MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Tuesday, September 4, 2012

rahsia buat kek coklat sedap


baru2 ni ada sorang mintak resepi kek coklat, pastu dia try la buat...lepas dah buat dia kata nana kenapa kek aku tak sedap macam kek kau?? dia ni penah rasa kek coklat aku buat tu dia minta resepi, aku pon kasi la..bila aku tanya dia ko buat kek guna serbuk koko apa?

dia kata dia guna serbuk koko van houten...owhh..padan la kek kau tak sedap, sebab nye aku cakap la aku buat kek guna serbuk koko timbang yang beli kat kedai bakery.mmg tak guna van houten. coklat van houten ni aku guna masa aku mula2 buat kek coklat dulu masa tingkatan 3 masa tu mana tau ada jual serbuk koko timbang2 tu aku tau ada coklat van houten ni je

masa form 5 g pasar cokit ternampak serbuk koko timbang, sejak dari tu setiap kali aku buat kek memang guna serbuk koko timbang je.lagi sedap guna serbuk koko timbang dari guna van houten biarpon van houten ni jenama terkenal & mahal tapi rasa koko dia xleh celen koko timbang.

tapi jangan terkonpius plak serbuk koko ngan serbuk coklat ye..besenye kat kedai dia memang letak sebelah2 je serbuk koko ngan serbuk coklat, kadang kita ni tengok warna coklat main amek je padahal tu bukan serbuk koko (kalau nak buat kek la) bese serbuk coklat ni orang guna utk wat hot chocolate etc..tak pernah lg dengar orang wat kek guna serbuk coklat sebab rasa dia tak sama mcm serbuk koko.

beza koko timbang ngan serbuk koko van houten
1. bila pakai van houten kaler kek jadi xberapa gelap pucat je tapi bila pakai serbuk koko timbang warna kek tu memang hitam menarik sangat nampak
2. rasa coklat van houten tak kuat mcm koko timbang

jadi kepada yang bertanya apakah rahsia nak dapatkan kek coklat sedap
jangan lah guna serbuk koko van houten
 p/s : ni dari pemerhatian aku la ek..maybe ada orang lain dia rasa lagi sedap guna van houten mungkin tu citarasa dia




Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

17 ribu orang memberikan idea bernas:

♥cikmOt♥ said... [Reply to comment]

nak resepi...sila wasap aku ek...hehehe

MRS. K said... [Reply to comment]

aku tahu baca je la sebab aku tak reti buat kek.. huhuhuh

syawalsimpsons said... [Reply to comment]

oooo./....baru acik tahu

Nana said... [Reply to comment]

nana, sedapnye tengok kek coklat tu...
nak resepi blh ke... ?
email blh ?

erynalee_afrina@yahoo.com

TQ nana...

Chekgu Azrine said... [Reply to comment]

Serius xtahu pun..nk bt la guna koko timbang..hehe

Myra Jay said... [Reply to comment]

Mak Myra pun buat kek coklat guna serbuk koko timbang tu, jarang guna van houten unless takdak baru guna :)

Mmg rasa dia lain sikit :)

Lyz ^ EroL said... [Reply to comment]

heheheee....sy mmg selama ni xpnh guna van houten tu...mahai ya amat!!!

Gieyana said... [Reply to comment]

bat kek..kdg2 jd n kdg2 tak jasi..bg la resepi..:-)

AyuArjuna BiGoshh said... [Reply to comment]

selama ni igt guna van houten lah yang sedap...baru tahu rahsia

AzuraFazil DIN said... [Reply to comment]

wahh dh cm tokey kek dh ko ye beb ...


wekend ni ado kt umah x , aci aku nak rs smbil dtg beraya

KhaiZa said... [Reply to comment]

o... ye ke... member guna van haunten ok jer..

mama tisya said... [Reply to comment]

kita pn guna yg timbang..kalo bli yg van houtan ni mhl

Zura@Iwan said... [Reply to comment]

aha...mak aku buat kek coklat mmg pakai koko timbang tu ..

Aimmie Qistina said... [Reply to comment]

salam kenal,nmpak sedap sgt kek tu..nak resepi boleh..salmiwati.jamili@gmail.com..dah la posa ni..

FiZ said... [Reply to comment]

wah..tips yang bagus ni.baru tau.tQ kak nana for sharing it ;)

Zana Md Nordin said... [Reply to comment]

thanks laling
share rahsia kek coklat sedap ko
lenkali ko datang kluang
aku nak order kek coklat gark ler..
bagitahu aku tau ko datang kluang...he he he

Sidratul Muntaha said... [Reply to comment]

coklat cake aku mmg boleh guna mana2 serbuk koko..
tpi ade satu twist yg aku belajo dari akak ipar aku:
guna susu coklat as liquid substance dia..
so far mmeang sedap
tpi mmg van houten ni mcm kurang la ras dia dari koko timbang yg 75% coklat tu kt kedai cake

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...