MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Monday, December 31, 2012

hari pertama sebagai warga kluang

arini ari pertama saya jadi sebahagian dari rakyat kluang...pagi tadi semangat ajak amrul g pasar...kita ni ingat pasar kluang macam pasar keramat sampai petang buka lagi..haah sampai pasar kul 10 seme dah tutup hehehe..bengong juga aku ni kul 10 baru nk g pasar...amrul kata sini pasar buka awal tutup pon awal ceh bukan nk gtau awal2..kita beria siapkan list barang nk masak2

dah pasar xbuka g la kedai jual barang basah.kita ni semangat membara nak memasak kan...beli la barang masak utk seminggu punya...beli sotong, ikan, daging, ayam sayur2...pastu dalam pale otak dah plan nk masak mcm2...

abes g bli brang dapor singgah kluang stesen..bekpes kul 11.30 hahah xguna nye suri rumah bukan nak masak makan kt luar lagi...hahaha xlarat la..pagi tadi kul 2 baru sampai pg ni kemas skit2 apa yg patut..larat nak masak lunch je..tu pon xde masak beria..

arini lunch buat sambal sotong kuah kasi banyak pastu goreng ikan 3 ekor..kemungkinan lepas ni aktviti berblog sedikit terhad sebab line internet yang tak berapa bagus...xpe la janji dalam sehari ada update kan. insyallah saya akan cuba update setiap hari walaupon lewat...

kepada kawan2 maaf kalau saya tak sempat membalas seme komen2 korang & tak sempat bw ke blog korang juga..kat sini internet mmg mcm haram skit ada masa slow kalah siput sedut..kalau dia laju kalah plak roket



mulai hari ni memang saya dah berazam nak belajar masak, secara jujur nya saya mengaku saya tak pandai masak..maksud saya bukan tak pandai langsung tp kalau nak masak yg tak pernah masak saya kena tengok resepi ahah..menda yg saya pandai masak sangat terhad..mcm sambal2 tu saya pandai la..sup, tom yam, kuah2 air, asam pedas saya pandai

bab kari, kurma, masak lemak cili api memang saya tak pernah masak ulang suara TAK PERNAH tapi insyallah klw tengok resepi saya boleh buat..moga2 nant saya akan terer masak mcm cef2 handalan puii hahaha
Published with Blogger-droid v2.0.9

dapat cek 13 ribu dari maxis!!

minggu lepas balik keje tengok ada surat atas meja..nampak mcm cek je besar kemain kan.skali buka2 terkejut nengok cek dari maxis RM13 ribu! alhamdulillah..rezeki hujung tahun
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
phuiii berangan la ko hahahah....13 hengget je pon ntah maxis kasi refund kot sebab aritu ada terminate line dia amek prepaid balik kose ahhh nipu nau maxis ni cas itu ini melampau2 jadi bil kita

Published with Blogger-droid v2.0.9

Saturday, December 29, 2012

tanah runtuh di puncak setiawangsa

 pagi tadi masa g bfast kat mamak buka la fb..sesambil makan capati skali tgk ada tanah runtuh dekat puncak setiawangsa memang xjauh dari umah...

puncak setiawangsa ni la tempat saya joging masa kecik2..masa tu perumahan elit ni xsiap lagi..ingt lagi saya naik tembok ni yang setinggi bangunan 25 tingkat daki dari atas sampai bawah dengan abah saya lepas abes joging sayup2 tengok kat bawah kemain gayat..masa tembok ni baru siap rumah kawasan atas bukit memang tak ada lagi...masa tu dia baru tarah pokok2 nak buat rumah..

lepas abes bfast amrul ajak g tgk tanah runtuh tu..masa tgk gamba dalam fb xde la bayangkan teruk sgt kejadian ni..nah amek ko..skali dah tgk depan mata, dari jauh nampak tembok tu pecah dari atas sampai bawah yallah teruk ni...cakap ngan amrul

bile pegi dekat2 baru nampak rumah kat atas tu dah pecah, kawasan ni kawasan elit, umah menteri2 saje..ada rumah zulhasnan rafiq, jamaludin jarjis, pastu umah tokei sekinchan ikan bakar..selang 2 buah umah dari umah yg roboh tu rumah kwn2 amrul ada 3,4 orang kwn2 amrul yg anak orang kaya dok atas ni..kesian nye..xselamat dah kawasan ni

paling kesian dengan staff tanjung offshore, opis lama diah nak g opis dia memang kena lalu kawasan tanah runtuh ni camane diorang nak g keje isnin ni, rumah2 yang bawaha tanah runtuh ni lagi la mesti tak tido lena.

masa ktorg tengok tadi tanah still menggelungsur lagi..siap bunyi prapppp.....eii seram plak eh xberani dok lama2.

nila gamba2 hasil dari note amrul, klw bawa dslr tadi lagi bez jelas skit amek gamba




.
 ni umah kwn amrul selang 3 buah umah dari umah yg roboh tu umah ni atas puncak mmg lawa nampak kl segala tp skang seme kena berpindah
 rumah selang sebelah tu maybe rumah yang roboh tu

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Friday, December 28, 2012

lepak buat kali terkakhir sebelum pindah

semalam deah, pasya ajak lepak, katanya sebelum pindah jom la lepak2 kat mana2..memandangkan markas kami dah kena tawan sejak diah kawen..jadi kami mcm segan nak kacau perantin baru..makanya kali ni markas kami bertukar kat umah nana keding...lagipon nana keding xlarat dok muntah2 lagi..so kami lepak umah dia je la..si kbob laki nana tu ktorg xheran sebab dia kan mcm mak jemah..hahaha klw ktorg borak dia pon bole join menjemah skali..

sebelum g umah nana deah tapau sate seri melaka kt lembah keramat, seme kata sedap sate ni..makan2, borak2...last2 sebelum balik si nana keding kasi adiah sorang satu....si pasya adiah belated beday, si diah adiah kawen & kita plak adiah perpisahan katanya..

walaupon gelak2 mcm nak runtuh rumah jauh di sudut hati saya xdapat nak tahan sedih..orang gelak kita gelak tapi dalam hati tuhan je yang tau...lepas ni aku dah tak bole mcm dulu...lepas ni kita dah jauh ya tuhan sedihnye..xmampu nak tulis lagi dah

dinner ktorg
dapat adiah sorang satu hehehpenyek idung kena tutup ngan adiah 

diah nye adiah spesel skit ada seketul kotak kecik cer teka apa?hahah mmg adiah yg bangang utk pengantin baru
ni la adiahnye frame penuh ngan gamba2 ktorg...sebak plak tgk gamba2 ni
seme dapat sorang satu tapi masing2 gamba lain2
ni frame fasya
ni frame diah


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

3 bulan


alhamdulillah..minggu ni dah masuk 12 minggu bersamaan dengan 3 bulan, eh 3bulan?mcm cepat je kan?lagi 6 bulan beranak ehhee...alhamdulillah..syukur sangat walaupon pada mula nye masa masuk 2 bulan tu rasa agak teruk morning sickness tapi xteruk sangat kalau nak compare masa mia dulu..kali ni mabuk teruk dalam seminggu je..mia dulu sebulan juga la merana morning sickness

paling membanggakan..tak pernah lagi amek mc sebab morning sickness kalau masa mia dulu kejap2 muntah kejap2 muntah tak kira pagi petang siang malam sampai lembik2, sampai mak pon heran dia kata eh tak teruk plak ek mabuk kali ni..anak lelaki kot haha..pandai je xmabuk teruk anak laki..amin2 arap2 masin mulut mak kita...heheh dapat sepasang bez kan?tapi xkisah la laki ke pompuan janji anak sehat sudah.

lepas ni kita bole rest banyak2..tak yah risau camane nak drive g keje dengan perut memboyot dah rasa dulu sampai 9 bulan still drive sendiri g keje perut dh kena stereng dah hehe..dan paling xsaba lepas ni..bole g cek up sama2 ngan amrul...dulu masa mengandung mia sepanjang 9 bulan mengandung 2 kali je amrul penah kesempatan teman g klinik sebab kebetulan dia cuti time tu..ye la dah dok jauh kan..seme kena buat sendiri sangat berdikari kita masa ngandung mia dulu

paling sedih kita ingat mengidam kebab jalan tar..amrul xde kita start enjin kete parking kat semua house jalan kaki g beli kebab dah dapat tros balik...hahah sampai cam gitu skali.

perut kita ni xnampak lagi..suar jeans bole pakai lagi..tapi klw pakai dress poplook tu nampak dah perut klw pakai jeans dia tersorok skit.


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

menang contest kleenex buat kali ke-4

 alhamdulillah...ni kali ke-4 menang contest kleenex yang kawan2 anjurkan
1. menang kt blog ezna
2. menang kat blog mira
3. menang kat blog sumijely


yang ni plak menang dekat blog anje
kategori pertama hadiah nye:
Dan berikut Hadiah yang ditawarkan untuk pemenang kategori pertama, wow banyak nye adiah..
dah kali ke empat menang memang dua tahun la saya xyah beli tisu nampak nye ni hehehe tq..tq.tq

 1x RM15 Voucher MPH
 1x RM10 Voucher POPULAR
 1x RM10 Voucher Jusco
 1x Key Chain From MELAKA
 Barangan Tajaan dari Kleenex


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Thursday, December 27, 2012

menang grand prize constest :Sharing Kleenex Softness with Ibu Emir



menang buat kali ke-3 contest kleenex, kali ni anjuran mira.alhamdulillah...menang grand prize adiahnye

 Hadiah pertama: RM50 shopping voucher (JJ) dan barangan Kleenex

 wah sukenye bertambah lagi stok tisu saya nampak nye..aritu menang sekotak dari ezna, dari sumijely blom dapat lagi, ni dari mira plak sabar menant hehehe...
tq mira..




Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

life of PI

cite ni mengisahkan PI atau nama penuh dia Piscine Molitor Patel, nama yang diamek sempena nama kolam renang dekat france hehe...kelakar juga cite ni...cite pasal PI ni dia cite la balik kisah silam dia masa dia kecik.

pi ni bapak dia ada zoo sendiri, satu ari tu diroang sekeluarga kena pindah ke canada, bapak dia nak mulakan idup baru kat sana..diroang pindah la naik kapal kargo angkut seme binatang2 yang ada dalam zoo bapak dia..

sampai kat lautan filipina tetiba ribut kencang..si pi ni gatal nak keluar tengok ribut kuat, mak ayah & adik dia memasing lena tido...masa dia keluar tgk ribut kuat tu baru dia sedar yang ribut tu bukan ribut biasa...bila nampak krew kapal seme tercampak dalam laut pi cepat2 pegi dekat mak & ayah dia dalam kapal tengok2 bilik mak ayah & adik dia dah tenggelam air..

pi selamatkan diri naik bot kecik, dia nampak kapal kargo tu tenggelam depan mata dia..mak, ayah &adik dia mati..seme penumpang dalam kapal tu mati dia sorang je yang hidup....lepas terdampar kat lautan dalam bot penyelamat yang mana dalam tu ada zibra, orang utan, satu binatang kecik yg buas ada juga sekor harimau...

pi terpaksa plak buat rakit sendiri sebab xnak duduk dalam bot sama dengan harimau takut harimau tu makan dia..lama juga la dia terdampar kat tengah lautan...sampai la satu masa dia tak tahan asik nak kena fight ngan harimau tiap kali nak dapatkan bekalan makanan dalam bot tu..dia pon try jinakkan harimau tu..sampai arimau tu xganas lagi...

last2 pi dapat di selamatkan orang jumpe kat pesisiran pantai mexico..binatang lain yg dalm bot seme mati kecuali harimau masa sampai mexico tu harimau tu yang kurus kering sama mcm pi masuk dalam hutan & menghilang mcm tu je

ok la cerita ni menarik rasanya klw tgk 3d lagi menarik sebab scene2 kapal terhempas tu memang gempak juga la..cumanye jalan cerita dia agak slow je

 


Published with Blogger-droid v2.0.9

menang barang tupperware

hehe...saje2 join contest syana, sebab kebetulan memang ada idea nak buat entry
tersenarai sebagai pemenang saguhati

hadiah dia barang tupperware,bukan seme, tapi salah satu dari bekas ni, syana nak pepel please! hahah demand tampo kang

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

tudung sama!

 kalau korang..tetiba korang terjumpe dengan orang yang pakai tudung sama ngan korang apa korang buat?xyah kata tudung la..baju ke sama agak2 apa reaksi korang?

1. buat bodo je
2. lari dari orang tu 

kalau saya tengok keadaan sebab dua2 jawapan tu saya dah pernah buat hahaha...

1. masa tu saya dalam lrt tengah berdiri xlama sampai satu stesen masuk la sorang budak ni pakai tudung sama dengan saya..alamak! nak lari xbole sebab lrt tu pack kena plak budak tu masuk dalam lrt dia berdiri btol2 depan muke saya..masa tu masing2 malu2 kucing la..kita ni nak kaver malu bole plak ringan mulut tegur eh..eh sama la tudung kita wahahah..konon2 nak kaver malu elok je sampai stesen kita nak turun pecut 100 meter kita sebelum pintu lrt tutup hahaha....

2.  pernah masa pegi soping mall jumpe dengan orang pakai baju kurung sama dengan kita..ha masa tu soping tu kan besar terus kita melencong tingkat lain xnak bertembung dengan budak yang baju sama tu haha..sanggup tu...

baru ni masa kenduri diah, wife kepada pengapit belah lelaki pakai shawl sama dengan saya..dah sah la budak tu memang stay lama dalam dewan kata asben dia pengapit pengantin lelaki, so dalam situasi ni saya memang tak bole lari la..mengadap je la dia..dengan muke mcm xde perasaan haha...

ni la dia budak yg sama shawl ngan kita
 kalau ktorg ni sama xkisah sebab mmg ktorg pakat pakai sama2 haha gedik!



Published with Blogger-droid v2.0.9

Wednesday, December 26, 2012

model kalender sunsweet 2013

merasa juga jadi model muahaha....puii perahsan!, eleh ni pon sebab menang dapat la muke kita bertepek kat kelender sunsweet tu...aritu kan kita menang sunsweet mia dapat no 2 kategori lovely kids, ktorg plak mak pak ni dapat conso kategori lovely couple, adiah nye yang  mia dapat vocer giant RM500, ktorg plak dapat barangan sunsweet + kelender sunsweet 2013 oleh sebab menang dua nama maka dapat 2 bijik kalender ni..sayang! memang simpan kt umah je wat kenangan, pastu dah abes bulan tu frame bak kata ayu hehe....

sebenarnya dah lama sampai kelender ni minggu lepas lagi..tapi kita ni bizi dok ngemas2 umah kan nyimpan punya nyimpan xtau mana selit kelender ni semalam dok nyimpan lagi barang2 nak buang baru terjumpe naseb baik tak terbuang


gamba mia diorang edit, cantik plak pemandangan tu ala2 kat kawasan hijau ada rainbow bagai
 

ni gamba sang juara si comei aleesya & ayunie
 gamba anak mz pon ada


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

jack reacher BEST


last week g tengok jack reacher, ni amrul la yg nk tgk dia tanya nak tgk PI ke nak tgk jack reacher kita cakap la PI tu tengok guna tiket free la..kat gsc ok la..dia pilih jack reacher

memang best gile cite ni ok..lebih kurang mcm csi la..sape suke cite penyiasatan harus tengok cite ni..sangat menarik..kisahnye pasal kawan jack reacher nama dia james barr dia di tuduh membunuh 5 orang dengan menembak dari jarak jauh..

james barr mengaku tak bersalah & minta james reacher datang selamatkan dia..dari situ bermula la episod penyiasatan jack reacher ni..yang mana ni bukan la seorang polis tapi bekas tentera yang sangat mahir dalam penyiasatan sampai polis sendiri pon tak semahir dia..

walaupon tom cruise ni dah tua tapi seme aksi dia dalam filem ni xnampak dia berumur mcm nampak umur 30 an je..so kepada sape2 yang rasa nak tgk wayang tapi tak tau nak tgk cite apa saya rekemen cite ni..konfem korang akan suke

 sebelum tgk wayang g makan dulu
klw makan a&w wajib la amek coney dog
budak ni tau makan fries je
.



Published with Blogger-droid v2.0.9

wordless wednesday

.
bila ibu mengandung mengidam
bapak yang tak mengandung kena la penuhi hahaha...
Published with Blogger-droid v2.0.9

Tuesday, December 25, 2012

allah dah susun cantik2

minggu lepas masa dok msg2 ngan gefren tetiba memasing mcm dah sedih2 sebab saya nak pindah kluang..
tapi kan ada satu menda yang saya perasan setiap apa yang terjadi tu allah dah susun cantik2...

bermula dengan saya hantar surat resign awl bulan 11 aritu,  lepas 2minggu hantar surat resign saya dapat tau saya pregnant..allahuakbar besar nya kuasa allah....nampak tak?saya akan kehilangan pendapatan bulanan saya lepas ni..tapi allah gantikan plak dengan rezeki cahaya mata yang nilai nya tiada tandingan dengan yang lain2....

sebelum ni saya sendiri tak pasti tarikh untuk pindah kluang...tapi lepas diskass ngan amrul saya letak dalam surat resign last date saya keje 28.12, diah plak kawen 15.12 sempat la saya libatkan diri dalam persiapan kawen diah..mula2 dulu masa bulan 6 tu saya risau juga buatnya masa tu saya dah pindah ke masa diah kawen..mcm mana la..xdapat tolong2 apa yang patut...tengok ni...lepas habis majlis diah..selesai seme baru la tiba masa saya nk pindah plak..

kalau sebelum ni nana, falsya & diah dah sama2 ngan mia sejak mia umur setahun lebih lagi..insyallah lepas ni diorang dah ada pengganti mia..nana bersalin bulan 3 nanti..sekurang2nya dah ada bb nana dapat la jadi pengganti mia..mia tu dulu kemana saja saya angkut, pegi oliday kat melaka, cherating, pd seme pegi ngan kawan2 seme saya angkut..sampai mia pon rapat gile dengan diorang & kadang klw diorang nak amek mia kt umah pon mia xkisah ikut je..

lepas tu yang saya nampak..saya pindah lepas seme dah ada family..so saya rasa lepas ni kami akan susah untuk lepak2 mcm dulu lagi..sebab masing2 dah sibuk dengan family kan..jadinye mcm tepat je masa saya nak pindah ni..(ceh ayat mcm bawa diri je hhehe)

menghitung hari nak pindah..sedihnye tinggalkan kawan2..

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Monday, December 24, 2012

pindah randah

selesai langkah pertama...adeh penat weh...walaupon bukan kita yang mengangkat seme barang2 ni..dok kemas sikit2 tu pon penat juga...sehari dua kotak kemas haha..xleh buat keje beria2 letih...
ari ahad lepas barang2 ktorg dah selesai punggah masuk dalam lori..alhamdulillah..allah permudahkan urusan pindah randah ni...

ramai yg tanya, amrul xdapat lori askar ke?untuk pengetahuan walaupon amrul askar..bukan senang2 nak dapat lori askar tu klw nak pindah melainkan klw amrul di posting keje kt mana masa tu baru la di sediakan lori utk berpindah...kalau kita sendiri yang nak pindah pandai2 ko la cari lori sendiri

sebelum pindah aritu kita ada sevey2 lori kebanyakan rate 1000 ketaas...phewww mahainye..memula amrul kata klw lori 1000 kita xyah la bawa barang2 tu bawa baju je..tinggal la seme perabot bagi sape nak..ntah camane si nana keding call..dia kata ada satu lori nak g jb amek barang kraftangan, dari kl lori tu kosong, nana dah tanya owner lori tu dia kata dia cas RM300 je utk bwa barang2 ni g kluang..fuuhhhhhhh....mujor....selamat duit kita RM700..murah gile kan?dari kl ke kluang RM300 je tu pon sebab mmg lori ni nak g jb amek barang..

semalam amrul panggil la mana2 kwn2 yang free tlg punggah2 barang dalam lori..sekejap je xsampai sejam dah siap..bukan banyak pon barang ktorg bawa..banyak yg tinggal..ktorg bawa sofa, kerusi jati, kabinet tv, almari baju, kotak baju plastik tu dua pastu kotak2 seme baju2.

meja makan tinggal kasi kakak, peti ais tinggal kasi mak, mesin basuh tinggal kasi adik amrul, katil tinggal kasi adik amrul, kabinet dapor tinggal kasi kakak..banyak brg yg tinggal tu sebab kt kluang dah complete seme ada, xleh nk bawa nanti nk letak mana plak kan semak je..

ari sabtu baru hegeh2 nk kemas hahah..
 ni seme amrul nye keje la bahagian beso2 ni
.

.
lori 3 tan yg kosong, masa ni br sampai
.
 part yang seksa nak turunkan kabinet tv la..berat nak mampos sian diorg hehe..lepas tu apalagi open table la banje diorang yg tlg2 tu
.
dah muat2 seme saparuh lori je barang ktorg
.
 dua orang ats lori ni abg askar..hehe seb baik ada diorg..ada 6 orang seme yg tlg2

.

barang2 ni akan gerak ke kluang esok, saya plak masih keje sampai 28 hb, amrul plak kebetulan dari minggu lepas sampai minggu depan dia kena keje kt kl..so kami bertiga akan pindah kluang ahad depan, 30hb 
Published with Blogger-droid v2.0.9

menang PERADUAN Kongsi kasih sayang bersama Kleenex dengan Sumijelly.com

ramai bloggers yang buat  contest kleenex ni, kebanyakan saya join guna gambar yang sama, ni kemenangan kedua contest kleenex selepas menang dekat blog ezna.

teirma kasih penganjur sebab pilih gambar saya sebagai salah sorang pemenang nampak gayanya bertambah lagi stok tisu rumah saya hehe tq..tq..tq..

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

saya suke!

meriah minggu lepas umah saya kejap2 posmen datang, mana yang beli barang online mana adiah yg penganjur pos.

hadiah ni dari ezna menang contest kleenex kat blog beliau
besar kotak dia


 sekotak tisu kleenex penuh dalam nye
siap ada sabun palmolive wah..aritu naa kasi hamper kleenex tambah lagi dengan ni memang cukup setahun xyah bli tisu hehe...tq..tq..
.
hadiah dari nikon menang conso nikon i am

adiahnye kamera nikon 1 kaler pink wauuuuuuuuu beznye!
.
tipu je..bukan kamera tapi thumb drive bentuk kamera hahah comei kan?
.
menang dari cinemaonline tshirt & tiket lagenda budak setan 2

Published with Blogger-droid v2.0.9

Sunday, December 23, 2012

tolong vote saya :)

yampun...segan gile nak minta tolong korang..kita ni klw ikutkan mmg malas nak join contest vote2 ni..ini pon kita dah tapis2 sebab contest ni tak banyak penyertaan baru seratus lebih, kira ok la..kalau 500 ketas memang awal2 serender hehehe..

nak minta korang tolong vote cara2nya:
mula2 like PETPET
pastu pegi kat application my mummy bag
ok bila dah g kat application :
langkah pertama : click join contest now

2.pegi kat gallery
3.click all bag
4. cari nama saya fauzana ismail click dekat view her mummy bag & VOTE
tarikh last vote 31.12.2012


 ok, bila dah vote tinggalkan nama korang kat sini saya ada surpise :)

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...