MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Friday, March 8, 2013

choc chip bread pudding

ni nak kata rajin pon tak, tapi nye sebab nak abeskan roti yang nak expired hehe..roti beli sebuku besar 3,4 ari tak usik2 last2 kita buat la puding roti, hah dah jadi kuih sekejapan je abes, kasi jiran seblah skit, masak utk minum petang membawa ke bfast abes pon seloyang.

sebenarnya dah lama juga nak buat ni sebab tingin sangat tekak terasa2 je nak makan puding roti, tapi sebab bizi nak memindah kan..tunggu dok umah baru ni baru kesempatan nak buat.

bese klw kita buat puding roti kita tabur kismis tapi kali ni tuka selera tabur cho chip.resepi kita pakai resepi kak lan,ejas2 ngan resepi sendiri pastu susu kasi lebih gula kasi kurangkan sebab choc chip tu kan manis so kita kurang kan skit gula

ni resepi kita mintak dari x opismate kak lan, sedap yarabi dia nye puding roti, kalau korang nak ikut sebijik2 bole la..tapi kita dah menderhaka pada resepi sebab kita ejas2 skit2 hahah....


Bahan:-
7 keping roti putih
nutella di sapu pada roti
3 biji telor
40 gm gula kastor
200 ml susu cair/susu sejat
1 sudu makan tepung kastad
1/2 sudu makan tepung jagung
1 sudu teh esen vanila
30 gm hirisan badam/secukupnya (kita tuko choc chip)
sedikit mentega untuk dilenser pd loyang

Cara Menyediakan:-
Buangkan bahagian tepi roti (yg berkerak) dan sapukan dengan nutella. Gulungkan roti dengan kemas.
Aturkan roti di dalam loyang ukuran 20 x 11 cm yang telah dilenser dengan mentega terlebih dahulu.
Pukul telor bersama gula hingga sebati.
Masukkan susu cair, esen vanila, tepung kastad dan tepung jagung. Gaul sebati.
Tuangkan bancuhan ke dalam loyang berisi roti tadi.
Taburkan badam secukupnya biar rata dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170 C selama 30 minit atau hingga kekuningan atasnya.
Hidangkan bersama sos kastad jika rajin...kalau malas picitkan jek Hershey's Syrup. SELAMAT MENCUBA....mudah dan cepat...!!

p/s : kita dah cakap kita xikut resepi ni 100% sebab nak cepat so xde la gulung2 roti tu main taruk je dalam loyang, tapi resepi ni kita amek dari kak lan sebab resepi ni paling sedap penah kita makan tu saje nak share ngan korang.

sos kastard ni bubuh susu cair satu tin gula agak2 la sendiri tepung kastard 2 sudu masak atas dapor dengan api yang perlahan sampai pekat


Published with Blogger-droid v2.0.10

18 ribu orang memberikan idea bernas:

NinaAz said... [Reply to comment]

pekatnya kastard.. mesti sedap ni kan.. :)

mama tisya said... [Reply to comment]

puding roti zety dlu pn tk try lg..tp mmg ada rs nk try yg chochip tp bila bab membakar tu kena pk byk kali skit..eheheh

♥cikmOt♥ said... [Reply to comment]

sila tunjuk gambar roti yang dah siap dimasak...hehehe...

syawalsimpsons said... [Reply to comment]

mmg nak try la kat umah..tp kayt umah ni akob N syawal tak suke sgt mkn desert..mmm..rugi je nnt

bunga_rose said... [Reply to comment]

semalam pun ada tgk 1 blog tu up cite pasal puding roti, ari ni nana pulak letak puding, haihhhh kena buat gak la camni, tak tahan tengok sbb suka makan puding roti nii hihihih..

AyuArjuna BiGoshh said... [Reply to comment]

lain dr lain ni..nak try nampak sgt ymmmmyyyy

MrS. F!zA said... [Reply to comment]

perghh teringin wehhh..malasnya nak buat..kalo dh malas tkleh kata apa lah kn..

fazilzura said... [Reply to comment]

compus resepi hang ...

part letak jem phtu gulong.. xnmpak pun ko gulong ..

Afne said... [Reply to comment]

aku pn buat gak ni tp resepi lain lah tak sempat masuk blog. cpt je ko update. bebila kang blh try resepi ni.

Nana said... [Reply to comment]

@NinaAz
ahh suke kuah pekat tp xmanis sgt

Nana said... [Reply to comment]

@mama tisya
hahah..kita bab membakar ok lagi
cuma xsuke sgt
buat desert yg leceh & amek masa lama

Nana said... [Reply to comment]

@♥cikmOt♥
tu dah siap masak la kak hehee

Nana said... [Reply to comment]

@syawalsimpsons
masak kasi jiran, bawa g opis hehehe
kita bese wat mcm tu dulu
sebab tingin nak makan
masak xde org makan sgt
so kasi kt orang skit

Nana said... [Reply to comment]

@bunga_rose
hahaha
kan..
pengaruh blog ni kuat woo

Nana said... [Reply to comment]

@AyuArjuna BiGoshh
ahh resepi ni lain sikit dari yg lain mmg sedap

Nana said... [Reply to comment]

@fazilzura
hehe kan aku kata aku tak ikut resepi dia 100%
aku main buat cara aku je cuma bahan je aku ikut

Nana said... [Reply to comment]

@Afne
mcm2 version resepi ada
ikut selera memasing la kan
hehe
klw rajin tambah itu ini bole je tabur dalam loyang

NurWanZ Abd Halim said... [Reply to comment]

salam, errrmm sedapnyer..nanti saya nak cuba la.tq atas rasepi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...