MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Friday, August 3, 2012

13 balang dalam masa sehari

ari ahad lepas dah mula dah projek kuih raya, tahun ni aku tka buat banyak 52 botol je.sebabnye opis baru ni balik kul 5 bulan puasa, xdan nak buat klw dah sampai umah, kuih ni aku bole wat time weken aku, tak bole miss sehari weken pon klw tak, tak siap tempahan kawan2.

mcm bese..aku tak buat sorang...mati la aku klw nak buat sorang2..buat ngan mak dia tukang sagat, aku tukang bubuh dalam cup, jaga api & tukang susun dalam balang.kadang2 ada la anak buah rajin tlg.bese nye mmg dah bajet sehari buat 13 balang tu je xleh banyak nanti flat haha..so aku tinggal kali 3x buat maknanya dalam masa 2minggu lagi settle dah seme tempahan, pastu baru bole wat kuih sendiri.

ramai yang komen susah nak cari orang jual kuih ni, ye la kuih ni kira kuih lama, (cer korang gugel tajuk order sarang semut tengok blog sape di tempat pertama hehe.) eh bukan niat nak berlagak tidak..cuma nak bagitau susah nak jumpe orang yang jual kuih ni, bukan tak ada, ada tapi tak ramai.aku kenal kuih ni masa umur 5 tahun, nama pon tak gelemer hahaa...aku start belajar buat kuih ni masa abes skolah, blaja ngan kwn skolah.pastu 4 tahun lepas baru start menjual.

kuih ni walaupon aku buat untuk jual, tapi aku akan buat semacam mana yang aku buat untuk makan sendiri, tak de la nak kurang kan itu kurangkan ini, mcm mana yang aku buat untuk rumah aku, macam itu juga la aku buat untuk jual.tu sebab aku tak berani nak pos kuih ni, ramai yang sms minta pos..minta maaf...aku tak sampai hati nanti kalau dah sampai kuih ni kat korang aku berani jamin konfem HANCUR korang tau la kan..diorang ni main campak2 je kang sampai kat korang jadi habuk.

 untuk kawan2 yang dah sudi oder tq banyak2 yea..saya jual..harap seme puas ati la hendaknye.walaupon dah tutup oder bederet2 masuk sms orang nak oder adus tak sampai hati nak tolak....selagi larat saya amek la yea klw tak sempat masa saya xleh amek dah

semut bersarang
 trip pertama dalam masa 2 jam bole dapat 6 balang
 trip kedua, bancuhan kedua dapat lagi 7 total 13 balang dalam masa sehari
haih tak sabar nak siap kan seme nye bole relek2 dah pastu
tp kalau time tak bole puasa rasanye bole je lenjan buat 3,4 kali trip sehari kot

 menjawap kepada soalan mamaaimy
acuan parut tu mcm mana rupe?sorry saya lambat reply pertanyaan awak
ni la dia pemarut yang di gunakan untuk sagat adunan sarang semut tu makesure partu guna lebang yang kecik ni tau..jangan plak parut pakai lubang besar kang xjadi sarang semut kang dia jadi sarang buaya hahaha...



Published with Blogger-droid v2.0.6

10 ribu orang memberikan idea bernas:

Falsya said... [Reply to comment]

aku dh lama gile xmakan kuih dolu..terliur sudah...

Gieyana said... [Reply to comment]

kalau dkt cfm aku order tau..ko x balik penang kah? Idak leh ler sebalang dua..ekekekeke..:-)

Ya ALya said... [Reply to comment]

Dtk kpg saya masih jumpa lg biskut ni...ramai lg la yg masih buat..

Chekgu Azrine said... [Reply to comment]

sedap kuih ni..ada sedara saya sorang pandai buat..

Nad @ MamaZN said... [Reply to comment]

tak sempat nak order, huhu!

syawalsimpsons said... [Reply to comment]

oooo...gitu gayonyer...ok set..sabtu ni sue datang amik tau...

Zue AnnaLeeya said... [Reply to comment]

mmg betul nana...
susah nak jmpa kuh sarang semut nih....
nak wat sdiri, mende alah sagat tu pon xde... haishhh

lia said... [Reply to comment]

aku kena cari gak kuih ni sbb da ngidam sgt tgk kat blog ko tp ko x sampai hati nk pos ;(

ieda said... [Reply to comment]

alhamdulillah rejeki nana

banyak tuuu

nana jauh .. kalau dekat sure akk tempah punye ;)

atty's said... [Reply to comment]

dulu mil,pun amik order buat sarang semut ni..lor ni,x larat dah dia..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...