MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Tuesday, January 1, 2013

tahun baru, kehidupan baru

taun baru 2013, tahun yang manis buat saya...setelah sekian lama duduk jauh2 kan..akhirnya tahun baru ni kami sekeluarga dapat duduk sama2 macam family orang lain..selama ni asik makan kedai, makan kat umah mak tapi skang ni saya dah kena masak sendiri & belajar masak

sebenarnya masa time ktorg duduk jauh dulu bukan saya malas nak masak..tapi disebabkan amrul hanya ada weken tu pon 2 minggu sekali baik saya makan umah mak je..jimat pon jimat dari nak masak utk 2 orang makan dengan mia je..

sebab tu skill memasak saya tak pernah saya asah...hahah tapi sekarang saya dah bersemangat nak memasak, nak belajar mula dari tak tau apa sampai la  tahap sebut je nak makan apa saya dah bole masak tanpa tengok resepi hehe...

sejujurnya saya seronok dengan kehidupan baru saya sekarang..walaupon saya tak keje, dah tak ada pendapatan sendiri tapi xpe..rezeki bole di cari kalau rajin mcm2 bole buat kan...walaupon menjalani kehidupan yang sederhana xpe asalkan kami bahagia...walaupon tak dapat bercuti2 sakan mcm dulu xpe..sebab saya dah puas bercuti & satu malaysia saya dah jajah...itu la allah dah atur hidup kita elok2 kan...dia dah bg ktorg peluang merasa jalan sana sini, lepas ni kalau nak berjalan pon mayb agak terhad la tak mcm dulu lagi

hampir 7 tahun tinggal berjauhan terus teras saya cakap bukan suatu yang mudah...memerlukan kekuatan mental dan fizikal, itu pasal saya selalu kata saya tabik dengan mereka yang PJJ dengan suami...anda sangat tabah!bila mana semenya kita uruskan sendiri..kita dah cukup cukup berdikari bukan senang yea...bukan senang!

mungkin ada hikmah allah aturkan semua tu, dia lagi tau yang terbaik buat kita kan, saya sikit xkesal dengan apa yang saya lalui...malah saya rasa pengalaman ni mengajar saya menjadi insan yang kuat!semoga kehidupan kami lepas ni lebih baik dari kehidupan yang dulu...

saya sikit tak kesal berhenti keje & jadi suri rumah (buat sementara ni, ini yang saya decide, tapi kalau ada rezeki allah nk bagi saya pekerjaan insyallah saya akan pertimbangkan) sekarang la masa saya untuk kumpul pahala yang banyak..masak untuk suami tengok dia depan mata kita makan masakan kita, saya rasa puas!



Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

23 ribu orang memberikan idea bernas:

abah khalisha said... [Reply to comment]

semangat yang baru

Liza said... [Reply to comment]

Selamat memasak di thn baru. Hehe..

Ayu Zarina said... [Reply to comment]

ayu suka entry ni!!!

susah payah, senang lenang biarlah bersama keluarga kecilku...hihi

ada masa turun JB, calling2 ler..jangan jual mahal pulak...:))

~ain said... [Reply to comment]

all the best! semoga bahagia di saming suami tercintooooo!!

GOLD FINGER said... [Reply to comment]

Wish u a VERY HAPPY NEW YEAR Fill your life with Happiness & Bright nana..

Ezna said... [Reply to comment]

Happy Cooking Nana :-)

juelee said... [Reply to comment]

All the best.. hehehe kalau bersama famili duk rumah bercuti layan muvie pn dah best...

Nad @ MamaZN said... [Reply to comment]

Hepi for u nana.... Really hepi for u...

BoNDa.... said... [Reply to comment]

selamat menjadi masterchef utk suami....

Wan Amira said... [Reply to comment]

i selalu teringin nak jadi macam u sekarang.. housewife.. masak n tengok anak besar depan mata.. tapi itulah.. bila nak berlaku.. tak tau laa

selamat menjadi orang kluang :)

♥cikmOt♥ said... [Reply to comment]

all the best for new year...baby baru...semenya baru...mia camner ngan sekolah dia weii...ok tak???

sila update nanti..

Chekgu Azrine said... [Reply to comment]

Nti lps ni byk update psl msk2 plak..yeayy!!

amiey lee said... [Reply to comment]

Beb aku doa semoga ko ,mia, amrul plus bakal baby baru nnti bahagia dunia akhirt aminnn

Nur-nba said... [Reply to comment]

Lama juga Nana tinggal berjauhan.. Memang banyak dugaan bila tinggal jauh dari suami.. Selamat belajar memasak.. Bila dah hari2 masak, skill tu boleh improve..

Mama Zharfan said... [Reply to comment]

beshnya jd full time housewife tu ;)

MrS. F!zA said... [Reply to comment]

kita tabik kt nana sebab 7 tahun blh PJJ ngan amrul.. kita ngaku tk sekuat dan sekental nana.. syabas nana!

lepas ni makin berisi amrul sebab hari2 leh makan mskn air tgn nana..ekeke

Ann@zanyra said... [Reply to comment]

semoga dipermudahkan sglnye..tc na..mn tau klu kami terlajak ke kluang tu blh la roger2:)

Afne said... [Reply to comment]

aku setuju sgt dgn entry ko ni nana. aku dh merasa apa yg ko rasa.

bila kita lbh redha dgn kehilangan sesuatu.. InsyaAllah, Allah gantikan dgn sesuatu yg lbh baik ;)

NeenaAnuar said... [Reply to comment]

all the best to you dear! ;)

Fara said... [Reply to comment]

Salam..kak Nana..Welcome to kluang...:) Teringing nak jumpe akak..huhu..Rumah saye dkt je dgn bas stand kluang tu.. :)

Zura@Iwan said... [Reply to comment]

alhamdulillah

dh lama duk jauh...at last dpt bersama ..

mrs kayrul said... [Reply to comment]

tabik la nana..7 tahun bukan masa yg singkat utk PJJ nie..lepas nie boleh la upload resepi yg best2 utk kitorang cuba jugak

mrs kayrul said... [Reply to comment]

dah masuk 2...selamat berpantang ye zuris...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...