MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Wednesday, February 29, 2012

hari terakhir di IPMSB




Hari ni 29.2.2012.....hari yang aku akan kenang dalam sejarah..hari terakhir berkhidmat dengan ipmsb..dekat 4 tahun aku keje sini..dari opis lama pindah ke opis baru..dari procurement department berpindah ke admin n finance department....dari pakai ket iswara sampai pakai kete proton...dari damia umur 6 bulan sampai damia nak masuk 4 tahun....mcm2 kenangan selama hampir 4 tahun aku berkhidmat kat sini..

Penah benti kejap 2minggu pastu masuk keje sini balik, haih..seme tu kenangan....sayu rasa hati nak melalui hari2 terakhir sebagai kakitangan ipmsb...seme staff dah mcm family...gurau senda, gelak tawa, seme kenangan dengan diorang akan selalu dalam hati aku....

Kena herdik, kena marah ngan boss sampai pernah menangis sebab bos tengking depan orang ramai...tu seme dah jadi alah bisa tegal biasa...xpernah lagi aku keje dengan bos yang garang mcm bos aku skang ni...aku xpernah pon cite kan...mcm mana aku kat office...bagi aku hal keje memang aku xkan cite kan kat blog....suka duka kat tempat keje biar aku je yang tau sendiri...

Pengalaman kena herdik kena tengking kena marah tu la yang akan buat kita belajar kesilapan kita...mana2 tempat keje pon sama kan...xde keje yang senang..seme keje ada susahnye, seme keje ada stressnya...tinggal kita sendiri yang kena bijak nak handle masalah keje kita...

Mcm2 pengalaman yg aku dapat kat sini...dari tak tau apa2 pasal acc, aku dah ada knowledge tak banyak sikit pasal acc, pengalaman keje aku kat sini la yang jadi berharga dalam resume aku....

Balik keje tadi sayu je rasa nak berpisah dengan kawan2...sebak..aku cuba juga tahan air mata dari berlinang..xpela..lepas ni bole keep in touch dengam diorang..kalau dulu aku blok seme officemate, mgu lepas aku dah add seme dalam fb...so lepas ni adalah tempat nk bertanya kabar.....

Esk semua staff yang mana ikut pindah akan mula keje kat tempat baru...ada yang ke bangi ada yang ke bukit raja...aku?akan jadi penganggur terhormat selama 2 hari...saje nak rest kat rumah sebelum mula keje kat tempat baru...

Oh yea..bercerita pasal keje di tempat baru...alhamdulillah?aku dah dapat keje...semalam interview tros dapat, arini plak dpt call aku diterima keje kat sat tmpt ni..tp aku terpaksa tolak yang keje dekat ngan rumah ni..sebab apa?kemudian aku cite ek...

Terima kasih kawan2 yg banyak kasi sokongan dan semangat..mungkin ni semua berkat doa kawan2 juga...aku dah dapat keje Alhamdulillah....

Published with Blogger-droid v2.0.4

gambar kenangan @ chalet atas air yang murah

atas permintaan sorang kawan yang suh tepek gambar banyak2 dekat dragon inn ni, nah amek lah wahai cik M nama terpaksa di rahsiakan haha..memandangkan cik M nak g ke mabul juga utk next vacation, ni entry khas untuk dia kasi dia cuci mata dulu camane rupe kawasan sekitar dragon inn ni

chalet ni memang sangat2 murah, mcm aku bagitau tadi harga bilik standard bajet RM66, bilik selesa ada ekon ada tv.lepas kami diskass dengan botak, dia ajak stay satu malam kat tawau sebab ada tempat penginapan free, makanye kami hanya bermalam satu malam je kat dragon inn ni, ni pon amek gambar laju2 je sambil2 tunggu bot nak g mabul tangkap je masa sempat

jom layan je lah gambar2 yang sempat di amek sebelum seme checkout...so far aku sangat rekemen chalet ni, sangat berpatutan...lepas tu dia dekat dengan pekan ada giant, ada kedai2 makan, kat luar2 tu ada kedai yang sediakan pakej ke pulau2 berdekatan
 



ni kat area reception pelantar ni khas utk sape yg nak g mabul kan, bot akan amek depan2 chalet ni


jauh menung kak...

lepas breakfast, kami singgah giant dulu tak jauh luar je dragon inn tu dah nampak bole jalan kaki je, singgah sini bli jajan2 nak bawa makan kat mabul
 pastu tapau nasi goreng ayam bawa bekalan masa depan ke pulau mabul ( ingatkan xde kedai jual2 makanan..ada kedai nye tapi untuk memudahkan pergerakan kami kan, kami tapau siap2 mana tau tgh2 snorkeling tu tiba2 perut lapa..kami dah standby makanan..xyah nak g carik kedai..




Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

dragon inn floating resort, semporna

ni la dia tempat penginapan kami kat semporna, dragon inn floating hotel.sebelum smapai sini, aku dah bayar siap2 booking untuk satu malam, amek bilik paling murah RM66 per nite hehe...bese la..aku kan suke amek murah2 je..save bajet la katakan..memandangkan kami sampai semporna kan dah malam...jadi rasa cam rugi lak amek mahai2 ..RM66 pon dah selesa dah...

memandangkan si botak pemandu pelancong kami pon sama menginap kat sini, makanya kami berpakat untuk sponser dia satu bilik, tapi masa check in ingat nak amek bilik yang harga RM66 tu dah abes..tinggal RM77, so ktorg tukar la..ktorg amek bilik RM77 botak amek bilik RM66, xde beza mana pon keluasan bilik dia..cuma beza dia dekat ngan jauh je...dari luar nak masuk dalam hotel ni jauh tau..kena lalu atas jambatan sebab hotel ni kan atas air...kalau sape yg ada bajet lebey skit bole amek blik rege RM99 tu memang dekat je ngan reception area.

oleh sebab kami sampai dah malam kan..so xnampak la keindahan kawasan chalet ni..esok bangun pagi aduh damai nye rasa resort atas air...air dia hijau tak mcm kat sepang gold coast mcm air teh tarik haha...tapi nye..sampah merata2 tu je aku tak suke..tercemar!

untuk setiap bilik tak kira lah berapa harga sekali pon..dia sediakan simple breakfast, ada roti bakar & goreng pisang air plak samada nak teh or kopi..lepas tu ada juga dia bagi tiket aquarium, botak kata ikan kat aquarium dia besar2..malangnye kami tak sempat masuk aquarium sebab esok pagi kami rush nak g mabul...kalau sape yang tak menginap sini tiket masuk aquarium dia cas RM2

walaupun air dia jernih kan..tapi xde sape pon yang mandi kat area resort ni hehe..satu nye sebab air dia dalam, walaupon ada la dia buat tangga khas nak turun kalau nak mandi, lagi satu nye air mandian kita memang jatuh terus dalam air laut tu...ada lubang kat dalam bilik air lubang kecik bole nampak air laut warna hijau tu dari dalam toilet risau je..kalau la reput ke kayu tu gedebushh masuk dalam laut hahaha...

ni bilik kami yang harga RM77/nite cantik juga dalam dia seme kayu

satu je slack nye..bole dengar jelas orang sebelah cakap ke borak ke..yang tak tahan tu malam tu nak tido kan..dengar bilik orang sebelah tengah ehem2 hahahaha.....vongok tak kaver2 kot yea pon..kuat kemain puiii
toilet nye..air mandian jatuh kat dalam laut
ni la aku kata ada lubang dalam bilik air dia..air mandi, air kencing seme masuk dalam laut hehehe
 bole tahan luas
ha..ni dah pagi baru nampak view dia yg cantik bole tahan besar juga chalet ni, murah pon murah


breakfast free yang dia bagi air teh tawar hebiaq
roti bakar ngan goreng pisang
pintu masuk dragon inn jauhhhhh nak g reception area dia tau

ni kawasan blok yang harga RM99 dekat kawasan receptionst
klw sape nak bajet lagi bole duduk long house
ni view btol2 dari depan bilik kami cess ada sampah disitu
 bilik kami no G6, palang tu muat je kalau budak nak masuk jadi sape ada anak kecik kena careful la ye...sekali dia masuk gedebush masuk dalam laut
untuk keterangan lebih details ni websit dia

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

kl - tawau perjalanan bermula..

maka nye bermula lah perjalanan kami ke pulau mabul...flight ari sabtu kul 3.15 petang, seb baik flight tak delay..dari umah ktorg g semenyih park kete sana suh alang, adik amrul tolong anta kan g epot, kami tak pegi bertiga, tapi kami pegi ber 6 sama2 adik amrul, angah, jue & rayyan.

so far ni la perjalanan paling lama kat atas flight..2 jam 40 minit adoi la..jenuh rasa bile nak sampai ni??pusing kiri pusing kanan...main game seme tak juga sampai2 ehehe..camane la org naik flight sampai belas2 jam tu ek?bosan lelama atas awan...

percutian kami ni sangat2 senang..sebab nye sesampai nye kami kat epot tawau, botak (kwn amrul) datang jemput ktorg...botak ni pengapit amrul masa ktorg kawen..lama gile tak jumpe si botak..dia dah menetap kt lahad datu sebab dah kawen ngan orang tawau.jadi soal transport xjadi masalah..sepanjang 3 hari dia lah jadi pemandu pelancong tak bertauliah kami..hehe...seb baik ada si botak..kalau nak tau kan harga kete sewa kat tawau mahal tau!

sampai je epot dalam kul 7, ari dah gelap bese lah, sabah ni kan dia cepat gelap, kul 6 dah gelap dah...dari tawau ke semporna amek masa dalam sejam 30 minit, jalan dia mak aii gelap xde lampu jalan...kalau kata kena drive sendiri ni agak mencabar juga la..dengan gelapnye, kete pon xde lalu2 sangat..pastu cam bese lah signboard dia kan terhad..so pandai2 kau la nak idop...

kalau korang naik cab dari epot tawau ke semporna cas nye RM100, kalau tak salah aku...ni cas yang hotel kenakan...dia kira RM100/kereta..tapi kalau kat epot dia cas RM100/kepala hoho bapakkk mahai kan?bagi sesapa yang nak naik bas ke semporna pon bole..Dari Station Bas Semporna-Sandakan-Kunak di Tawau, korang bole naik bas mini ke Semporna dengan tambang RM10 dengan mengambil masa selama 2jam.sampai je kat semporna kami check in, pastu kuar g carik makan

damia dok usha je stewedes tu..CANTIK nye ma..kakak tu katanya
kakak tu pon baik siap kasi gula2 hehee

ok..mari kita naik kapal terbang..dari ari jumaat tak sesaba dah mia nak naik flight
 mcm biasa..orang suka melanggar peraturan..orang xkasi amek gambar nak juga amek gambar..heheh amek cecepat je ni
 nak juga baca buku..padahal katalog
 dah bosan kan..dok main game dalam tab seb baik ada tab ada guna juga dlm keadaan cam gini, rayyan lg best buka upin ipin diam dia hehee
 di atas awan
 jam time ni kul 6.45 petang dah mcm malam dah
 bese la..prosedur kita klw nak masuk sabah / sarawak
kena register kat imigresen..amrul askar xpe..xyah ada pas lawatan sosial...ala pas dia kecik je tu..kena simpan nanti nak kuar kena tunjuk pas tu
 time kat imigresen ni auntie cina belakang amrul tu cuba2 nak potong barisan adoi..xpadan ngan tua nak kena pelempang nenek ni...hahaha...geram nye klw aku ingt kan balik camane perangai orang tu ni dia selit2 tiba2 tgk2 dia depan kita! orang beratur punya la panjang dia sedap2 je potong barisan...dah la tu time turn kita kt kaunter dia tak sabar2 dah nak masuk kaunter
ni la dia pemandu pelancong kami MR. botak aka pakcik indon mia kata hahaha...
botak ni cakap dah supe sleng orang sabah walaupon dia sebenarnya orang pahang..tu mia kata pakcik indon sebab slang sabah kan ada slang indon skit

nilah ahli rombongan cik kiah sekalian
 tu tempat penginapan kami di semporna
 cafe sri melaka, belakang chalet
 nasi set2 gini RM7 aku amek daging black pepper
mekaseh kepada botak yg telah menyeponser makan malam kami seme..save bajet hahah
 khusyuk dua sepupu ni nengok upin ipin

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Monday, February 27, 2012

masih di tawau..

Hai korang..jangan ada yg rindu ek...puii ada ke yg rindu hahahaha pasan...

Kami masih kat tawau..pusing bandar tawau bli mutiara, bli,ikan kering, bli fridge magnet.nak soping banyak2 pon duit xbape nak banyak...lagi lama dok sini lagi banyak duit abes :-)

Flight ke kl kul 9 malam kang..semalam satu ari kat mabul, ari ni satu ari kat tawau..

Kepada yg dah request cite pasal info ngan bajet ke mabul sabar yea..mcm biasa nanti aku wat full entry pasal holiday kat mabul ni wat senang korang refer...

Kita jumpe esk tu pon klw aku ada masa nak update blog la..klw tak tunggu la bila aku free nanti kuar la entry mabul.

Da...

Published with Blogger-droid v2.0.4

Sunday, February 26, 2012

mabul...besttttt


Published with Blogger-droid v2.0.4

Saturday, February 25, 2012

mabul...wait for me!


argh....sangat tak sabar....flight kul 3 petang kang...perjalanan ke tawau amek masa 2 jam 40 menet dekat 3 jam gak la..bole tahan lama kan aritu g KK 2 jam stengah pon rasa jenuhhh...

semoga perjalanan & percutian kami selamat pergi & selamat balik..

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Friday, February 24, 2012

projek malam jumaat @ uptown danau kota

malam tadi lepas g bli bege kaw kaw tu amrul ajak g uptwon..sebab musabab utama amrul nak carik sandal sebab aritu dia balik KL nak cepat bole pakai slipar jamban..dah la esok nak jalan jauh gile apa nak pakai sliper jamban?hehe....

bese klw dah g uptown mest singgah stim secucuk dua, duduk kat kedai steamboat sambil makan bege kaw kaw, dah elok abes makan baru je nak jalan ronda2 ujan turun...kita ni punya la jaga damia dari ari senin klw bole xmau kasi kena ujan sebab nak jalan jauh kan..xmo dia demam...sudahnye aku tunggu je bawah bumbung kat kedai makan situ..amrul g carik payung elok je dapat payung ujan benti..heheheh saje main2 xpela dapat payung baru...

dah puas ronda danau kota tu amrul xjumpe kasut yg berkenan..kejadah wei..kasut kat situ sama rege ngan kasut kat shopping complex seme 70 keatas..baik g bli kt JJ je gitu...sebelum amrul balik dia tanya awak xnak bli apa2 ke...??tak nak lah...aku jawab ngan konpiden...ye la tau orang tu dah gaji tu laju je dia oper..heheh..aku xmo la soping2 esk nak g cuti nak pakai duit kan..sekali masa nak balik mata ni dah terbekenan ngan satu henbeg murahan...masa tu amrul dah kat depan...dia xtau pon aku benti bli beg

muke manyak hepi dapat beg siap dapat diskaun sebab customer pertama..hahah...sampai2 je kat amrul dia tengok tangan melekat supik gelenya...eleh...kata tak nak soping kata dia..hahaha...alah satu barang je pon..aku ckp klw soping dia banyak barang..kalau satu barang bukan kira soping hehehe....

untuk sape2 yang tak tau..skang ni uptown danau kota di tutup setiap ari isnin & selasa..harap maklum.

 somei plak payung angry bird ni..si mia adoi la..mentang la payung baru aku tutup dah payung ni dia suh buka masa dalam bilik pastu dia tido bawah payung tu..kaki terjuntai tu kaki dia la tu
 
pestime bli payung dalam botol gini murah jek seploh hengget

ni la dia beg murahan tu, nak g keje je..eh minggu depan tinggal 2 ari je aku keje pon...pastu menganggur hehehe...harap2 dapat keje

Published with Blogger-droid v2.0.4
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...