MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Thursday, January 10, 2013

kurma ayam

fuh...gile nebes nak masak kurma ayam haha...melampau btol...jujur saya mengaku saya tak pernah lagi masak masakan berlemak, mcm kurma, kari, masak lemak, nasi lemak never ok, never!. ntah kenapa dulu saya rasakan mcm susah je nak masak masakan yang bersantan, tapi kalau sup ke tomyam ke memang saya master la ahaha...

semalam tetiba rasa teringin nye nak makan kurma ayam...barang2 seme dah ada tinggal santan je..beli kat kedai umah tu kelapa parut stengah bijik pastu perah santan.saya bab2 masakan bersantan ni saya lemah sikit sebab tak pandai agak berapa banyak santan nak pakai..kang banyak sgt pekat plak kuah dia..kalau sikit plak takut kuah nye cair..

ok la..meh saya share bahan2 nye
saya masak ni utk 3 orang makan je..ayam 3 ketul tu saya potong lagi kecik2, bawang tu seme agak2 la kan..
1bj bawang merah
1bj bawang putih
sikit halia
3 sudu rempah kurma
1 biji ubi kentang
santan (stengah biji kelapa tu saya pakai tak abes pon)
cili merah sebagai hiasan (ni kes cili merah berlambak dalam peti ais hehe..tabur je dalam kurma)
sedikit air
garam, gula, asam keping & serbuk perasa

cara2
tumis bawang merah, putih & halia yang di tumbuk
dah garing masukkan rempah kurma
masukkan ayam & air untuk empukkan ayam & kentang
bila ayam ngan kentang dah empuk
baru masukkan santan
pastu last skali masukkan asam keping, garam, gula ngan serbuk perasa

yallah..semalam kan..takut2 nak masak takut xjadi lempar dalam longkang..skali bila dah siap, try rasa alamak...tetiba rindu ngan kurma mak kita..rasanya sama je mcm mak buat, kita pakai pon resepi yang mak kasi..

gembira tak terkata tiap kali masak tu kan, masakan kita menjadi rasa nak lompat2 celebrate haha..tapi kita sedar diri kita xleh lompat2 so kita lompat dalam hati je la..hahaha....semalam kita masak ni amrul xmakan pon..dia diet sebab di serang gout..dia pesen gitu kalau dah kena gout baru dia sedar diri..utk ilangkan sakit kaki dia akan diet selama seminggu xmakan nasi.tu la dah sakit baru nak pantang kan..xpe la dia xmakan, saya ngan mia je makan hehe...

kurma pertama saya, lulus cemerlang dapat A hahaa..



Published with Blogger-droid v2.0.10

15 ribu orang memberikan idea bernas:

Nad @ MamaZN said... [Reply to comment]

never say never!
Ceh, mcm justin bibir plak, kakakaka!

Adlin ✿ Queen Of 3 Princess ✿ said... [Reply to comment]

tu dia sejak jadi lisa suri rumah tangga ni rajin memasak eyh hehehhe kita pun x bape nk pandai masak kurma ni kena tgk resepi

mamafarah4 said... [Reply to comment]

x per..at least nana cuba masaka jugak..erm,amrul tu mcm hubby sy la..ada gout gak..bila dah bengkak kaki tu baru sibuk2 nk jaga mkn..kalo tgh x sakit melantak x ingat

♥cikmOt♥ said... [Reply to comment]

lepas ni jadi tukang masak la ko...terbaikkk

Mama Zharfan said... [Reply to comment]

heheh masak kurma simple ajer mcm msk kari cuma rempah berbeza..my kids suka kurma sbb tak pedas...tp me tak reti msk kuah laksa penang or asam pedas..tak reti and pernah try sekali tp tak jd (sbb tak cukup bhn) heheh

Fara said... [Reply to comment]

kak nanaaaaa....sedap nye tgk....trus rase nk mkn lauk kurma...huhuhu..

NinaAz said... [Reply to comment]

Bestnya... sy pun dh lm xmkn kurmaa aym. Kalo buat pun. Ikut resepi dkt perench dia. Hihi

atty's said... [Reply to comment]

terliur lak kty nengok kurma yg nana masak nie.

lia said... [Reply to comment]

xpernah berani nk msak kurma sbb xtau rasa sebenarnyer cmner... pasal aku x makan he3

diana said... [Reply to comment]

dulu kat kampung kalau ada kenduri mesti berharap lauk nya dagingmasak kurma..heheh

bada said... [Reply to comment]

sedap nye kurma ayam

Alycia said... [Reply to comment]

wahh, bestnya..

mama_umar_maryam said... [Reply to comment]

kurma ni fevret keturunan kitorg,hahaha..sonang jekan nana? meh bgai 5 star ;)

amiey lee said... [Reply to comment]

Best besttt..aku pun paling biol tk reti masak kari ngan kurma... paling lawak dulu masa first masak kurma..laki akuyg ajar hahahahaha

mama tisya said... [Reply to comment]

kita kalo masak mcm guna serbuk dr adabi cthnye kari ke,kurma ke..ikut je resepi blkng pek adabi tu...hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...