MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Friday, July 27, 2012

saya pilih untuk di bedah

semalam g HUKM,jumpe doktor pakar nak cek bawah ketiak ni mcm ada isi benjol tu kan, bile doktor cek, dia kata masa pregnant mesti lagi besar kan isi ni?aku tetiba terflash back..ahh la btol doktor baru tingat mmg masa pregnant aritu lagi besar dari ni, kata doktor kalau pas beranak dia akan kecik sikit saiznye.

dia tanya aku...awak nak operate ke?terpulang kepada awak..ada pesakit yang tak operate dia biar aje..tapi dia akan membesar kalau..

1. bertambah berat badan, kalau aku lagi gemuk lepas ni, maka dia akan turut membesar
2. kalau aku pregnant lagi lepas ni, pon dia akan jadi membesar

so bile fikir kan sama je kan?nanti kot mana pon dia akan membesar juga, kalau nak buang baik buang sekarang sebelum dia makin membesar.tapi sebenarnya memang aku nak buang pon sebab rasa tak selesa mcm terkepit je celah ketiak ni tetiba ada mcm isi terlebih kan..doktor kata menda tu kelenjar.

doktor ada bagitau risiko dia lepas operation...yang mana buat aku tiba2 kecut perut plak nak operate.antara risiko lepas pembedahan:

1. ketiak kita akan rasa mcm ketat (ketiak ketat?hahah mcm mana tu) ye la, nanti rasa tak selesa sebab dah buang kelenjar tu kan, xleh nak regang2 sangat tangan ni, kena selalu buat exercise doktor kata.tapi nanti lama2 dia akan ok, kira mcm akan longgar la sikit tak ketat dah 

2. lepas operation kawasan luka tu mudah dapat jangkitan kuman & luka lambat kering sebab kawasan ketiak kita kan lembab..selalu berpeluh jadi luke lambat baik.

tapi doktor kata insyallah...tak ada apa..tak semua yang lambat baik, ada yang cepat..so aku fikir positif je la..ala..makan la jeli gamat ke, ikan haruan ke kasi luke cepat baik kan?

operation ni minor je..tak warded pon pagi operate dalam sejam gitu operate, petang dah bole balik.dia ada tanya awak nak bius penuh ke atau nak separuh sedar?aku cepat2 cakap saya nak bius penuh..saya tak berani nak tgk operation...hehe..penakot dulu masa operate lump 2x pon aku minta bius penuh.tau2 dah siap dah

memula dia kasik date operate 28.8.2012 tapi aku xmau sebab masa tu baru seminggu raya..sian la kat aku nanti kena pantang makan..aku ckp kat doktor ala..kasi la saya g open house puas2 dulu sebelum operate hahaha..pastu dia pon carik date lain 18.9.2012 rasanya syawal terakhir kot time tu

 fuh..nebes plak menghitung hari ni dalam sbulan lebih je lagi
 p/s: ada tak sape2 yang berpengalaman operate mcm ni??


Published with Blogger-droid v2.0.6

23 ribu orang memberikan idea bernas:

eT said... [Reply to comment]

adik dulu camtu gak nk operate...kt celah ketiak gak...tp bila warded tu blom operate lg...nurse dok cucuk2 tgn dia sampai lebam nk masuk air...sampai demam2 dia...terus cancel nk bedah...balik umah...huhu
sampai skang bior jek...

mama tisya said... [Reply to comment]

btter operate dr biarkn beso nk operate lg susah kot...smoga smua berjln lancar..nasibaik date operate tu lmbt lg bole p mkn openhse puas2...hehehe

mamaRIFQY said... [Reply to comment]

tak pernah lak operate ni..dulu masa zaman skolah..kite ade tonsil yg agak teruk.so DR mmg cadangkan operate..mak yang tak kasik..sbb takut risikoo...kikiki

eB said... [Reply to comment]

biar operate rsnyer...
sbb x tau effect dier nanti kan?
tc.. smoga semuernyer dipermudahkan... insyaallah :)

Cute Mum said... [Reply to comment]

baiklah operate kalo kes membesar camnie.. uyun yang ada kat breast nie sama saiz n tak effect sngt pon cuma sakit kalo kena tekanlah..

maknanya kita sama2 berdebar menunggu tarikh tue lah.. nana nak operate, uyun pulak edd bersalin..

harap kita dua2 ok..

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said... [Reply to comment]

insyallah takder apa2 nana .. puas raya dulu baru operate ;-)

CheNamNam said... [Reply to comment]

Better operatekan,InsyaAllah semuanyer akan ocay nanti tuh..biasalah doktor akan bagi risiko2nyer..dah tugas diyer.

Haku punyer kes doktor cakap risikonyer adalah kematian. Ko rase aper yang haku rase...hahahahah.

atty's said... [Reply to comment]

Nasib nana tak follow je date memula doc kasi tuh..leh raya dulu puas2..

semoga semuanya selamat nanti ye.. :)

watyz said... [Reply to comment]

aku xde pengalaman operate menda tu tp pengalaman ade menda yg sama ngan ko ade la. aku pon tgh pk lagik nk operate ke idak. ko la jd sumber inspirasi aku nak operate ke idak sbb appoinment aku bln 12 nanti. biasa la hosp gamen kan. so doc ckp nanti dtg appointment tu btau nk operate ke idak...

Falsya said... [Reply to comment]

InsyaALLAH xde ape2 na..ko operate je..kan ade byk cara nk sembuhkan cepat after operation....

eima said... [Reply to comment]

ngeri ... cuba tanya cikgeli tp die buang kelenjar kat kepala die tu .. lain la sikit tp sama gak sbb benjolan ...

mudahan cepat sembuh nanti pas operate ... danntak de yg serius...

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ said... [Reply to comment]

salam.. say adah pernah operate buang ni 2 thn lepas... betul la segala risiko yg dr tu ckp.. terutama tang mbt baik.. saya buat di hospital pjaya :)

Chekgu Azrine said... [Reply to comment]

glad to know that.. hope for speedy recovery ye nana..

AzuraFazil DIN said... [Reply to comment]

aku trepk jgk part KETIAK KETAT tu .. cmner le gayo nye ye..

x pe ler, hrp2 sume nye akan kembali ok ..

ko penakut tgk drh ker? siap bius abis.. aku czer akil pun bius half siap tgk doc kerat perut aku .. wakakakakak

** weh time tu aci ko melawat aku kt umah mama aku kt cheras, tgk bby baru .. :p

♥MAMASYAZA♥ said... [Reply to comment]

lagi sebulan sempat lagi nak pegi open house n makan sepenuhnye. jangan risau, insyaallah semuanya akan ok. semoga dipermudahkansegalanya

Myra Jay said... [Reply to comment]

1st time tau pasal ni, tapi takpe Sis, dah Dok cakap takdak pape, better buang kan...

Pinkjambu said... [Reply to comment]

harap lekas2 sembuh.. xpe je, ikan haruan ade, gamat healin ade, minyak gamat ade.. telan jah pejam mata.. sikit je.. *kemain nasehat org* kikiki

Ardini Humaira said... [Reply to comment]

moga cepat sembuh tau, amin

betul2 amalkan gamat InsyaAllah luka cepat sembuh... nenek dni lepas operation hari tu amalkan gamogen ALhamdulillah cepat sembuh luka operation..

SyUhAdA said... [Reply to comment]

xpe sis..minor operation tu..insyaAllah,xde pape..dun worry ye..smoga dpemudahkan..

Nad @ MamaZN said... [Reply to comment]

ee, takut pulak kite dgr
em, kalu dah camtu , operate je la..
kite tak penah operate buang kelenjar lagi..

tp doktor silap operate sbb ingtkan kite kandungan luar rahim penah la..
apa daaaa tak pasal2 perut ku berlubang =p

AdanyaKauUntukku said... [Reply to comment]

moga cepat sembuh...........

syawalsimpsons said... [Reply to comment]

better operate la nana...kiter tak tau ape akan jadi kan...

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ said... [Reply to comment]
This comment has been removed by a blog administrator.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...