MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Wednesday, August 15, 2012

first time buat kuih dahlia

mengimbau kenangan btol buat kuih dahlia malam tadi tingat zaman kecik2 last tlg mak buat kuih ni masa darjah 3 kot..bayang kan dah bape puluh tahun xbuat kuih ni..dulu masa kecik bukan reti nak press pon tukang boh ceri je atas kuih tu

ntah mcm mana aritu kan sebelum puasa aku dah listkan tahun ni konon nak buat kuih tart, dahlia, choc cip, resepi seme dah amek dah tunggu ada kelapangan je nak buat..memula ingt tak dan dah nak buat kuih sendiri sebab bz wat kuih orang tempah, tapi tetiba plak jadi telebey rajin kan malam2 pon uli tepong nk wat kuih.

resepi ni aku amek dari biras aku jue, copy bulat dari blog dia (resepi sama mcm nak buat sarang semut)

1 cawan butter
1 cawan tepung gandum
3 biji kuning telor yang dah direbus.
1/2 cawan gula icing
1/2 cawan tepung kastard
1/2 cawan tepung jagung
esen vanila
ceri yang dopotong sebagai hiasan

Cara cara membuat
1. Telor yang dah direbus tadi, amek kuningnye dan hancurkan dalam bekas guna senduk je. Takyah guna mixer.
2. Bila telor dah hancur baru masukkan icing sugar. Gaul hingga sebati.
3. Lepas tu masukkan tepung gandum, tepung kastard, tepung jagung dan esen vanilla. Kacau hingga sebati. Guna tangan uli lebih mudah.
4. Dah sebati adunan tadi, baru masukkan butter. Teruskan gaul hingga sebati.
5. Sekiranya rasa adunan tu terlalu lembik susah utk diuli, masukkan tepung gandum sikit2 dan gaulkan sehingga agak2 adunan tu tak lekat lagi kat jari2. Jangan terlalu keras tau.
6. Boleh la start press. Pastu letak ceri atas bunga dahlia tu.
7. Bakar pada suhu 150 darjah selama 20 minit.

masa dok uli doh ni dia mcm lembik so aku tambah la tepung sikit demi sikit supaya senang nak press kalau lembik melekat plak dia kat acuan tu.

so ini la hasilnye kuih dahlia dari tangan orang yang pertama kali buat kuih dahlia haha...
ada nipis ada tebal lantak kan..utk makan sendiri je pon
ceri2 tu seme damia yang letak, bole harap dah anak dara tolong mama buat kuih
.

rasa kan mcm nak buat lagi satu kuih kalau rajin..la..hahah..ingt nak wat cornfllakes madu je..harap2 bos kasik balik awal ari jumaat bole la wat sejenis lagi

Published with Blogger-droid v2.0.6

27 ribu orang memberikan idea bernas:

watyz said... [Reply to comment]

rajin nye la hai ko wat kuih kan. aku 1 pon x gerak lagik. hehehhe

mama tisya said... [Reply to comment]

hah resepi choc chip kita bg dlu tu, bole la try buat...kita thn ni buat chocolate conflakes je...senang gk...hehehe

mummy_ayu said... [Reply to comment]

wah...dah banyak dah kuih Nana buat yer..rajin tul

Cute Mum said... [Reply to comment]

wah.. betul2 rajin nie.. uyun sampai dah tak larat nak buat biskut sendiri.. nak makan pon tak nak.. dalam kepala dok pikir nak cari popia kecik2 tue jer..

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said... [Reply to comment]

hu..hu.. aku x buat biskut tahun nie ... sedih .. tp biskut ko mmg wajib aku beli .. x reti buat ;-)

Anje a.k.a Mama_Balqis said... [Reply to comment]

kalo kita panggil kuih semperit, mmg suka wat dulu sampai bengkak2 la tangan dok tekan benda alah tu...

SyaNa said... [Reply to comment]

bestnye mmg meriah la raya kalo buat kuih sdiri kan
mcm aku ni xde mood raya pn
umah x bau butter tepung :(

Falsya said... [Reply to comment]

tetibe tingat time nie ayat si mia koyo yg gedik.."nak jumpa suomi la tuh"..wakakakakaa..mengong tau mia nieh..

AzuraFazil DIN said... [Reply to comment]

wahh caya lew ...

Gieyana said... [Reply to comment]

fevert aku nie weh..:-)

syawalsimpsons said... [Reply to comment]

terbaik la terrer...cantik je kembang semangkuk gitu mungenyer

LizHairi said... [Reply to comment]

ye ar...rajin tol nana buat biskut raya.

akak yg buat 1 2 jenis pun dh x sanggup dah hehehe....

Saya Disini said... [Reply to comment]

comeinye

Nana said... [Reply to comment]

@watyz
hahha terlebey rajin plak aku taun ni

Nana said... [Reply to comment]

@mama tisya
heheh konfleks juga plg senang kan

Nana said... [Reply to comment]

@mummy_ayu
3 je ayu
ssatu tu org oder hehee

Nana said... [Reply to comment]

@Cute Mum
hahah paham apa uyun rasa
lgi la uyun mmg banyak wat
mmg la tak larat sungguh nak buat kuih sendiri kan

Nana said... [Reply to comment]

@Nurul Diana@Mama Adam Aidil
hehe tq yea sudi beli kuih aku

Nana said... [Reply to comment]

@Anje a.k.a Mama_Balqis
ahh ada org panggil semperit
kita klw petak tu br panggil semperit

Nana said... [Reply to comment]

@SyaNa
nak dekat raya buat kuih raya baru feel nak raya hahaa

Nana said... [Reply to comment]

@Falsya
hahah ntah apa la si mia fkir ntah

Nana said... [Reply to comment]

@AzuraFazil DIN
dah penat dah xlarat hahaa

Nana said... [Reply to comment]

@Gieyana
hehehe aku pon suke gak masa kecik2

Nana said... [Reply to comment]

@syawalsimpsons
adoi tak kemas sue
ada kecik ada besar

Nana said... [Reply to comment]

@LizHairi
perubahan hormon kot kak hahaa

Nana said... [Reply to comment]

@Saya Disini

tq..

Masya said... [Reply to comment]

suke makan semperit dahlia ni .. tp memang jenuhlah nak menekan buat bentuk dahlia tu ....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...