MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Wednesday, September 12, 2012

manusia..oh manusia

sabtu lepas masa kami 3 baru abes beraya umah kawan amrul & sedang dalam perjalanan menuju ke rumah cutemum tiba2 dapat satu panggilan kecemasan dari kawan lama...dia tanya aku pasal aku tau tak kawan aku tu sekarang dah jadi gila, sekarang ada kat hospital mental.

yallah...aku terus call kawan yang di maksudkan tak dapat! terus tak sedap hati aku cakap dengan amrul kita kena pegi umah mak dia sekarang juga..(tu sebab xdapat g umah cutemum sebab masa tu baru gerak dari kampung pandan) memang sangat tak sedap hati dengar kawan kita dah jadi mcm tu.

dengan tak telefon tak apa aku terus terjah umah mak kawan aku..mak dia terkejut tengok aku datang tos dia tanya kenapa?aku cakap mana ain??mak dia diam...kau tau tak ain sakit??dia ada kat wad mental sekarang ni...yallah..maka betul lah sms yang aku dapat dari kawan aku tu kata ain kat wad mental.

mak mak dia pon bercerita lah..punca kenapa dia jadi mcm tu..ain ni dia berniaga kebetulan kat tempat dia berniaga ada 4 kedai yang bersaing, dalam 5 kedai tu kedai ain yang paling laku sebab dia jual murah ye lah..jual dekat budak student mana lah student mampu nak beli mahal2 kan..

lama2 bila tengok ain ni bisness makin maju maka ada lah sorang makcik ni yang empunya gerai no 1 dah buat sesuatu yang tak baik dekat ain ni...ini semua tau bila mana keluarga ain bawa g berubat, jumpe dengan mcm2 ustaz yang mengamalkan perubatan alternatif memang mak dia tolak berubat dengan bomoh2 ni sebab dia hanya percayakan perubatan yang gunakan ayat quran je..

masa ain sakit tu dia punye kekuatan sangat luar biasa..4 orang lelaki dewasa pegang dia masa mengamuk2 tu seme tercampak, dia bole tendang pintu bilik sampai pecah, dia cekik anak kecik dia yang umur 8 bulan nyaris2 nak mati budak tu..

bila dah berubat tu, kira sampai 8 ustaz la jumpe masa ain tu dalam keadaan tak sedar dia sebut siapa nama orang yang buat dia...seme terkejut lah sebab semua kenal nama yang di maksudkan.."menda" yang di hantar sangat degil nak keluar..& memerlukan ain ni berubat sampai menda tu keluar..

semalam aku tanya mak ain, mcm mana ain sekarang?aku tak sempat nak g melawat dia kat hospital...aritu ari sabtu nak pegi tapi dah malam bole pegi umah dia je...dia kata ain dah ok..dah kenal orang..dah sedar. tapi masih ada kat hospital walaupun terima rawatan hospital family tetap usaha rawatan cara alternatif.

aduh................ ni la dia penyakit orang melayu kita..tak bole tengok orang senang, tak bole tengok orang lebih dalam hati tu mesti ada dengki, jeles, xpuas ati..rezeki allah bagi bahagian masing2 dah ada..patut kita syukur dengan apa yang ada ini tidak..nampak orang tu senang sikit mula la nak bomohkan orang tu sampai sakit, jadi tak betul mcm tu..semoga allah akan balas perbuatan dia yang keji tu satu ari nanti...kau terima lah balasan nye menganiaya orang!

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

20 ribu orang memberikan idea bernas:

Falsya said... [Reply to comment]

Ya ALLAH..itu ke punca kawan ko tuh masuk hsptl mental..aku cukup benci manusia yg mcm nie..skit2 bomoh..xtakut dosa betul manusia skang nie..

pinky said... [Reply to comment]

takutnya dgr...hope ain tu segera pulih mcm biasa...

Nory Zoulkefle said... [Reply to comment]

hurm kecewa dgn sikap segelintir org melayu ni, pntang tgk org lain lebih sikit nk berbomoh2..dorg ni x percaya pade rezeki masing2..cubelah ikut mcm kaum cine, dorg sentiasa bersaing sesama sndiri, bersaing secara sihat, xde plak nk berbomoh2 ni...mcm manelah melayu nk maju,,hurmmm..

syawalsimpsons said... [Reply to comment]

terbeliak sue baca...ya allah nape perlu ada manusia sebegini kat muka bumi allah ni...adoi....moga kawan nana tu cpt sihat seperti sedia kala...kesian kan bila kawan yang kiter kenal gitoo jadinyer...nape la mokcik ni berfikiran singkat..adoiii

mamafarah4 said... [Reply to comment]

siannya la..Allah dah bagi masing2 rezeki sendiri, nak juga sekat rezeki orang.. Itulah orang yang tak boleh nak tengok orang lain lebih.. Nak nangis saya baca dia cekik anak dia tu.. sian baby tu..Saya doakan agar2 kawan awk tu cepat pulih.. Amin..

Zura@Iwan said... [Reply to comment]

semoga kwn ko ain tu cpt sembuh....

manusia mcm2 ragam...hati manusia ni kita x tahu kan....minta dijauhkan la mende2 mcm ni...takut aku...

watyz said... [Reply to comment]

aku dh rasa apa yg kawan ko rasa. tp dia x gila.. dia pergi terus tinggal kitorang sume... al-fatihah... moga keluarga ain terus berusaha nak ubat kan ain...

eB said... [Reply to comment]

xper. ader bhgnnyer tuh sok... x kena kat diri sendiri... keturunan dier mungkin x lps... :)

Anum Shukri said... [Reply to comment]

Ya!Allah..kesian kat ain..moga cepat sembuh..untuk yang menganiya org tu terimalah balasan Allah kelak..

Zue AnnaLeeya said... [Reply to comment]

Ya Allah... siannya... tp tulah manusia nih nana... mmg xleh tgk org senang.... dengki jer kejenya... akak hrp kwn nana tuh cpt smbuh....

suami sepupu akak pon ader kene cmni nana... ader org dengki sbb dia dilantik ketua kg...mmg suami sepupu akak nih sakit, tp thn lepas dia mcm terus kene sakit teruk... mtk tlg ustaz tgkkn, rupanya aderla yg x puas ati buat mende2 tahyul tu dan tanam kt area umah sepupu akak... suami sepupu akak sakit duk spital berbulan lamanya... pastu sedih sgt nana, sbb suami sepupu akak baru jerk meninggal sabtu lps (8/9/12)... hrp2 sape yg buat tuh akan dpt balasannya nnti...

Mama Zharfan said... [Reply to comment]

cian kawan nana :( jahatnya org yg buat dia tu...

Chekgu Azrine said... [Reply to comment]

uishh..xtakut mati ke mkck tu mghntar bnda2 xbaik kt kawan nana..

semoga dibuka hati mkck tu bertaubat!!nauzubillah..

Adlin✿Kyra♥Kyreen Moms✿ said... [Reply to comment]

tu la org kita ..xleh tgk org lain maju ade je ..kat kpg kita pun sama silap sikit start la buat2 org ni ..
semoga ain sembuh sepenuhnya amin..

ieda said... [Reply to comment]

subhanallahhh
semoga allah memberikan balasan yg setimpalnya kepada penganiaya tuu !

Gieyana said... [Reply to comment]

astaga..meniayai manjsia yg lain amat besar azabnya..walaupon org yg buat tue lepas kt azab nie pasti azab yg lebih teruk menanti diSana..

atty's said... [Reply to comment]

susah kalo org yg tak boleh tgk org lebih brjaya dari org lain..smoga ain cpt sembuh

mama tisya said... [Reply to comment]

siannye..akibat dengki org sanggup buat mcm2...benda camni pernah terjd kt cousin smp meninggal...sbb irihati tgk bisnes maju...sian sgt

AzuraFazil DIN said... [Reply to comment]

ooo ni la kes kecemasan yg wat ko x smpt pi open haus tu ye..

sian nye kwn ko beb .. kwn aku penah kene dgn Ustaz ganti kt skolah kitrg time tu dia form 5.. smp now kwn aku kene menten makan ubt doc.. kalau x, dia x kenal diri dia.. ustz tu suh dia baca 1 baris ayat kt papan itam , start tu terus kwn aku xingt per.. dok tingt ustaz tu je..

bab2 dengki psl benda halus ni aku dh kene , tu psl lepas banak akil susah nak lekat , dh benti keje baru lekat... insyallah dgn berkt usaha dan doa jgk kan ..

emm kes kwn ko cm kes arwah mak mertua aku , dia meniaga .. org anto 'brg' smp meninggal ..

Mayang ABDUL RAZAK said... [Reply to comment]

sian nyer.. tapi kisah benar tau ni kita sendiri x sangka masih ada org yg guna cara gini nak maju.. jahat tul la tapi kita ada kawan jual goreng pisang aje pun tapi sbb kan maju ada org wat dia sampai tangan dia kebas2 dan kaku sampai x leh meniaga, so dia tutup kedai katanya lebih baik dia rugi dari dia x sehat, tubuh badan nak pakai lama... camne le org melayu ni nak maju.. adoila

mamaRIFQY said... [Reply to comment]

mmg!! ni la manusia...mudah dengki ngan org..pastu nak untung dengan cara yang mudah..kesian lak kawan nana tu..tak pasai2 jadi macam tu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...