MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Friday, August 31, 2012

van duit syiling terbalik orang berpesta kutip

Tgk berita tv3 tadi pasal van yang bawa duit syiling terbalik atas highway abes seme duit terbalik atas jalan

Pastu jalan jem orang ramai pon amek kesempatan kutip syiling yg berterabur atas jalan

Tak paham..apa la yang dalam fikiran orang yang mengutip tu yea?tak rasa bersalah ke amek hak orang?tu kira mencuri juga la tu, ok,  bersangka baik mungkin ada orang yg kutip tu tolong kutipkan utk pulangkan tapi fikir logik plak sanggup ke kita turun dalam kesesakan lalu lintas sebab nak tolong kutip dan pulangkan?

Tu seme yang kutip tu sah2 kutip masuk poket sendiri, muke siap masuk tibi kutip2 masuk poket ishh...

Published with Blogger-droid v2.0.8

Thursday, August 30, 2012

kembali ke kuala lumpur

 pagi2 ahad ktorg dah balik kelumpo....amrul dia kena keje kl seminggu start dari ahad sampai jumaat tu pasal la aku ikut dia balik kluang sebab tau amrul akan turun kluang balik, pagi tu sebenarnya amrul dah terlambat sebab nye sepatutnya amrul in charge kat kl, tapi dia sendiri pon masih kt kluang..dah tu apa lagi...

masuk je highway amrul tekan 160-170 km/j duduk lane paling kanan dari kluang sampai kem sungai besi...masyallah jantung aku ni jangan cakap la kan mcm nak tercabut dah...bila kita cakap slow la sikit dia kata dah lambat..dia patut sampai kl sebelum orang2 kluang sampai kl..dah tu nak cakap apa lagi?dalam hati tak putus2 doa, langsung tak berenti pon straight dari kluang sampai kl nak tau brapa lama masa nak sampai??

dari kluang 8.10 pagi sampai kem sungai besi, kl 9.45 pagi..maknanya perjalanan kluang-kl selama ni amek masa 3 jam stengah jadi 1 jam 30 minit .aku dah warning amrul pasni datang saman sila la bayar yea..hahaha...jangan tiru mcm tu ye kawan2 tak baik utk kesihatan mmg sakit jantung aku.

sampai je kem sungai besi orang2 kluang pon xsampai lagi...ceh beria2 pecut last2 diorang baru area nilai, memula amrul nak antar aku dulu sampai umah pastu dia bawa kete g keje abes dh lambat mcm gitu aku plak anta dia pastu balik drive sendiri.

tengah2 dok tunggu heli amrul sampai (ceh kaya nye ada heli haha..heli keje dia la) tetiba ada satu heli nuri baru nak mendarat apa lagi cargas amek kamera sebab mia kan suke tgk heli ni..blom dan aku nak amek kamera dia yang dulu suh aku amek kamera haha...


 tutup tinge bunyi kuat hehee

 tau la anak askar..
yang ni kan aku xsuh pon dia wat tabik2 gini
dia yang sendiri buat
pastu dia suh kita amek gamba hahaa

ok dah abes dah cite raya..sebab tak beraya sangat pon kan..minggu ni la kot kalau nak beraya kt kl plak, g open house umah kengkawan, sorry umah kat kl mmg xde open house tau..hehehe...kita bizi g open house umah orang xsempat nak buat open house

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

open house kecik2

ari khamis & jumaat ktorg beraya umah kawan2 amrul kt kluang, kawan sekerja amrul la..dah mmg jadi tradisi diorang kt kluang setiap sorang sure akan buat makan2 panggil kawan2 datang raya umah, amrul sorang je yang tak pernah wat makan2 ye la dah aku dok kl kan..camane nak wat makan2..dulu umah sewa amrul kosong je mana ada dapor periuk segala..skang MIL dah dok ngan amrul baru la lengkap skit umah tu seme ada...cuma perabot je la xde..sebab amrul pon baru pindah umah ni masa puasa kedua aritu.

masa g beraya tu kawan2 amrul seme tanya aku bile bole raya umah ktorg?hehe..aku main petik je la ari sabtu..so tros set ngan kawan2 amrul suh datang umah ari sabtu..sebab nak ringkas2 je aku buat mehun sup je ngan kek coklat.

dah la umah kluang tak de mixer, oven plak ada satu je xmuat nak bakar 2 bijik kek..terpaksa pinjam ngan oly wife kawan amrul dia nye mixer & oven hehe..pestime aku bakar kek guna oven letrik risau kek xjadi..alhamdulillah..berjaya kek menjadi juga semacam mana aku bakar guna oven kupu-kupu tu.

aku kan serius xbole nak agak masak utk 40 orang sekali aku tibai masak 80 orang hahah...mmg aku tak suka nak buat makan bajet2 je.. biar lebih jangan tak cukup, abes je kawan2 amrul balik ktorg bungkus mehun sup tu kasi kat jiran2..sesambil tu bole gak kenal2 jiran2 baru.

ada juga aku call kawan2 yang dok kluang mcm zana, ajak datang umah tapi zana xde kt kluang aritu, nett pon kata nak datang sebab umah mak mertua dia kt situ, tapi xdatang bizi kot hehe..jemput juga sorang blogger qaseh rayyan, pon dia xleh datang sebab xde kat area situ..last2 aku sms sue syawal ajak datang beraya..mula2 plan nk g tgk sue sebab kebetulan sue braya kluang kang..tapi dah smpai kluang bizi beraya sana sini xdan g umah sue...so kawan2 aku yang datang sue sorang je la..lain2 seme kawan2 amrul hehe...

rajin nye laki sape la tu dok pukul butter ngan gula hahaa..
gambo cekci kena blur skit
 oven putih mil nye oven itam pinjam org nye hehe nak buat sebijik konfem xckp kan
masa g carik bahan wat kek..aku tgk harga bahan mentah kek kat kluang ni sangat mahal nak compare ngan kl, sebab ada satu tu je kedai buat kek dia xde pesaing kan tu harga mahai kot
 kita tak pandai masak beria2 ni je reti
 kek coklat yang di rekuest oleh kengkawan amrul
diorang tu asal aku datang kluang je tak abes2 tanya kek coklat hehe..
 mehun sup air tangan sendiri
kuah sup ayam
 .
agar2 warna warni ni MIL yang buatkan
diorang ni kan mmg gini g raya umah orang amek gambo pastu wazap2 kat geng2 yang xde saje kasik jeles..hahah 
 
umah kosong jek xde perabot..almaklum la..aku kan xdok sana..tunggu aku dok sana nanti baru nak cari perabot amrul kata hehe..


 sue tetamu yang terkahir sampai..tq sue..sudi juga datang dengan muke bengkak2 tu..(baru lepas seminggu eksiden)
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

pertama kali beraya di KLUANG

caya tak?selama 6 tahun kawen ni pes time beraya kt kluang..heheh selama ni amrul g raya umah kawan2 dia solo je..tahun ni amek..satu kerabat angkut haha..baru meriah

ari rabu tu dah tengahari memasing bosan kan tak de nak beraya mana tros amrul tanya kalau kita balik kluang arini nak tak?aku on je..sebab nye mmg dah bosan pon raya kt kl nak g umah kawan2 seme balik kampung..

ari rabu tu sempat beraya satu rumah kt umah kawan amrul kat semenyih, sebab alang2 turun semenyih sebab nak konvoi ngan MIL skali balik kluang, dari KL dua kete amrul bawa kete MIL kete tu muat seme barang2 & kucing2 ada 4 ekor yang dari kluang MIL bawa kl juga nk beraya hehe...

aku plak drive kete aku bawa MIL & adik2 ipar 2 orang sama mia..gerak dari semenyih ikut highway lekas kuar kat senawang pastu tros naik highway g kluang..adeh bole tahan ngantuk mata aku drive petang2 kan..aku tak suke kalau drive jauh time petang2 sebab ntah bape puluh kali nguap...rasa ngantuk je kuatkan ekon otomatik mata jadi segar hahaha..

esok nye ari khamis, raya kelima kami start beraya kat umah kawan2 amrul bole tahan meriah juga rupanya beraya kt kluang..sebab kawan2 amrul dok ajak beraya umah kan..penuh jadual raya aku masa kt kluang..konon2 nak g batu pahat beraya umah afne & beraya umah sue xjadi..

raya kelima kat mekdi kluang heheeh..ngidam nak mcm GCB
p/s : tlg jangan cakap saya gemok yea sebab saya tau mmg saya gemok hahaa
 malam tu beraya 3 buah umah kwn2 amrul
 ni seme anak2 sarjan dalam ramai2 mia paling tua tapi 3 orang ni seme sama baya la lahir tahun 2008 cuma damia plg awl lahir bln 4,
 raya ke-6 plak pagi2 MIL ajak joging kat gunung lambak..aku ikut je tapi tak joging malas hahaha...masa diorang nak naik gunung lambak tu aku bawa mia mandi kat kolam kat bawah gunung lambak tu, masuk sorang RM5 dewasa kanak2 sorang RM1
 masa ni kul  7.59a.m pagi2 dah berendam haha..aku celop kaki pon grrr sejuk mia selamba je, xde orang pon ktorg je sekeluarga yg mandi hahah ye la org sebok beraya lg awak g mandi manda


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Wednesday, August 29, 2012

raya ke 2 & 3 masih di KL

hari raya ke-2..dok umah sepanjang hari sampai la kul 4, siap2 konon nak g tgk wayang..baru kuar umah tetiba bes pren amrul yg dok mempaga tu sampai haha..tak call dulu sebelum nak datang orang nak kuar..last2 dia pon join ktorg...on the way nak g tgk wayang tu konon2 kwn amrul wazap ajak dtg beraya kt kem tudm bukit jelutong. haha..lawak tol plan nk g tgk wayang skali tros g beraya aku mmg dah standby pakai bj kurung siap2 sebab takut pas tgk wayang nk g beraya.

kamera tak bawa seme gambo raya ke-2 & 3 dari note amrul je
umah pertama, umah syed kat kuarters tudm 
 .
menu nye nasi impit ngan lodeh
 
dah alang2 kat area subang tu singgah umah mak uda deah..deah mmg beraya umah mak uda kumpul ramai2 kt sana..dapat makan sambal jawa bonda yang sedap nak mampos tu
  last sekali raya umah wan kat bukit lanjan, gile kentang dia tau ktorg nak datang dia bole kuar bli dominos haha..orang raya makan rendang dia raya hidang kita dominos
slain dominos, ada juga steamboat bez gile pes time beraya makan stimbot hehhee
 
 *****************************
oleh sebab raya ke-3 tak de gambo sangat kita skali kan je ngan entry raya ke-2 ehehe..
raya ke-3
orang pertama yg datang raya umah ktorg rokan & family kawan sekerja amrul kt kluang, datang raya kl singgah umah ktorg nak datang xmo hello awal2 kan..makan kuih raya je la hahah..tau2 je dah sampai apa bole bikin?
 lepas diorang datang beraya, ktorg follow diorang g beraya umah kawan keje amrul juga yg mana keje kt kluang tp parents kt kl tu kan...g umah wan kat bukit lanjan, padahal masa raya ke-2 dah datang raya haha..oleh sebab nak tunjuk jalan nye pasal kami beraya lagi skali..untung la mia dapat duit raya 2x hehehe..
pastu tanpa di rancang gerak g shah alam beraya umah skuad amrul juga tu je la 2 buah umah raya ke-3



Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

rezeki si mulut mak nenek

alkisah kejadian di malam dua hari sebelum kita beraya..malam jumaat tu kan kami shopping last minit kat jalan tar..memula kan aku cite entry pagi tadi amrul & mia follow aku cari baju raya pastu separuh jalan mia penat aku suh amrul bawa dia g mapley kt lepak makan mana2 kan..ok la..amrul bawa la mia g makan stimbot kat area semua house tu...

kejadian ni amrul yang cite sebab aku xde masa tu, aku tengah cari baju raya diorang berdua

masa kat stimbot tu ada la sorang nenek ni vogue la amrul kata ala2 datin gitu la kan...krusi tak cukup masa tu so nenek tu makan la sambil berdiri..si mia yang ringan mulut ni tegor la nenek tu

kenapa nenek makan berdiri??
nenek tu jawab tak ada kerusi..nenek makan la berdiri..
nenek tu tanya plak kat mia..
dah sekolah ke belum??
mia jawab dengan ramahnye..
belom...mia nak sekolah kat johor...
nenek tu tanya kat amrul owh orang johor ke datang soping kl?
amrul jawab xlah..saya je keje johor orang rumah kat sini
pastu banyak lagi la mia dok pot pet pot pet ngan nenek tu
last skali dia tanya soklan brani mati
nenek tu ada bawa anak2 sekali makan stimbot tu, anak lelaki dia badan besar mcm bonzer amrul kata
mia bole tanya soklan
ni anak nenek ke???macam orang jahat je...hahahhaha aku dengar amrul cite tros aku gelak senak2 perut astaga damia..seb baik mama tak de kat tempat kejadian kalau tak malu mama...
last2 masa nenek tu nak balik dia hulur la duit raya kat mia..amrul pon tak cek bape ringgit nenek tu kasi


lepas aku abes soping2, masuk dalam kete amrul cakap kt mia...
mia tunjuk duit raya nenek kasi tadi kat mama...
mia pon bawa la kuar duit dari poket dia...sekali terkejut aku tengok RM50! tu aku tanya nenek kasi (aku ingt MIL kasi) tu amrul cite..nenek jumpe tadi kat stimbot...hahaha
murah nye rezeki mia..ntah sape2 tak kenal bole kasi duit raya RM50 duit raya paling banyak dia dapat stakat ni RM50 hehee....alhamdulillah..rezeki si mulut mak nenek
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

berbaloi ke shopping last minit kat jalan TAR?

ari jumaat dua hari sebelum raya baru lah aku g shopping carik baju raya..standed aku lah soping raya kat jalan tar je..tak mampu nak butik2 dik non..hihih...masa hapdate kt pesbuk soping kat jalan tar ramai la juga kawan2 tanya murah ke harga nye??ok aku share ek nanti korang nilaikan la sendiri murah ke tak murah..

memula kan amrul & mia ikut la aku sekali cari baju raya sampai je area kamdar tu dah jadi makin sesak makin ramai orang..pastu tgk amrul pon cam dah malas nak jalan je kan ngan mia plak letih je nak jalan aku ckp kt amrul g la tunggu area semua house tu lepak mamak ke apa yg patut biar aku sorang je la yang carik baju raya, aku lg suke mcm tu sebenarnya sebab aku ni jalan laju..kejap2 amrul ilang dari pandangan haha..amrul plak serah bulat2 je kat aku nak cari baju melayu dia kaler apa patern apa dia xbanyak songeh pakai je...

memula tu mmg kami xde plan nak tema kaler apa..first step carik baju mia dulu..sebab baju budak susah nak carik kan..cari nye cari nampak la baju oren tu comei je..ok rembat baju mia..dah ada tema oren then baru g carik baju aku pastu last skali cari baju amrul.yang lawaknye kan..baju2 yang kami beli seme tinggal last size je baik baju aku, baju amrul & baju mia seme tinggal last size

masa nak cari baju oren aku aku berkenan dengan satu baju ni, tapi malangnye baju tu terlalu besar..serius lawa glam plak tu aku suke tang kain dia tu ala2 kain pesen perantin zaman skang dia kedut2 gitu kan..tinggal ni je last size..dari 299 jadi 200 ok la kan..kain shiffon pastu dada penuh manik lengan ngan bawah kaki baju plak ada lace
dari segi penurunan harga utk baju ni aku rasa BERBALOI
 
oleh sebab baju atas xde size aku rembat la baju ni..memula tu amek size 40 tak try pon padahal ada fitting room aku bajet2 muat la sebab baju atas tu size 42 beso gile kan, skali smpai umah tros try kecik la plak! tros shoot g jalan tar lg skali tuko baju
masa nak tukar tu saiz 42 dah abes! aku xpuas ati suh juga budak tu cari bebetol last2 jumpe la selai je lagi tinggal..rezeki aku la..dapat gak size 42, baju ni bli dalam kedai kat jalan tar harga nye lepas diskaun RM150 sebelum diskaun RM200 rasanya
berbaloi ke tak?BERBALOI kot..seme baju ni beads dia penuh kat dada ngan tangan, material cotton
ni pestime baju raya lebih dari RM100 haha..aku ni kan bese pakai baju raya murah2 je..tapi tahun ni rezeki jual kuih lebih bole la bli baju lebih dari bajet biasa, xmampu la nak bli baju mahal2...
tudung bawal aku ni regenye RM25 yang ni aku tak pasni harga dia bape sebab dah lama tak beli bawal pastu ni pes time beli bawa 2 tone pastu tepi dia ada polka dot, ni harga dia standed la aku rasa tak de murah pon
 baju amrul ni sepasang RM60 BERBALOI wa cakap lu...kain cantik, jahitan cantik
sampin amrul plak RM20

baju mia susah btol nk carik kaler oren last2 jumpe yg ni tinggal satu size je harga RM60 bagi aku mahai.tak BERBALOI..baju mia dah sama harga baju amrul tp sebab nk cari oren nye pasal kan xpela stahun skali je ada baju kurung
dah la mahai baru pakai ari raya pertama tu petang tu dah koyak kat bawah lengan sebab jahitan tak elok
 dress 2 helai RM58 BERBALOI tapi kan dress polka dot itam putih baru je pakai sekali, basuh je abes kuar kaler itam dia..dah xleh pakai dah pakai wat dok umah je la..ramai berkenan ngan dress coklat mia tu..kawan2 tanya bape harga..bile cakap selai RM29 seme tak caya
baju kurung cotton polka dot ni harga dia 4 pasang RM100 BERBALOI BALOI wa cakap lu..tapi aku tak bli 4 pasang sebab pening plak kang dah banyak sgt baju polka dot tu blom masuk dress poplook yg corak polka dot ni sepasang RM30 aje.

ini harga malam 2 hari sebelum raya, tapi kalau malam raya?? lagi murah dah tentu..memula ingat kan nak shopping malam raya tapi takut plak xde saiz kan..tu ajak amrul g ari jumaat tu.kalau nak kira sesak tu memang dah tentu sesak la kan..jalan himpit2 panas seme ada..aku bole jalan start dari belakang masjid jamek sampai ke semua house je, lepas je semua house sampai campbell memang tak leh masuk dah sesakkk dengan manusia.

p/s : sorry yea..ikhlas dari hati entry ni bukan nak menunjuk2 sumpah lillah...tapi aku just nak share je beza harga baju2 kt jalan tar tu dekat2 nak raya, sebab ramai sangat tanya berbaloi ke nak g sesak2 kat jalan tar semata nak dapatkan harga yang murah?well tepuk dada tanya selera, kalau rasa tak sanggup nak bersesak, tak payah pegi la kan?hehe..kalau rasa nak dapatkan baju raya dengan harga yang berbaloi kena tabahkan hati la meredah kesesakan umat manusia kat jalan tar tu hehe...



Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Tuesday, August 28, 2012

cahaya memanco2


kita simpan dulu cite raya sambung esok, ni nak cite menang lampu kat FB asia media TV 
aritu join contest limited edition paranorman nightlight, cam bese la masuk banyak nama, yang menang nama kakak aku, dia pon bukan buka fb dia ni haha.ntah2 password pon dia xingat..

airutu xtau pon adiah dia dapat lampu, ingt dapat tiket wayang nak juga g tgk kan cite budak2 ni kasi mia tengok pastu asia media tv upload gambo adiah, dapat lampu yang tulis paranorman, jadi la bole buat lampu dalam bilik umah kluang heheh..

tq asia media tv!
 

ni la adiahnye, tapi kena kolek plak kt opis asia media tv ntah bile masa aku nk g puchong sana ntah
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

1 syawal @ keramat

lepas beraya kat semenyih kami gerak beramai2 naik dua kete beraya umah mak aku plak kat keramat.bez sikit tahun ni sebab aku dapat amek gambar raya dengan dua2 belah family hehe..lepas tu kan ada satu pagi peristiwa bersejarah

selama 6 tahun aku kawen ni, ini lah pertama kali amrul ada dalam gambar raya sama2 ngan family aku...haa kesian kan?dah tu masa memula raya lepas kawen turn umah amrul, sampai keramat seme ntah ke mana2 tak dapat amek gambar raya, pastu tahun2 berikut nye ada yang amrul keje, ada yang raya penang, last year plak amrul keje juga masa raya..

sampai mak aku pon tegur la..ha ni lah baru amrul ada dalam gambar raya kita hehehe, masa kt umah mak aku mcm bese lah menu yang wajib ada rendang ayam, lodeh ngan sambal ikan bilis, rendang paru+daging, tapai , kek coklat & kek oren (gambo lupe amek hehe)

mia dengan cik umi dia yg dia paling rapat
mia & cik din
 mia ngan sepupu dia
masa aku sampai je umah diorang kata hah jom amek gamba guna kamera canggih huh canggih la sangat hehe...rupenye diorang tak amek lagik gambar raya dah pukul 1 dah time tu tak amek gambo raya lagi...aku pon apa lagi arrange la susun kusi susun adik beradik seme nk amek gambo
masa ni langsung tak ingat nak duduk sebelah amrul aku tukang setting kan kamera wat self timer pastu dah tekan tu baru terfikir nak dok mana haha..selit mana kosong je besepah2 amrul kat sana mia kt situ
muke pon dah berminyak2 dah time ni
macam biasa gambar raya yang memang tak pernah complete tiap tahun
kakak yang no 3 xde kat kl dia beraya kt perak
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...