MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Monday, August 13, 2012

resepi tart SEDAP

semalam baru kesempatan nak buat biskut raya untuk sendiri punye...ari sabtu aritu last buat sarang semut, serius xleh nak amek order dah bukan apa bekas kuih dah abes dah kat kedai...mmg xleh dah ada orang call last minit pon terpaksa tolak.

semalam petang buat kuih tart, kuih ni memang peveret aku tetiap taun WAJIB buat.taun sudah aku wat doh dia tu letak buter, tepung gandum ngan susu tepung je, ngan telor kuning.tapi tahun ni aku google la resepi kuih tart yang sedap, last2 terjumpe la satu resepi yang aku agak sedap sebab banyak tepung yang di gunakan selain dari tepung gandum

ok ni bahan2 nye

2 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
2 1/2 sudu tepung kastard
1 cawan butter (226gm) - tapi aku guna seketul buter bersamaan 250gm so pandai2 la ejas skit tepung dia kasi tambah sebab butter dah lebih so lebih kan sikit tepung jagung agak2 la doh tu klw lembik tambah skit tepung gandum
1 sudu minyak sapi
1 biji kuning telor
1 sudu esen vanila
1 sudu besar gula

inti dia aku beli yang dah siap je kat kedai kek bagus, sedap juga inti nye sepeket tu RM7 bole dapat dalam 200 bijik tart nenas.semalam buat 2 ketul butter dapat la dalam 170 biji.

tart sebelum di bakar
 ini lah hasilnye setelah di bakar..oleh sebab kesedapan nye kami pakat nak repeat lagi 2 adunan sebab sedap sgt, ini bukan puji kuih sendiri tapi puji resepi yang aku jumpe tu hehe..
.

kepada sape2 yang terer wat kuih tart, saya nak tanya satu soklan kenapa ek?lama2 bile kita press tart ni adunan jadi mcm keras pastu susah gile nak tekan dalam acuan dia sebab dah keras kan sakit tangan nak tekan..dok la tambah butter sikit2 sebab nak kasi dia lembut & senang tekan

ada kawan2 tanya xamek tempahan ke kuih tart?huhu mmg tak sanggup la..buat sendiri makan pon rasa jenuh nak siap ahaha..sebenarnya aku ni bukan pandai sgt pon buat kuih, maybe sebab kita suke tu kita belajar, ni pon ambil buat kuih tgk resepi ikut step by step alhamdulillah..tak de la biskut baling ke dinding haha...

Published with Blogger-droid v2.0.6

17 ribu orang memberikan idea bernas:

mama_umar_maryam said... [Reply to comment]

alahai..xblh nk jwb soklan ko nana..hehehe..tahun ni cornflake madu yg sonang tupon aku buat,sobs

mama tisya said... [Reply to comment]

suka tart..eh nape bole jd keras tu ??kita buat tk pernah jd..kiranye bole press mcm biasa dr awal smp akhir

lia said... [Reply to comment]

ha3 cekodok pon aku x lepas wat, ini kan tart he3

diana said... [Reply to comment]

sedapnya tart..
tapi tak pernah buat...
beli je...:)

kak tini (umialya) said... [Reply to comment]

biasanya tepung terlebih, kalu ikut cara akak jika bancuh adunan yang banyak sekaligus, ambil sikit2 n masukkan tepung berkala, jadi ia tak sempat mengeras & senang aje kita tekan..

Itulah sbbnya jika ada org minta resepi mmg hancur sbb ikut naluri hati

SyaNa said... [Reply to comment]

kahgum tgk ko
aku ni ntah bile nk buat kuih sdiri
nk jual ape ntah lagi mmg tidak la kan

Lyz ^ EroL said... [Reply to comment]

sedapkn? inilah resipi yg saye guna untuk jualan :)

memula rasa ssh nk buat tart gulung n bunga tp bilada tau teknik..sekejapan jek buatnye :)

Falsya said... [Reply to comment]

nak!!!!..hahaha..

Afasz said... [Reply to comment]

wahh rajin nye wat tart.....

AyuArjuna BiGoshh said... [Reply to comment]

nampak kesedapannya...huhu

Zue AnnaLeeya said... [Reply to comment]

kuih peberet gak nih...
tp thn nih beli jer, tak smpt nak buat...

Myra Jay said... [Reply to comment]

Kena bungkus dengan plastik adunan yang belum dipress tu, bila nak press ambik jangan banyak, sebab adunan dia memang akan cepat keras ;)

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said... [Reply to comment]

wahhhhhhhhhhhhhh kuh feberet .. cipta rekod thn nie aku beli jer biskut raya ;-)

nanakimie said... [Reply to comment]

memang nampak sedap la sis..huhu.....nengok kueh raya kat umah rasa nak makan je,tapi bila da berbuka ilang rasa tu,

mamaRIFQY said... [Reply to comment]

kite tak makan tart!!!kikiki

Ibu Lala said... [Reply to comment]

teringin nak buat tart bunga tapi tunggu la lepas raya. ni dah dapat 4 jenis dah cukup la.

eLynda said... [Reply to comment]

cara-cara nya? ^^, share step2 nak buat.. sekali dengan berapa lama nak bakar.. sesenang emel la dekat black_guitar_gurlz94ec@yahoo.com. tq akak :) nak try buat untuk first time, raya tahun ni.. 2013. hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...