MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Monday, July 23, 2012

puding karamel, pertama kali buat :)

dah tua bangka baru nak belaja buat...ni sebab teringin nye pasal..nak beli mahal..tak kan nak bli seketol umah kita ramai adik2 xkan diorang nak tgk je..dari nak beli baik kita buat...puasa pertama aritu kemain aku menggogle resepi puding karamel. makanye terjumpe satu resepi dari blog ini aku tiru bulat2 .

Bahan A:
5 biji telur
1 tin susu cair
1/2 cawan gula halus
1/2 cawan air
1 sudu besar esen vanila (aku guna banyak sikit supaya hilang bau telur)

Bahan B:
1 cawan gula 
sedikit air
memula tu pukul telor, gula xyah sampai berbuih kasi gula larut jek, pastu masukkan susu cair, air & esen vanila. pastu utk dia nye gula hangus masak gula tu atas api kacau sampai dia kaler coklat, pastu masukkan sikit air.tuang gula hangus dalam loyang pastu masukkan bahan A yang dah di adun tadi.kukus selam 40 minit.

walaupon baru pertama kali buat, menjadi juga puding karamel aku, mmg rupe dia sgt tak menarik perhatian..tapi licin adik2 saya seme makan.buat 2 loyang abes time buka puasa tu juga, tak dan nak makan lepas tarawih..ehhe...

aku suke sejuk2 buat ni kul 2 petang simpan dlm peti ais nak buka br bawa kuar
 walaupon rupa mu tidak kukenang
tapi rasanya tetap menjadi pojaan hati ku haha..
huduh kan blubang2 ni sebab mak kita dia rajin nak tolong..masa kita g kedai cari susu cair dia tlg pukul telor sampai kembang haha....orang tak perlu pukul sampai kembang pon sebab nanti dia berbuih pastu bile masak lubang2 gini.redho je la..puding jadi lubang2 mcm kena gigit tikus hehehe

Published with Blogger-droid v2.0.6

23 ribu orang memberikan idea bernas:

♥cikmOt♥ said... [Reply to comment]

dekat bahan A tu kan, kalu taruk tepung kastard sikit, memang mabeles testur dia...cantik ja...hehehe...

aku kalu buh pun dalam 2 sudu cukuplah...

Jaa said... [Reply to comment]

xpe nana.. rupa x penting..yg penting.. SEDAP!!!!!

Chekgu Azrine said... [Reply to comment]

Yg pntg rasanya ttp mnjadi pujaan hatimu..erk..hehe

CheNamNam said... [Reply to comment]

wahhh nampak sedap jugak tuhh
sy kureng sikit puding karamel nehh..en laki pon tak makan so memang tak pernah cuba buat ponnn..compom kalau buat jugak takder org yang nak makan...:P

Falsya said... [Reply to comment]

tajang kang baru tau..dh la feveret aku..nnt harus wat lagi okayh utk bg kengkwn rase plak..hahahaa..

ieda said... [Reply to comment]

wah !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Mama Zharfan said... [Reply to comment]

nampak sedap!!

mummy_ayu said... [Reply to comment]

yum yum..makan sejuk2 sedap nie

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said... [Reply to comment]

nyummyyyyyyyyyyyyyy ;-)

Nory Zoulkefle said... [Reply to comment]

peberet nory jgak ni...tp malas nk buat...beli mmg mahal..adehh

Nad @ MamaZN said... [Reply to comment]

eh, nk try la..
igtkan kene bakar, kukus rupenye, ok2

SyaNa said... [Reply to comment]

wallaweiii hebat kamu
:-)

AdaM Hawa said... [Reply to comment]

yummy!! weekend ni baru nak buat.. ;)

mama tisya said... [Reply to comment]

suka gk tp tk pernh try buat...mmg best bila dh sejuk222...yum222

atty's said... [Reply to comment]

adui, nana..ini pun mmg fevert kty jugak nie..

tpkan kty suka corak lubang2 tu..cam cantik je..hehehehe..janji sedap leh nmakan..kiranya lepas ni leh ulang buat lagi

Masya said... [Reply to comment]

sedapnya kalau dapat makan sejuk².. xpe rupe huduh janji rasa sedap hihihihi

Adlin✿Kyra♥Kyreen Moms✿ said... [Reply to comment]

lubang pun lubang la janji masuk mulut ada rasa puding caramel kekekke ..kita lum try buat sendiri takut x jadi ..

AzuraFazil DIN said... [Reply to comment]

ko suke kan .. pose2 tepek gambo mknan

Iela Fazielah said... [Reply to comment]

owh terliur!

Myra Jay said... [Reply to comment]

Yang penting sedap... :)

Makan sejuk2 memang best la ;)

syawalsimpsons said... [Reply to comment]

sue pon tak penah try lagi....nnt nak try gak la

nadia said... [Reply to comment]

kak nana, nasib baik tengok gambar ni malam2 hari. kalau siang, mau tergugat imannnn. :))

AyuArjuna BiGoshh said... [Reply to comment]

wah balik nak try ni...buat utk bukak pose

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...