MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Friday, January 4, 2013

nasi ayam pertama

sebernarnya sebelum berpindah aritu saya memang dah berazam nak belajar masak..nk kurangkan makan luar sebab ni la masa nya saya nak blaja masak menda2 yang tak pernah saya masak...sebelum pindah saya salin resepi2 dari mak..memang banyak resepi onlne bersepah2 kan..tapi saya lagi percaya resepi mak saya hehe...

ok ini la menu pertama saya untuk tahun 2013 nasi ayam, pinggan xde pinggan lawa haha caca marba mangkuk pastik segala dulik kan janji kenyang

saya nak share resepi juga xkira..walaupon saya tau korang seme pandai buat nasi ayam saya sorang je baru blaja haha... 

 untuk ayam ni, saya rebuskan dulu bahan rebusan:
bawang putih ngan halia tumbuk pastu tumis kan, dah empuk ayam keluarkan perap ngan sos tiram & kicap
nengok kemain semangat saya menghias
.
kicap ni saya tuang je kicap manis masukkan sup skit
.
sambal saya gunakan 7 biji cili merah + 10 biji cili api (utk kasi pedas) 2 ulas bawang putih, cuka, gula & garam
sambal ni saya masak atas kuali..dalam 20 minit siap
.
sup plak saya buat dua kali sebab sup pertama utk rebus ayam & air sup tu masuk dalam nasi
so saya tumis lagi skali sebab nak sedap skit saya masukkan bawang putih+halia+lada hitam
mak saya kata kalau kita buat sup letak lada hitam, pastu air sup masuk dalam beras nanti nasi jadi hitam tu psl saya tumis 2x
.
nasi plak beras basuh mcm biasa pastu masukkan sup yang memula kita rebus ayam tadi tu, untuk nampak menarik saya letak la serbuk kunyit skit kasi kuning kaler dia...

Published with Blogger-droid v2.0.9

24 ribu orang memberikan idea bernas:

pinky said... [Reply to comment]

selamat memasak...selamat mjd suri rumah..ahaksss

Falsya said... [Reply to comment]

semenjak dh kat kluang nie entry semua makanan je tau..suke wat mak lapoooo..tp betul la kate mak buyung 1..hhahahahaha

sHaRiNa eLyaNa said... [Reply to comment]

smbal la jg yg pling sddp haha

Farisha Lyssa Farish said... [Reply to comment]

yummy! sedapnye ayam tu

Mama Zharfan said... [Reply to comment]

yum yum nampak sedap--time kat UK ni antara benda yg me msk secara regular hehhehe

Nad @ MamaZN said... [Reply to comment]

Nmpk sedap la nana..!
=)

Ps: nana, fm zakwannayli dh smpi x?

Lynn Hamzah said... [Reply to comment]

sedapnya nasi ayam...yummy...

lia said... [Reply to comment]

Ya Allah.... kecur air liur aku tau nana... mujur da bersalin ha3

Jue a.k.a Ibu 2F said... [Reply to comment]

nampak sedap....nyumnyumnyum

NurulHudaResad said... [Reply to comment]

nasi tu nak lg best letak halia ngan daun pandan.... hehhehe.. nampak sedap gila dlm gambar tu...

mama_umar_maryam said... [Reply to comment]

nmpk amat2 sedap nana..aku mmg peminat nasik ayam!

diana said... [Reply to comment]

wah...jadi dah ni..
buat selalu2 nanti mahir la..
silap2 boleh buka kedai..hehhe

mama tisya said... [Reply to comment]

lama tk masak nasi ayam..lprrrr ni tgk gmbr nasi ayam

juelee said... [Reply to comment]

sedap.. resipi lain2 kan.. kalau saya bt nasi ayam perap ayam ngan bawang putih+halia+kicap manis+sos tiram.. nanti lebihan bahan perap tu saya tapis pastu masak bt kicap...resipi mak.. hiks... nnt leh try resipi kak long plak..

amiey lee said... [Reply to comment]

Yummmuyy sedapppp.... aku dulu buat style mcm ni...tapi laki aku ajar lain plak...cara buat nasi tu.. yang pentig mana2 pun sodappppp

Chekgu Azrine said... [Reply to comment]

Malam2 ni baca entry ni terhs lapo perut!!

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said... [Reply to comment]

dabel thumbs up..
ade peningkatan ler tu..
tak sesia ikut asben berhijrah..
pasni amrul mkn berisi ler.. heheh

Nur-nba said... [Reply to comment]

Nampak sedap nasi ayam tu..

ishy77 said... [Reply to comment]

nak ayam sikettt

watyz said... [Reply to comment]

terbaik!!!

Zura@Iwan said... [Reply to comment]

terliur aku beb tgk nasi ayam ko..hehe

kak nora said... [Reply to comment]

mm sedapnyer..bunda suke nasi ayam..senang dimasak..sume dlm satu..tak pyh nk buat lauk atau sayur lain lagi..

atty's said... [Reply to comment]

mesti sedapni..meleleh airliur nengoknya ..

mrs kayrul said... [Reply to comment]

berkilat2 ayam tue..mengancam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...