MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Friday, January 11, 2013

mengidam, mabuk pregnant mindset?



Saya bangkang yang ariff!!

Ye saya bangkang kalau ada orang kata alah...mindset je tu mabuk2,  ngidam2..phuiii amek ko..
Ada la kwn kita ni anak dah 4 dia la yg buat statement cam gitu, katanya mabuk2 ni jangan layan sangat.lagi layan lagi jadi.ok fine memang kita xlayan kita cuba kuat lawan rasa mabuk tu, tapi dah tu pon salah satu simptom kalau kena buatan orang nak wat camane?dalam sains pon ada kata kan perubahan wanita hamil, pening2, mual2, muntah2

Ok la kwn saya tu dia beranak 4 orang selang stahun tu sebab dia xde alahan.mengandung ke tak mengandung ke gitu je..relek je xde muntah2, maybe mak dia jenis gitu jadi dia harus bersyukur bukan nak kondem kita yang tiap kali pregnant lembik satu badan.kalau saya jadi dia pon xmustahil saya pon berani nak beranak setahun sorang dah klw awk de masalah sepanjang mengandung

Saya dh penah merasa, muntah muntah dah muntah mabuk yg sgt teruk masa mengandung mia dulu tapi kali ni alahan nye tak teruk.so saya dah ada pengalaman dah mabuk yang teruk.cuma teruk2 saya blom sampai lagi masuk spital, masuk air seme mcm makcik saya yang tiap kali mengandung mesti masuk spital masuk air.
Bukan ke setiap orang tu alahan dia xsama?

jadi jangan la nak samakan diri awak dengan orang lain?.sakit ati plak kita dengar awk kata mabuk ni mind set cuba la satu ari nanti awak pregnant lagi kali tu allah bagi plak awk rasa mcm mana mabuk dari bulan pertama sampai masuk 3  bulan haa...masa tu baru la awak tau langit tingit rendah, saya gerenti masa tu awak akan tarik balik kata2 awak yang mabuk, alahan seme tu hanya mind set!, awak xpenah rasa bole la awak kata gitu

Kadang orang mcm ni saya bo layan je cakap dia semenye betul, kalau cite nak menang je...lagi kita layan panjang plak kisahnye kan, sudanye xyah dilayan abes cite hihi..walaupon muntah, mabuk teruk sikit pon saya tak pernah mengeluh sebab bagi saya ni la saat2 yang paling berharga bagi seorang ibu, tak semua wanita berpeluang merasa mcm ni kan?jadi sesusah mana sepayah mana keadaan kita masa mengandung kita kena terima

"Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah SWT mencatatkan baginya setiap hari dengan 1000 kebaikan dan menghapuskan darinya 1000 kejahatan"
Published with Blogger-droid v2.0.10

21 ribu orang memberikan idea bernas:

Nad @ MamaZN said... [Reply to comment]

Tak suke la org yg bangga2 diri cmni..
Die dh 4 anak, patut tau la mende general camni
Patutnya kasi kata2 semangat, bukan kondem
Kite salah sorg yg alahan saaaangat truk time zakwan n nayli..sampai 3 bulan muntah2 pg ptg siang mlm...so, sedikit sebanyak terasa gak dgn stetmen camtu..huhu...lagi ksian kalu yg jnis smpi 9 bulan pun masih alahan..takkan tu pun die akan kata ikutan mindset?

Fuuhhhhhh..!
Sbr, sbr....

mush said... [Reply to comment]

iye...sebab dia tak rasa mabuk terok mcm org lain, saya yg peknen ke tiga ni, tiga² lain2 ragam mabuk nye, memang lembik, yg menggigil tiap2 malam pon ado, padahal tak demam pon...belum kira keje nk muntah manjang...

mamafarah4 said... [Reply to comment]

betul tu..mana sama semua pompuan yg ngandung..ada yg ok ada yg jenis tak ok..biarlah nana org tu nk ckp gitu..yg penting awk jaga diri,jaga kandungan..kuatkan semangat..mcm sy pun setiap anak mabuk sy tak sama tau..anak yg sulung mmg teruk la..smpi doc asyik bg mc jer..pas2 ngan bleeding lagi..yg kembar plak ok tp bila dah nk masuk 7 bulan baru muntah2..lagi seksa tau..ye la perut dah beso..sepatutnya kita bagi semangat pada org tengah pregnant..x apa..mungkin Allah nak bagi ujian kat nana mabuk2 ni,nnt insyaallah dipermudahkan kelahiran baby..Amin..

Afne said... [Reply to comment]

nana, tak yah pikir sgt org mcm ni. mak yong mcm kita kena tenang jgn stress.

rezeki masing2 dtg dlm pelbagai cara. mungkin dh rezeki dia dpt mengandung byk kali tanpa morning sickness. kita pulak lain2 hormon dlm badan bkn semua perempuan sama.

takpe lah, sbr aje lah klu dpt teman bertekak asik tau nk menang. kita byk sbr yea, sbr tu bsr hikmahnya :)

Mama Zharfan said... [Reply to comment]

hanya yg mengalami akan paham--me jenis tak alahan hehheh :)

Adlin ✿ Queen Of 3 Princess ✿ said... [Reply to comment]

dulu kita peknen kyreen rasanya cina satu opis cakap cam tu bauk jgn layan kalau layan asik mc kekekke ..tp betul ngadung tiga kali ni pun saya akan mabuk2 teruk sampai masuk spital .. hanya yg lalui je tau huhuhu ...

NinaAz said... [Reply to comment]

Kesian org tu. Tuhan dh bg kelebihn. Tp xreti bersyukur. Sis. Apa tanda2 pregnant ek selain lambat haid.ada pengalman x

syawalsimpsons said... [Reply to comment]

setuju..sokong...lain org, lain rasa...tak sepatutnyer dier camtu

Nafisa81 said... [Reply to comment]

anak pertama mabuk sampai warded, anak kedua tak tahu ngandung sampai nak masuk 5 bulan, anak ke3 mabuk sikit la...hoho...suka ati dia jer nak bangga riak sampai merendah rendahkan org lain yer...patutnya dia bersyukur, bukannya berbangga.

IEJA 3SHA said... [Reply to comment]

Org pregy mstila ade morning sicknes....klau x der rase apela nikmat mngandung ye x...ala wat derk je...x sume org alahan yg same.
Me dah 3 kali pregnant...ade yg kene msuk air,sbulan mabuk x leh mkan,x bleh bau perfume ...
So klau mreka yg kate pregnant x pernah mabok or alahan maybe ade sesikit cume dia x prasan kot...
Bagi me time pregy adalah saat yg indah...to NANA : Jaga kesihatan ok..

mrs kayrul said... [Reply to comment]

geram plak statement macam tue...kita nie asal pregnant jer alahan sampai 6 bulan..x leh masak langsung..bau dapur pun tak boleh...asal makan jer muntah..tue yg fobia nak pregnant banyak kali...2 org anak pun cukup la buat masa nie...agak2 dah ready nak tempuh alahan baru pikir pregnant

Pinkjambu said... [Reply to comment]

tuh kalau 3 bulan, kalau allah nak kasik smp beranak cmna? ada kawan sampai ke sudah dia punya montah2.. sian..

juelee said... [Reply to comment]

die tak kene boleh la cakap camtu... org gini malas nak layan, sakit ati je...

SyaNa said... [Reply to comment]

rindu nye nk mabuk2 peknen
dulu time iman x bleh bau org tumis
sure nk muntah
kalo makan plak, nasi kena kering..kalo ade kuah mmg xlalu la

Yan Ty said... [Reply to comment]

Tu la mummy Ty yg kj as a nurse pernah kt semua tu mind set.

Belinda Adzmi Ibu Ilhamny said... [Reply to comment]

saya pernah masuk wad sebab muntah keterlaluan.. takkan la doc sendri pun boleh terima kita di wad kalau nak kata alahan hamil tu just mind set jek..

rasanya sepatutnya, time dia tgh sakit nak bersalin tu, tahap bukaan 8-9, kalau dia kata sakit sgt, ckp kat dia, alah, mind set jek tu.. bukan nya sakit pun bersalin tu...

tiap org tak sama sekali..

Chekgu Azrine said... [Reply to comment]

Mentang2 la dia xda alahankan..terus ckp alahan ni mindset..saya jenis alahan takdela teruk..tp still loya2..mulut tak pnh sdp..huhu..makan pun kdg2 xsedap..seyes..rasa xmo dah ngandung..sbb nikmat makan tu mcm ditarik balik..hahaha..

Eh panjang lak komen kita..

Amyra Chuari said... [Reply to comment]

Betul tu, Nana... Mira setuju... Lain org lain simpton nyer... Mane boleh sume rase bende yg same... Manusia pon dijadikan berbeza...

mama tisya said... [Reply to comment]

die tk pernah rs bole la ckp camtu..cuba skali allah tunjuk baru die tau...ingt suka2 ke nk mabuk2 tu...sbr je la

mama_umar_maryam said... [Reply to comment]

aku panaihh je bace..sbb kt opis lame dulu pon ade gak jenis mulut camtu..dulikkan je nana..ko muntah2 tu die tolong ke?? arghh..panaihh

Sidratul Muntaha said... [Reply to comment]

klu org bese ckp mgm aku buat tak thu
tpi sgt sakit ati bila ade doktor perempuan yg kate mcm lahanat tu
ko pnh tak terjumpa?!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...