MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Thursday, February 21, 2013

ikan bilis tamban bersama lobak asin

dah lama gile xmakan ikan bilis tamban ni...mak kita pon dah lama xmasak ikan bilis ni, dia selalu masak masa time bulan puasa makan time sahur..dulu2 masa kecik2 memang selalu mak buat lauk ni..agknye sebab skang dia kan ada darah tinggi dah kureng makan sebab masin kan..

aritu xde idea nak masak apa tengok dalam peti ais ada ikan bilis tamban ni, tapi lobak asin plak xde start moto g beli lobak asin, xtau la orang lain ada ke masak letak lobak asin gini tapi kita dari kecik memang dah biasa mak buat lauk ni.kalau gugel pon xpernah plak jumpe resepi orang buat ikan bilis tamban ngan lobak asin ni.

bahan2 dia
ikan bilis tamban (kalau bole rendam dulu sebab masin ikan ni..)
bawang besar potong besar2 sedap
bawang putih hiris halus2
cili api
lobak asin potong nipis

goreng ikan bilis dulu,dah angkat ikan bilis tumis bawang seme ngan cili api masukkan lobak asin.
pastu masukkan gula,ngan serbuk perasa, garam tu ikut korang la nak letak ke xnak ikan ni dah sedia masin tp klw tawar tu tambah la skit garam

saya dapat lauk ni xyah lauk lain xpe makan ngan nasi panas2 pergh
 s



Published with Blogger-droid v2.0.10

18 ribu orang memberikan idea bernas:

amiey lee said... [Reply to comment]

aku pun suka ikan bilis ni..bapak aku suka buat masak asam...aduihh sedappnye... goten bilis..pastu asingkan.. tumis bawang cili api suma..masukkan kentang n air asam sikit..masuk bilis yg dh goteng tadi...wahhh makn bertambahhh

mummy_ayu said... [Reply to comment]

ko sejak dah tak keja nie..rajin tul masak...cedap2 plak tu..saja buat aku lapar kat opis nie.

syawalsimpsons said... [Reply to comment]

lama betoi tak makan ikan tamban ni

Mama Zharfan said... [Reply to comment]

yum yum menggoda sungguh!!

watyz said... [Reply to comment]

x pernah rasa lobak asin. hehhhee

Chekgu Azrine said... [Reply to comment]

Adoiiiaaaiii terliur sgt!!

fazilzura said... [Reply to comment]

sure akan makan bertambah2

Ya ALya said... [Reply to comment]

Cam saya slalu goreng ikn bilis pastu campur lobak masin ni...ikn tamban xpernh wt lg

lia said... [Reply to comment]

mkn dgn bubur... sedap nyer....

Nana said... [Reply to comment]

@amiey lee
Menarik resepi bole try ni

Nana said... [Reply to comment]

@mummy_ayu
Haha bukan rajin tp mg kena masak klw x, xmakan la jawabnye ahah

Nana said... [Reply to comment]

@syawalsimpsons
Sedap kan lg2 garing

Nana said... [Reply to comment]

@Mama Zharfan
Heheh suke ek

Nana said... [Reply to comment]

@watyz
Sedap bau dia sedap

Nana said... [Reply to comment]

@Chekgu Azrine
Lauk simple je hehe

Nana said... [Reply to comment]

@fazilzurayezaa..hehe

Nana said... [Reply to comment]

@Ya ALya
Terbalik plak kita xpenah wat ikan bilis nga lobak asin hehe

Nana said... [Reply to comment]

@lia
Ahh dia ada bau sedap kan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...