgr operate pun takut hehe..sekali sendiri ubatkan ;0..sapu kapur sapu bam ape2 yg panas2 pastu balut ngan kain pembalut...dalam 2 minggu benjolan tu pecah..keluar nanah pastu darah sket...pastu just letak ubat gamat terus baik sampai skrg tak kene dah benjolan tu..alhamdulillah..panik jugak dulu....operate mungkin cara yg cepat...

KhaiZa said... [Reply to comment]

uishhhh... takutnya.. sib baik tak bahaya.. mcm mana rupanya benjolan tuh.. besar ker?

Adlin✿Kyra♥Kyreen Moms✿ said... [Reply to comment]

igt x bahaya rupanya accessories ni leh beso plak ... hope semuanya berjalan lancar yea nana ...

Nana said... [Reply to comment]

@Cute Mum
uyun kita sama kan
kita dah operate pon ketulan kat breast tu 2x operate
skang ni kat bawah ketiak plak bukan ketul tapi dia mcm lembik2 rasa

Nana said... [Reply to comment]

@Cikpuan rara
kena cek tu,
kalau benjol biasa xpe
takut yg luar biasa je ni

Nana said... [Reply to comment]

@Saya Disini
nak operate tak risau sgt
sebab tak sedar pon kan
tp klw tak operate ni yang risau
taku dia makin besar plak kang

Nana said... [Reply to comment]

@mama tisya
mmg bengong si pasya ni haha
dulu kita 2x operate lump

Nana said... [Reply to comment]

@mummy_ayu
ahh minor je ayu
xteruk mana pon

Nana said... [Reply to comment]

@Zue AnnaLeeya
kak ni sejak saya bersalin mia lg saya perasan
saya ingt kan xde menda
tp dah lama mcm ni
mia dah tak menyusu pon ada lagi
tu yg rasa mcm heran tu

Nana said... [Reply to comment]

@etiey.com
itu la tu
tak mau tunggu lama2
takut besar kang jadi lain plak

Nana said... [Reply to comment]

@Nad @ MamaZN
owh yeke nad
tapi risau juga
klw kita tak operate
dok mengharap dia hilang
tapi xhilang2 juga mcm mana
kita ni plan nak pregnant
so kot mana pon nnt baik kita buang sebelum pregnant
nanti klw nak tunggu hilang sendiri time tu ada bb plak ke kan susah plak nak operate klw ada anak kecik

Nana said... [Reply to comment]

@♥cikmOt♥
bagus...

Nana said... [Reply to comment]

@atty's
tq kak

Nana said... [Reply to comment]

@syawalsimpsons
cek tau..
klw ada g cek doktor

Nana said... [Reply to comment]

@watyz
alamak ko pon sama ke aty
huhuhu
senaseb la kita
aku mmg pilih nak operate pon
xmo la biar lama2

Nana said... [Reply to comment]

@Mummy Iswatie
tu la mmg nak buang pon
xsabar rasa nak operate ni
sebab menda ni mcm menganggu

Nana said... [Reply to comment]

@faiz fakhirin
tu la syukur tak de menda yg serius

Nana said... [Reply to comment]

@Ardini Humaira
alamak ada jerawat?
rasa mcm pernah baca kes2 mcm tu
ada tu siap ada nanah lg

Nana said... [Reply to comment]

@sharina niza
aku pon sama syana
mmg tak sakit
tp makin lama bile dia besar
rasa tak selesa
sama la juga
aku ada history family yg breast cancer tu takut tu kena waspada ngan menda2 ketulan gini

Nana said... [Reply to comment]

@amy
owh yeke
seram nye dengar sampai keluar nanah
sya ni ktulan dia bukan keras
rasanye mmg ketulan tu mcm kelenjar gitu
tak mungkin ada nanah

Nana said... [Reply to comment]

@KhaiZa
besar jugak
dalam saiz 4x5cm

Nana said... [Reply to comment]

@Adlin✿Kyra♥Kyreen Moms✿
ahh mmg dia bole membesar
tu pasal nak buang tu
takut makin besar plak

Chekgu Azrine said... [Reply to comment]

Leganya bila baca..tp kena operate tu yg xbest erk..huhu

Lily@MamaZaraZareef said... [Reply to comment]

nak kena operate yek..semoga sume urusan dipermudahkan yek..

NeenaAnuar said... [Reply to comment]

I doakan yg terbaik buat you dear.. dan semoga segala urusan dipermudahkan nya....

btw, this is just my 2 cent opinion.. based on my late mom experienced and also my experienced.. its better for you to do a further check up with doktor pakar.. I dulu penah pegi check doktor clinic biasa2 nie.. diaorg punyer diagnosis lain.. end up biler pegi doktor pakar.. doktor pakar diagnosis lain pulak!

Normally doktor pakar is the best option coz diaorg adelah pakar! :)

Take care dear!

AzuraFazil DIN said... [Reply to comment]

aku xpenah ada lg, kwn aku penah ada...

kalau ko operate nnt wasap aku ye, leh aku melawt , dokek dgt dgn umah aku

mrs kayrul said... [Reply to comment]

alamak kat bawah ketiak kayrul pun ada..dulu lepas bersalin haikal terserlah benjolan tue..bila check doktor kat breast accessories...

lama2 benda tu kempis sendiri yg tak best nya tinggalkan kesan hitam...

Zura Tamin said... [Reply to comment]

Pernah kena..dapat tahu genap sebulan selepas kahwin..Punya lah takut sampai menagis2x ckp dengan suami.. masa tu dah terbayang kan macam2x ... tapi esok jumpa doktor dan doktor cakap ia hanya lump biasa.. terus lega... operate dan Alhamdulillah sampai sekarang tak tumbuh lagi.Insyaallah

♥ Ashikin_Qeen♥ ™ said... [Reply to comment]

Shikin belum pun kawin..apa lagi ada anak..bila baca post akak nie rasa ngeri pun ada gak..sbb shikin pun ada bengkak kecil di ketiak..huuhu..nak ajak mak g check r..takut gak kena penyakit lain,..Ya Allah..minta2 dijauhkan..

masyitah said... [Reply to comment]

Aha..sy ada benjolan tu.meksi kata bengkak susu.tp cek kat doktr, doktr kata lak xd pe2 masalah besar, mybe lemak.hmm, bidan lak ckp, susu ni..ye pun urut.bersembur susu kuar.tp bengkak tu xilang.ingat nk p operate buang la..sbb risau..sakit lak tu.huhu..

masyitah said... [Reply to comment]

Aha..sy ada benjolan tu.meksi kata bengkak susu.tp cek kat doktr, doktr kata lak xd pe2 masalah besar, mybe lemak.hmm, bidan lak ckp, susu ni..ye pun urut.bersembur susu kuar.tp bengkak tu xilang.ingat nk p operate buang la..sbb risau..sakit lak tu.huhu..

masyitah said... [Reply to comment]

Aha..sy ada benjolan tu.meksi kata bengkak susu.tp cek kat doktr, doktr kata lak xd pe2 masalah besar, mybe lemak.hmm, bidan lak ckp, susu ni..ye pun urut.bersembur susu kuar.tp bengkak tu xilang.ingat nk p operate buang la..sbb risau..sakit lak tu.huhu..

Sakurachan Ida said... [Reply to comment]

last post bulan 12..makne dah operate la nie emm,,so mcm mane keadaannya..sbb ida pon ade bengkak di ketiaknye,,bla d jupe dc dia cakap benda yang sama suh operate..emm xde cara laen ke selain operate..

Sakurachan Ida said... [Reply to comment]

tgak pada post nie tahun lepaskan..so dag operatekan..cm mane ok x..ida pon alami benda yang sama..bla g jupe dc dia pon cakap suh operate..selain operate xde ke cara laen huu

suzila said... [Reply to comment]

saya pon tgah tunggu masa nk operate buang benda alah tu..
dah lama sya tunggu nk buang..
dsbbkan sya pernah tiroid dan apendik tu kshtn xinginkan bt awal..
ni 9 oktber di ospital serdang ..insyallah hrp sume bjalan lncar..doakn yer :))

fairoz zura said... [Reply to comment]

Salam sis..sory mengganggu..sy search terjumpa entry pasal ni..saya sedang mengalaminya skrg...lom Wt operation..mcm takut..tp nk kene buang jgk sb dh makin tak selesa..saya nak tahu camana procedure nk buat pembedahan tu?lau boleh government je save bajet skit..sis leh Wassap kt saya tak 0148341685....hope sgt sis text sy k...tqsm...zuraini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...