MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Thursday, March 14, 2013

1 untuk mama 1 untuk mia

 ari senin lepas amrul balik koje, dia panggil mia..mia sini kejap masa tu kita dok melipat kain dalam bilik.dalam ati apa pojek la dua banak tu kat luar xlama tu kita kuar nengok amrul mia tunjuk kat tangan dia ada gelang..

ingat mia je dapat rupanya mak nye pon dapat, eh itu jam sengeh sampai tlinge la kan..belek2 ingat kan zhulian haha...eh 916 nih.mandai2 je dia beli tak bawa kita.dah tu redho je la kan dengan design yang dipilih.mujor la dedua gelang tu xde loceng.mmg rimas la pakai barang kemas berloceng ni + rasanya dilarang dalam islam pakai loceng2?

ni kita gugel , kalau kita salah tolong betulkan..

Merujuk kepada kitab Bahrul Mazi, (ringkasan Sahih al-Tamizi), memakai loceng adalah ditegah oleh syarak kerana bunyi loceng itu menyebabkan tiada malaikat Rahmat mendekatinya. Ini berdasarkan hadis Nabi SAW yang dikeluarkan oleh Abu 'Isa al-Tirmizi yang maksudnya:

"Dari Abu Hurairah r.a. bahawa Rasulullah SAW telah bersabda: Tiada menyertai malaikat Rahmat bersama jamaah (kumpulan) yang ada di dalamnya anjing dan loceng"

Oleh yang demikian, elakkanlah dari memakaikan gelang kaki/tangan yang ada loceng pada anak perempuan.. 

 jangan plak kata kita ni nak nunjuk2 eh...xde makna nak nunjuk..bukan ari2 dapat beli emas kan?last amrul kasi barang kemas masa nikah dulu, dapat rantai, gelang tangan ngan cincin tu je la skali pastu 7 tahun selepas nye xpenah pon dpt barang kemas & kita sendiri pon xpenah nak meminta2 sebab tau..duit tu banyak lagi nak diguna utk menda lain kan?

kalau nak compare emas kuning & emas putih memang kita suke emas kuning, emas putih kalau nak tolak xde rege, xmcm emas kuning.pastu suke design simple2 xsuke besar2 macam anak mami tu.tq la encik amrul, xpe ari jadi kita xyah beli adiah haha...dia mmg gitu xyah tungu ari spesel kalau nak kasi adiah.dia ckp time ada duit bole la beli klw xde duit dok diam2 hahaa...

ni mia nye beso skit, memang xle pakai buat sahan la time raya je leh pakai ni
 ni kita nye, memang dah blasah pakai buat sahan pon malas nk simpan, dah ada pakai je la kan
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

41 ribu orang memberikan idea bernas:

mamaRIFQY said... [Reply to comment]

hadiah paling beshhhh......................brg kemass...

iduraz said... [Reply to comment]

erkk...adiah bukan sebarang hadaih..cantik gelang tuh

watyz said... [Reply to comment]

bertuah badan hah. dok dekat memacam bos bli kan... :)

mummy_ayu said... [Reply to comment]

wah..cantik gelang tu..

Lily@MamaZaraZareef said... [Reply to comment]

wah..untung bdn,x kerja pon tp laki dah belikan hadiah best2..kite ni harap dua2 keja tp tetap rasa x mampu nk tmbh brg kemas..wuwu

MRS. K said... [Reply to comment]

waaahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

syawalsimpsons said... [Reply to comment]

fuyooo bestnyer dua2 dapat yee

*∽ IZAN ∽* said... [Reply to comment]

wah bling blinggg!! org pompuan mana yg tak suka dapat emas dari suami terchentaa..!! mmg untung laaaa.. sure sebulan tak lekang sengih kat mulut ni hihihihi

zarena heeney said... [Reply to comment]

cantiknya

shark said... [Reply to comment]

okla tu..
cantik jugak..:)
janji 916 ye dok??
hehe..

Nad MamaZN said... [Reply to comment]

Weewiitttt!
Cantek!

♥cikmOt♥ said... [Reply to comment]

sesekali manjakan isteri...hehehe...

fazilzura said... [Reply to comment]

wah2 kan .. baru dpt naik gji terus belikan hadiah tuk cintan atii ..

best2 ..

ieda immi said... [Reply to comment]

alaa sweet pandai amrul belikan barang kemas ..kalau hubby akak tgk aje ekeke ;)
tahniah dik
cantik ;)

Mama Zharfan said... [Reply to comment]

waaaa sgt cantik!!!!!!!!!!!

amiey lee said... [Reply to comment]

wahhhh syokkknye dpt hadiah gelang emasss

mama tisya said... [Reply to comment]

best2 dpt gelang emas...kita pn tk suka pki..kalo pki mcm time raya or wedding

Ya ALya said... [Reply to comment]

bestnyer....

tapi kan ya mmg tak suka pakai barang kemas ni,sesekali je pakai,rimas je rasa...jam pun ya tak pakai....

Afne said... [Reply to comment]

untung badan :)

Nafisa81 said... [Reply to comment]

sempena apa ni? saja2 bagi ker?

Nana said... [Reply to comment]

@mamaRIFQY
Kaver adiah utk stahun hahah pasni xde adiah dah

Nana said... [Reply to comment]

@iduraz
Skali skala bole la kan
Ni bukan skali skala haha
Dah 7 thn xpenah dpt brg kemas

Nana said... [Reply to comment]

@watyz
Ala..time ada duit lebey bole la kan hahah esok xde duit dok dediam katanya

Nana said... [Reply to comment]

@mummy_ayu
Tq..seb baik design simple haha dia tau kita xsuke sarat

Nana said... [Reply to comment]

@Lily@MamaZaraZareef
Haha bukan lily xmampu tol x
Tapi mcm kita ckp la
Banyak kegunaan lain lagi kan
Klw xde nak buat apa bole la

Nana said... [Reply to comment]

@MRS. K
Panjang nye wahh nye hahah

Nana said... [Reply to comment]

@syawalsimpsons
Kena adil dan saksama hahaha

Nana said... [Reply to comment]

@*∽ IZAN ∽*
Hahah....tido dalam senyuman
Dah lama kot xdapat brg kemas
Aritu dpt pon sebab trade in diomand mng contest

Nana said... [Reply to comment]

@zarena heeney
Tq..

Nana said... [Reply to comment]

@shark
Klw zhulian pon xkisah hehe

Nana said... [Reply to comment]

@Nad MamaZN
Mekaseh :-)

Nana said... [Reply to comment]

@♥cikmOt♥
Hahah kan..
Bkn slalu

Nana said... [Reply to comment]

@fazilzuragaji yg naik tu pon blom dpt lagi haha

Nana said... [Reply to comment]

@ieda immi
Haha dia ni bab menda gini mmg suke nak pilih sendiri

Nana said... [Reply to comment]

@Mama Zharfan
Hehe simple je mz

Nana said... [Reply to comment]

@amiey lee
Alhamdulilllah...ada rezki lebey

Nana said... [Reply to comment]

@mama tisya
Dulu mcm tu gak
Pkai ms raya je
Tp mak kata buat apa simpan pakai jela

Nana said... [Reply to comment]

@Ya ALya
Untung la gitu kan xsuke pkai xkuar duit nak beli haha

Nana said... [Reply to comment]

@Afne
Tq :-)

Nana said... [Reply to comment]

@Nafisa81
Xde sebab apa..saje nak bagi kata dia hehe

sitisu said... [Reply to comment]

cantiknya gelang..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...