MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Tuesday, November 20, 2012

diomands are not forever..

lepas je dapat adiah diomand tu kan, balik dari opis darlie ktorg terus g midvalley sebab nak jual diomand ut..jenuh tanya kedai ke kedai

1. poh kong- tak amek kalau bukan beli dari diorang diomand tu memang diorang xamek..
2. wah chan - amek, tapi bila di timbang berat & serta lepas dia tgk kuliti diomand dia kata dia bole bagi RM800 saje
3. lazo diomand & kedai seangkatan dengan nye mcm tomei, or apa2 je kedia yang ada nama diomand hujung dia seme tak amek
4. habib jewel - dia kata bole bagi RM850 je..

ok la..bila dah tau range harga dari seme kedai yang di sevey, aku hold dulu nak jual...ntah mcm mana amrul suruh pegi habib jewel ampang point..esok nye ktorg pegi habib ampang point..bila dah di timbang dia kata dia bole bagi RM1200 wah! lagi tinggi dari habib midvalley.

tapi masa tu budak habib tu cakap sayang nye kak nak jual berlian ni harga dia dalam RM2900 kalau tolak kita bagi RM1200 je...diomand ni memang mahal kalau kita beli..tapi kalau nak tolak memang tak de harga.masa kat habib tu dia suh aku try letakkan berlian tu dekat cincin yang mmg kosong xde batu dia suh test la tengok lawa ke tak...kalau nak buat cincin dia kata white gold paling murah dalam RM400 tapi kebanyakan cincin harga dalam RM1000 lebih..kalau nak buat pendant murah je seratus lebih dia cakap..ok la..masa tu dah berbelah bahagi nak jual ke nak buat cincin..

yang ni masa ari pertama sevey kat habib ampang..bubuh diomand tu kat cincin.aduhhh cantiknye!
kalau cincin ni harga dia RM1200 sebab ada diomand kecik2 kat tepi tu
yang ni plak cincin nye harga RM1000 lebih, aku lg suka patern mcm ni diomand seketul je sangat menyerlah

julia (dia menang diomand ni juga) kata dia pegi sevey konon nak buat cincin tapi ada satu kedai ni terus terang cakap kat dia..kalau buat cincin kemungkinan berlian bole pecah masa nak pasang..kedai tu xkan bertanggungjawab...pastu kalau kata pecah, kita tetap kena bayar harga cincin yang kita amek utk pasang diomand orang kedai tu juga cakap tak semua kedai bagitau hal yang sebenar pasal risiko berlian pecah masa nak pasang.

em..bila dah dgr julia cakap mcm tu...aku fikir2 balik tak pelah...xberani amek risiko..dari pecah xbole wat apa...ada baiknya aku trade in amek emas..lagipon emas ni nanti mest lagi naik harga dia..kot kalau kata nak jual satu ari nanti sure harga dia lagi mahal kan?

ahad lepas akhirnya aku nekad cakap kat amrul saya nak trade in lah..amrul sangat la sokong 100% dia cakap...haaa..kang senang klw dari aritu lagi kata nak trade in amek emas hehe...so lepas lunch tu g la habib ampang point balik...jumpa balik staff habib yang aku jumpe ari jumaat tu..aku cakap xpela..saya nak trade in lah...nak amek yang seharga dengan nye..

sevey punya sevey, tengok ada satu rantai emas berat dalam 5.80gm harga dia RM1164, so ada balance RM36 aku amek satu loket berat dalam 0.50gram, tambah lagi RM80 la nak dapatkan loket tu...dah..selesai hal diomand aku..xpela insyallah xmenyesal kot sebab atleast rantai & loket ni nampak juga hasil dari menang darlie kan..kalau amek duit memang kejap je habisnye...

memang aku tau nanti mest ada yang cakap sayang nye jual..tambah sikit je bole dapat cincin, mungkin bagi sesetengah orang yang bergaji besar diorang rasa RM400-RM1000 tu sikit, tapi bagi aku tak..bulan depan bulan last aku kerja...(aku tak cite pon kan aku dah anta surat resign :) ) jadinya..sebagai bekal seorang penganggur..aku memang kena start jimat cermat..tak bole nak membazir bukan2..nanti aku dah xkeje amrul je keje sorang2...jadinye dari RM400 tu aku beli cincin lebih baik aku guna untuk kegunaan harian aku lepas jadi suri rumah nanti kan?


loket mcm2 bentuk hok ni seme mahai2 blaka la...




ni lah rantai yang di pilih bersama loket skali
minta maaf kalau ada yg terasa entry ni mcm nak menunjuk2..
ni hanya lah untuk kenangan saya utk masa akan datang..
p/s: masa tengah beli rantai ni ada angah raja lawak & jepp sepah tengah pilih cincin diomand bukan calang2 harga cincin tu..sape la agaknye nak kawen tu eh?angah ke?jepp ke?hehehe 

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

48 ribu orang memberikan idea bernas:

Saya Disini said... [Reply to comment]

cntik

Gieyana said... [Reply to comment]

nice.....murah rezeki hg..:-)

♥cikmOt♥ said... [Reply to comment]

jep jep...ehem ehem...

oklah emas tu weii...emas akan melonjak naik lagi dan lagi...

Mila@Rimbun said... [Reply to comment]

wahhh betul kata org diomand ni takde harga yer.. better lg beli emas. Hihi saya tak minat brg kemas, so tak pernah beli... itu yang tak tau langsung rege brg kemas niii

MRS. K said... [Reply to comment]

yep.. better trade in amik mas. harga pun makin lama makin naik

Myra Jay said... [Reply to comment]

Okla tu berbaloi tolak diamond amik emas, emas ni takkan rugi kalau beli... :)

mummy_ayu said... [Reply to comment]

cantik rantai tu..loket pun simple but sweet jer...ok la tu..nie pun kira kenang kenangan gak..

Falsya said... [Reply to comment]

kakak mia nmpk cantik dh weh...dh besar dh kan..

SyaNa said... [Reply to comment]

keputusan yg bijak nana
emas harga bleh naik kan
bagus..hehee dr aku ckp aritu ko amik cash buat beli brg camera mmg xbleh pakai nasihat aku tu kan
hahaa

mrs kayrul said... [Reply to comment]

berbaloi tukar beli emas..harga emas makin lama makin mahal

Aisyah Husaini said... [Reply to comment]

simple but nice memang cantik..btok kate falsya tgok mia makin membesar makin cantik sk sgat tgok muke dia cantik dan sangat fotogenik : )

Adlin ✿ Mama Of 3K ✿ said... [Reply to comment]

bijak2 .. dapat emas lagi berbaloi ..rezeki nana la ..

maszmadi said... [Reply to comment]

slalu baca jerk entry nana nieh, kali ni terpanggil untuk bagi komen.. hehe

memang diamond kalu beli harga mahal, kalu trade in xder harga.. same gak ngan emas putih yg nak buat cincin, platinum n sbgnya... so memang tindakan yang sangat bijak la nana tukar ngan emas tu... kira pelaburan untuk masa hadapan..

Puncak Sakti said... [Reply to comment]

diamond n emas putih sgt cantik dipandang tapi kena pakai selama-lamanya.. sebab nak tukar cash rugi kalau trade in pon dapat sikit jer..
uyun dulu minat emas putih.. mak n ayah dah belikan 1set emas kuning, pastue pergi tukar emas putih.. baru2 nie terasa nak tukar bila tanya kedai, dapat berapa jer..
last2 jual jugak dan tukar gelang n cincin emas kuning..

♥MAMASYAZA♥ said... [Reply to comment]

akak berkenan ngan rantai tu nampak comeiii aje

Nad @ MamaZN said... [Reply to comment]

Ok la tu nana...
Pilihan terbaik =)

Lynn Hamzah said... [Reply to comment]

ada juga hasil masuk contest kan...seronok tgk...

watyz said... [Reply to comment]

x pe la nana. xde rezeki nak simpan diamond tu. atleast dpt menda lain kan yg berharga jugak. bkn kena kuar duit sendiri pon kan. tp kan set rantai ngan loket tu sama mcm aku nye. hehehhe :)

Wan Amira said... [Reply to comment]

i setuju dengan u!! nana, thanks for this idea, i tak pernah terfikir nak trade in.. i rasa lepas ni i nak check kalau trade in i punye subang emas yang i menand dari syahirah, i boleh tukar dengan ape.. :D sebab i tak de lubang telinga pun nak pakai subang

Mama Zharfan said... [Reply to comment]

diamond memang tak de trade in value--emas kuning adalah yg terbaik utk simpan sbg asset :)

MrS. F!zA said... [Reply to comment]

sokong jugakkk..baik emas kuning dr simpan emas putih..

amiey lee said... [Reply to comment]

Nana ko buat keputusan yg betul sgt... simpannn beb...emas memang bagussss.. aku ada seketul pin emas..company bg sbb dh berkhidmat 5 tahun..tapi takdela mahal harga kalau tolak pun dlm -+400... memula ingt nak jual amik duit sbb pin manala aku nak pakaiii pin mcm kat kemeja tu... tapi bila pikir2 simpan.ajala...buat sepit kat tudng ke.... hahaha entah...dh la ada siap cop company lak tu :p

mama_umar_maryam said... [Reply to comment]

hehehehe..lupe nk suggest aritu,klu aku pon trade in dpt emas berat ;)

Nana said... [Reply to comment]

@Saya Disini
Tq :-)

Nana said... [Reply to comment]

@Gieyana
Tq alhamdulilah :-)

Nana said... [Reply to comment]

@♥cikmOt♥
Kannn
Pelaburan masadepan hehe

Nana said... [Reply to comment]

@Mila@Rimbun
Tula diomand klw bli mhl tolak xde harga sy lg suka emasdr white gold

Nana said... [Reply to comment]

@MRS. K
Tula, pilihan yg tepatt kan

Nana said... [Reply to comment]

@Myra Jay
Bto..xrugi amek emas plaburan masa depan hehe

Nana said... [Reply to comment]

@mummy_ayu
Tula klw jual amek duit mmg xde kenangan
Klw trade in gini npk juga hasil contst

Nana said... [Reply to comment]

@Falsya
Hahah cantik la sangat kn...kembng klw dia tau ni

Nana said... [Reply to comment]

@SyaNa
Hahaha ekceli gud idea juga amek cash bli eksesori
Tp klw amek cash sampai sribu
Xlpas nak bli ekssori tu

Nana said... [Reply to comment]

@mrs kayrul
Tula esok klw dhbosan trade in amek lain plak kan
Kotklw nak jual pon bole dh tentu lg mahal

Nana said... [Reply to comment]

@Aisyah Husaini
Heheh thanks..kembang la kakak mia kl klw tau ni

Nana said... [Reply to comment]

@Adlin ✿ Mama Of 3K ✿
Alhamdulillh rezeki anak2

Nana said... [Reply to comment]

@maszmadi
Heheh tq...
Tula amrul pon dok nasihat mcm tu
Dia klw bab kewangan ni mmg pakar bg nasihat haha

Nana said... [Reply to comment]

@Puncak Sakti
Kita mmg xde emas putih
Kawen dulu pon mmg pkai emas
Sebab mak dok kata emas putih xde nilai kan

Nana said... [Reply to comment]

@♥MAMASYAZA♥
Halus je kak...
Cam xcaya je harha sribu halus gitu

Nana said... [Reply to comment]

@Nad @ MamaZN
Pelaburan msa depan hehe

Nana said... [Reply to comment]

@Lynn Hamzah
Tula..klw nak bli sendiri mmg xla
Hrga emas dh mahal skang hany mampu tgk je hahah

Nana said... [Reply to comment]

@watyz
Tgk gamba jela kenangan dia hehehe
La sma ke

Nana said... [Reply to comment]

@Wan Amira
Heheheh....cer mira cek plak brape dia amek klw trade in tp baik pegi habib sebab diorang offer paling tinggi

Nana said... [Reply to comment]

@Mama Zharfan
Tula asset masa depan :-)

Nana said... [Reply to comment]

@MrS. F!zA
Emas putih mmg cantik tp sayang kan xde nilai

Nana said... [Reply to comment]

@amiey lee
Heheh klw aku sayang beg nak jual tp kot nnt harga emas melambung mau goyang iman juga nak jual tu heheh

Nana said... [Reply to comment]

@mama_umar_maryam
Hehehe amrul la yg beria suggest amek emas

mama tisya said... [Reply to comment]

bling222...silau:)

hazlinda zakaria said... [Reply to comment]

salam, nak tnya saya ada gap dapat hadiah satu pertandingan subang belian rm5223. nak jual tpi dapat murah jer...nie ngah cari kedai

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...