MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Monday, July 2, 2012

pavlova buatan kami

ari sabtu lepas ktorg ada projek yang nak di laksanakan..si pasya la..ajak wat pavlova..ktorg datang serang umah mak mertua pasya hehe..seb baik mak mertua dia tak de kat umah hura hara memekak..sambil wat pavlova sambil mulut memekak..kali ni si nana keding tak dapat join sebab dia bz keje kraftangan ada event kerja kawen tu weken pon keje.

oleh sebab ni kat umah pasya jadi dia la ketua masak nye hehe...bahan2 seme dah tersedia..resepi pasya gugel aje..so far klw gugel kan resepi dia sama je seme tak sikit xde kurang.aku kan selama ni kalau dengar orang wat pavlova kan mest dalam ati aku kata terer gile la sape yang pandai wat pavlova ni...aku ni haram sekali pon idok pernah rasa mcm mana pavlova nih heheh apa rasa tak tau...

sekali bila dah buat kan..mak aii senang nye buat dia, idok la renyah mcm nak wat macaron tu ( ceh gaya mcm penah buat jek macaron hehehe..xpela aku xminat macaron so xde hati pon rasa nak belaja..ada la 2x try macaron memang tak bole pegi sebab manis bangat, aku mmg xsuke sgt menda klw manis melenting nih.

ini adalah bahan2 utk wat pavlova
telor putih 4 biji
gula 3/4 cawan (ktorg kurang kan skit sebab xmo manis sgt)
2 sudu tepung jagung
1 sudu makan cuka
1 sudu makan esen vanilla
whipped cream
buah stoberi, blueberi,biri biri ke ikut suke la ko nak letak buah apa (masa wat pavlova yg pertama ktorg letak buah kiwi, stobeir, blueberi, kiwi tapi bila dah makan kan..masing2 dok rebut blueberi ngan stoberi hehe so pavlova yg ke2 ktorg letak stoberi ngan blueberi jek)

cara2
pukul putih telo tu sampai kembang
pastu masukkan gula castor sikit2 putar lagik
masukkan tepung jagung, putar lg sampai 3 minit
last sekali tutup mixer tu buh cuka & esen vanilla, kali ni tak yah nak putar just ratakan je ngan spatula

alas kertas atas dulang pembakar, amek adunan tu ngan spatula, letak atas kertas buat la bentuk bulat nagan nipis sangat jangan tebal sangat bakar selama sejam 15 minit.dah siap tu tunggu sejuk baru letak krim & buah2 seme

bahan2 nye cik jah...
acara memukul telur putih yang tidak berdosa
meringue
nak masak ke nak gedik2 ni
ni segala buah yang kita akan campak atas pavlova kita
ceriberi,stoberi,kiwieri heheheh
ceh tekun nampak
bentukkan bulat menda alah meringue tu
,
masukkan dalam oven suhu dalam 110 darjah celcius dengan jangka hayat nye selama 1 jam 15 minit
hok ni udah siap bakar tunggu sejup
sedap tau menda ni dia kenyal2 mcm mashmallow plak rasa
.
bli krim tekan2 tu kan..press jek atas kulit dia
 ;
dan..setelah bekerjasama ke arah kemajuan...akhirnya
kami berjaya mewujdukan satu pavlova yang rasanya bole di banggakan...hahah cam tak caya jek kan bole wat pavlova sendiri...cuma masa ni kami seme agak rakus pasai nak sabar nak makan, ada ke panas2 g tekan whipped cream atas kulit dia cair la krim haha pandai btol.tapi xpe bole masuk dalam peti ais pastu tambah lagi whipped cream tutup yang cair skit tu

pesanan dari penaja:

percayalah..buat pavlova ini sangat lah mudah..idok langsung menyusahkan kalau dulu aku baca resepi nampak mcm leceh kan tapi bila dah buat baru tau la.....sedap, pon sedap! senang je rupanya klw dah pandai buat tak membazir nak beli mahai2...kat alexis RM17 sepotong kata pasya..dengan RM17 tu ko wat modal bli bahan2 bole makan sampai muntah haha...apa sangat je pon bahan dia..yg mahai krim & buah stoberi je pon menda2 lain tu seme sure mmg ada kt umah korang je..

selamat mencuba!




Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

43 ribu orang memberikan idea bernas:

Ibu Lala said... [Reply to comment]

wah sedapnye. tak pernah try lagi. tapi teringin nak rasa. nanti hantar satu ye..

Zie said... [Reply to comment]

wah tahniah dah boleh buat.. zie baru ingat2 nak cuba...
sebenarnya kalau betul2 kita paham dan tahu bahan2 senang je...

mummy_ayu said... [Reply to comment]

wah..jadi dah buat pavlova..cayalah..nak try tapi tak try2....emmm....cam ne tu?

♥cikmOt♥ said... [Reply to comment]

hehehe, aku gak tak reti dan malas nak buat...bakingn2 bukan kegemaran aku...uhukss

pinky said... [Reply to comment]

hehehe....mcm senang...wakakkaka tp oven xde kat umah...

ieda said... [Reply to comment]

wahhhhhhhhhhhh
meriahh pembikinannyeeeeee ekeke
sedap2 konpermmm sedappp nie .. ;))

Salmi Khairil said... [Reply to comment]

menariknya...sangatlah best..

Sidratul Muntaha said... [Reply to comment]

ye bener..
mmg mudah
guna hand wisk pun jadi.
hohoh..
tpi aku takleh gi la.
manis renyah
ltk beri pun tak jln jugak.

POSH76 said... [Reply to comment]

pavlova ni patutla mahal...tngkla bahan2nyer...puaskan masak sendiri..leh makan bnyk kali!!

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said... [Reply to comment]

nak gak buat ..adeh bila lahhhhhhhhh .. sana-sini semua dah buat ;-)

AzuraFazil DIN said... [Reply to comment]

wah caya lew..
aci aku request nk rasa air tgn korg ..

SyaNa said... [Reply to comment]

iskh last week mmg hari buat pavlova sedunia ke?hehehee

mama_umar_maryam said... [Reply to comment]

hebak uols hebak,hahahaha,manis sgt x nana? dulu time macaroon tgh femes aku mmg x amik pot sgt..dah rase tp mungkin xbape masuk tekak aku..pavlova ni byk buah sodap kot ;)

shera haifa said... [Reply to comment]

betul.. buat pavlova sngt sng,, bahan2 pun senang gak..

Anje a.k.a Mama_Balqis said... [Reply to comment]

yang penting, nak dengan tak nak je kan...

FiZ said... [Reply to comment]

senang giler nk bt kan..cma tak terbuat je g...hehe

watyz said... [Reply to comment]

wa...sana sini wat pavlova ni. ni sume nk wat aku gatal tangan nk wat gak ni. hehehehe...sedap ke?? x penah try pon... :)

Chekgu Azrine said... [Reply to comment]

dah makan dah hari tu..memang sedap!!

Myra Jay said... [Reply to comment]

Sure nak try buat jugak-jeles tengok korang buat tambahan kata senang je nak buat..
Cuma nak kena cari alas kertas je.. :)

Nana said... [Reply to comment]

@Ibu Lala
Heheh saya pestime rasa ni
Sebelum ni xpernah try pon

Nana said... [Reply to comment]

@mummy_ayu
Senang je ayu
Cuma amek masa lama nak masak

Nana said... [Reply to comment]

@♥cikmOt♥
Hahaha
Aku bab baking ni mmg suke

Nana said... [Reply to comment]

@pinky
Mmg senang sangat
Nampak je mcm susuah

Nana said... [Reply to comment]

@ieda
Memang sedap kak
Tp xle mkn banyak muak hehe

Nana said... [Reply to comment]

@Salmi Khairil
Senang je buat dia sedap plak tu
Try la

Nana said... [Reply to comment]

@Sidratul Muntaha
Eh xla manis mana pon
Ktorg kurangkan gula skit
Makan ngan buah yg masam xla rasa manis sgt

Nana said... [Reply to comment]

@POSH76
Rasanya yg mahal buah stoberi ngan krim tu je
Yang lain seme biasa aje
Mmg puas buat sendiri
Makan sampai lebam hahah

Nana said... [Reply to comment]

@Nurul Diana@Mama Adam Aidil
Hahha sila la buat
Senang bangat

Nana said... [Reply to comment]

@AzuraFazil DIN
Hahaha tunggu la bile rajin dtang menyrang bole wat lg

Nana said... [Reply to comment]

@SyaNa
Hahaha tu la ramai plak yg wat pavlova kan

Nana said... [Reply to comment]

@mama_umar_maryam
Ktorg buat kurang manis zt
Idok manis pekat mcm macaron
Lgpon buah masam tu
Ilangkan sikit rasa manis tu

Nana said... [Reply to comment]

@shera haifa
Mmg senang
Cuma amek masa lama nak buat dia

Nana said... [Reply to comment]

@Anje a.k.a Mama_Balqis
Tu la klw rajin n minat seme bole jadi

Nana said... [Reply to comment]

@FiZ
Tu la mmg simple
Xsangka plak jadi haha

Nana said... [Reply to comment]

@watyz
Sedap aty
Try la hehe

Nana said... [Reply to comment]

@Chekgu Azrine
Kan...tp xle mkn banyak
Muak hehe

Nana said... [Reply to comment]

@Myra Jay
Kertas alas ktorg pakai kertas a4 je

mama tisya said... [Reply to comment]

tk terbuat lg...sronok la buat pavlova rmi2

juelee said... [Reply to comment]

senang gile kan bt pavlova ni? barang pun senang cuma buah je la mahai.. ritu borong strawberi kat CH bk terus buat

Nur-nba said... [Reply to comment]

Satu hari pasti akanku buat juga pavlova ni.. Harga buah2 tu yang buat dia jadi mahal..

mrs kayrul said... [Reply to comment]

simple kan nak buat pavlova nie..dulu macam tue gak la..baca resepi jer dah rasa ngeri nak buat..sekali buat senang rupanya

tiefazatie said... [Reply to comment]

wah..sng je eh...sedap2..hee

tiefazatie said... [Reply to comment]

wah..sng je eh...sedap2..hee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...