MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Monday, December 10, 2012

Makanan Kegemaran Saya

kalau di tanya kan apa makanan kegemaran saya, tanpa rasa ragu2 saya akan jawab LAKSA!!! laksa penang yea bukan laksa kelatam heheh..biapon kita mak ayah org klate tp kita kureng skit laksa klate ni.seingat saya kali pertama saya belaja buat laksa masa tingkatan 3, puncanya kan sebab susah nak cari laksa sesedap laksa mak kita..tu gigih dok dapor tengok camane mak buat pastu pandai buat sendiri...

dalam adik badik pompuan memang semua pandai buat laksa & seme buat sama mcm mak buat.sebelum ni saya ada bagi resepi je kan, tak tunjuk gamba dan juga step by step, tapi kali ni meh saya tunjuk kan step by step supaya memudahkan kamu2 yang nak belaja wat laksa.insyallah ikut je cara kita ajar ni & konfem akan jadi PERCAYALAH hehehe...

ok bahan2 yang di perlukan :
cili kering yang di blend
bawang putih & bawang besar di blend (kalau sekilo ikan saya guna dalam 2biji bawang besar 5 biji bwg putih)
sekilo ikan sardin (lagi suka pakai sadin dari kembung lg manis rasa dia)
asam keping
1ikat daum kesum
2 kuntum bunga kantan
garam & serbuk perasa
pastu ulam2 (bawang, timun, salad, cili api, asam limau, daun selon)
1 bungkus laksa

simple je kan bahan2 dia... ok mari kita tunjuk cara2 nak buat laksa.


mula2 rebus ikan

ikan rebus dah siap..

perisi ikan & asingkan tulang2 dia.., pesen saya klw buat laksa mmg saya akan pastikan tulang dia xde takut nant tercekik tulang halus2 pon saya buang

 blend isi ikan & masukkan dalam periuk
ni nampak kale merah sebab blender bekas blend cili kering klw tak dia kaler kelabu tapi xpe sebab mmg kita nak masukkan cili merah pon kan
 
dan..inilah rahsia kesedapan kuah kita
jangan buang tulang ikan yang kita dah perisi tadi sebab kita nak blend kan dia untuk amek air tulang ikan tu

untuk blend tulangm gunakan air rebusan ikan tadi, jangan dibuang yea air ni
 .
 so bila dah blendm tapiskan dia...

 dah abes air ikan tinggal la tulang2 dia...tambah lagi air sikit amek air sisa2 tulang ni

 bila dah dapat air tulang campak kan daun kesom & bunga kantan
kalau rasa pekat tambah la sikit air
.
 ni lah pembangkit laksa tak dua ni tak bukan laksa la nama dia
daun kesum & bunga kantan
pastu masukkan bawang besar & bawang putih yang dah di blend

 juga cili kering ikut pada tahap kepedasan masing2 saya suke pedas jadi saya letak 3 senduk gitu
last skali masukkan belacan, asam keping dalam 8 keping gitu, garam & serbuk perasa
laksa, kalau tak letak serbuk perasa memang sangat out rasanya..
tapi bagi mereka yang tak guna serbuk perasa xyah la letak, saya tak bole musti letak hahaha..
  untuk dapatkan laksa yang sedap, sila beli laksa ni, rendam dalam sejam dalam air sejuk, pastu masakkan air panas sampai mendidih, tutup api masukkan laksa yang dah direndam dalam air sejuk tu xyah rebus pon..cepat lembut
dan tara..ini lah hasil nya..laksa penang yang pekat kuahnye
laksa langsung tak nampak kena tutup ngan kuah hehe..saya suke kuah banyak


p/s; syana, seb baik ari sabtu lepas aku ngidam nak masak laksa, tu buat sendiri tu..pastu teringat ko buat contest..makanya setiap step aku amek gamba nak letak kat blog sampai hanyir bau tab aku kejap2 amek gamba kejap2 amek gamba hahaha... 

kalau ko nak tau syana, aku pon mcm ko tak suke jenis asam laksa nak2 yang ada letak nenas aiyokk...tak leh terima tekak..aku pon suke laksa makcik jual tepi jalan, so aku buat laksa tu pon ala2 makcik jual tepi jalan cuma bukan untuk di jual je hahaa..

entry ni sebenarnya sebab nak join contest syana, sape2 nak join bole la klik SINI



Published with Blogger-droid v2.0.9

12 ribu orang memberikan idea bernas:

KhaiZa said... [Reply to comment]

uishh... sedap ni... saya pun penggemar laksa.. asal pun dari utara.. jadi harus la suka makananan dari negeri sendiri kan :)

Zura Lee said... [Reply to comment]

laksa penang ni klo pdas berapi lagi brtambah mantopss !!!....

hye nana, salam perkenalan... baru je follow blog nana....:-)

Nad @ MamaZN said... [Reply to comment]

Amboi, sedapnye nana...
Sblm ni kite guna ikan kembung
Pasni nk try ikan sardin plak la..
Tq nana share resipi turun temurun =)

mummy_ayu said... [Reply to comment]

yum yum..Ayu pun suka laksa gak..one of my fav gak nie...
good luck Nana!!

Yan Ty said... [Reply to comment]

Ty baru je makan LAKSA kawan opis semalam.. adan kita sama , Ty pun suka gila...

syawalsimpsons said... [Reply to comment]

akob pon sama x suke masuk nenas..konpom dier luah blk...mmmm...nak kena blajar buat laksa ni

Ya ALya said... [Reply to comment]

saya pun suka laksa...laksam pun suke gak.....

Ummiarissa Mahdi said... [Reply to comment]

wah terernya dia masak laksa...akak pun tak pandai lagi masak laksa ni..siap step by step lagi...mudah ye rupanya...bolehlah cuba nanti

iietamalek said... [Reply to comment]

makanan fav saya juga mase zaman belajar di poli permatang pauh pineng..

done klik prubsn

SyaNa said... [Reply to comment]

maakkk aiii kagum aku
:-)

myfirdz said... [Reply to comment]

lama gak tak wat laksa, tgk laksa, rasa nak msk laksa lak.. hehe..

by the way, done follow u.. follow me back..:)
http://myfirdz-trulylove.blogspot.com/

adianiez AIDA said... [Reply to comment]

wah ! laksa penang !!! kegemaran ku. lebih2 cili padi... uish terliur... hi hi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...