MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Friday, March 29, 2013

anak

Setiap anak tu allah bagi kelebihan dia lain2, mungkin anak kita lebih tang sini tapi dia lebih tang sana, mcm tu juga dengan anak orang lain.
Setiap anak juga perkembangan dia xsama dengan anak yang lain.

Contoh yea..damia dia berenti isap botol masa umur stahun 5 bulan, lepas tu tokwan dia ajar minum dalam cawan.mia stop pakai pampes sepenuhnya masa umur 2 tahun 2 bulan.damia cakap xpelat sejak umur stahun 7 bulan, dlm usia 2 tahun tu mmg dia ckp mcm org besar sebab dibesarkan kat umah mak dengan org2 besa,saya bertuah sebab damia di besarkan oleh nenek dia, kalau saya anta taska pastu sy sendiri yg kena train 100& utk berenti botol ngan pampes saya rasa blom tentu saya bole buat pada usia damia mcm tu.

Walaupon perkembangan tu sgt membanggakan diri saya tak skali pon saya bermegah atau cuba compare pencapaian anak kita dengan anak orang lain, kecuali kalau orang bertanya, then baru kita cite
Maybe damia lebih kat situ, dia ada lah kurang kat tempat lain, mcm contoh ada kwn kita anak dia baya damia, dah pandai membaca, ok la kita tumpang bangga, tapi kita xsuke cara dia compare kan anak kita ngan anak dia..eh damia blom pandai baca?anak aku dah pandai baca dah...aku anta tadika swasta tu cepat dia pandai, ye la...aku anta skolah murah je tu anak aku lambat membaca...(dlm ati)

Anak dia wlpon dah g skolah masih isap botol siang malam,pampes pon malam2 still pakai lg malas je nak cakap eh anak kau isap susu botol lagi, still pampes lagi dah besar2 pon?sebab kita tau budak ni pkembangan dia xsama kan...kita paham sebab dh tgk mcm2 ragam anak buah yg kebanyakan kita jaga dr kecik.

Kalau ada kwn2 yg anaknye dah besar masih berbotol dan berpampes kita cuba bagi support incase klw dia tanya camane nak buat kasi anak kita xisap botol ngan free diapers, bukan lah membeza2 kan anak kita dengan anak org lain, dah tentu orang menyampah.

Bukan xbole puji anak, puji lah dah memang anak kita kan sape lagi nak puji, tapi kalau nak puji biarlah berpada2, jangan ingat kita sorang je ada anak, orang lain pon ada anak juga.

Lagi satu cukup pantang kalau orang lain cuba mengajar kita cara mengajar anak, ok fine kau buat la dengan cara kau, aku buat cara aku.kehidupan kita xsama...saya membesarkan damia bersendirian tanpa amrul setiap hari ngan kita slama dekat 5 tahun, jadi saya ada cara saya mengajar anak dalam keadaan kita yang duk bjauhan dengan suami.xbole nak samakan cara saya dengan cara awak mengajar anak awak.saya mmg dr mia kecik dah ajar dia berdikari & xsuka manjakan dia seme tu utk kesenangan saya juga.

Jangan lah mcm gud2 je..nanti orang meluat...hidup ni dalam apa pon biar lah besederhana...apa pon lah...terutama dalam percakapan asik kau je yang betol, kau je yang bagus.sebagus mana pon kita ada lagi orang yang lagi bagus dari kita xyah nak eksyen sangatlah...

saya tak suruh orang bersetuju dengan pendapat saya, ni pendapat saya saya berhak nak kata apa pon hahah..peace!
Published with Blogger-droid v2.0.10

7 ribu orang memberikan idea bernas:

mummy_ayu said... [Reply to comment]

betul sgt2...setiap anak2 ada beza nya..ada yg lebih, ada yg kurang..tak ada yg perfect pun...

syawalsimpsons said... [Reply to comment]

sokong sgt...cara kiter, cara kiter la nak ajar anak2 jd yg terbaik kan..lambat atau cepat sesuatu perkara terpulang pada cara kiter mengajar...janji benda yg kiter ajar tu elok...sue sekarang syawal lambat cakap...budak baya dier dah pandai cakap petah bukan main lagi, tp sekarang sue dah tak heran dah..janji anak tu sihat, baik dengar kata, dah memadai buat sue

Scarlett O'Hara said... [Reply to comment]

Untunglah mereka yang dikurniakan anak.

Nory Zoulkefle said... [Reply to comment]

haah...nory yg takde anak ni pon kdg2 meluat dgr org bersembang pasal compare anak die dgn anak org lain...Dia nak citer yang anak dia je yg pandai segala...hehehe...

Mia sama dgn anak buah nory, kalau cakap, macam org tua(besar)...hehehe...

Nafisa81 said... [Reply to comment]

jgn kata nak bandingkan anak kita dgn anak orang. anak kita sendiripun..yg no 1 tak sama dgn yang no. 2...tak sama dgn yg no 3...

Nad MamaZN said... [Reply to comment]

Pengajaran dan panduan buat kite gak ni supaya sentiasa beringat...

iietamalek said... [Reply to comment]

Alhamdulillah nana..

Mmg betul setiap anak adeckelebihan masingmasing...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...