MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Monday, March 25, 2013

sotong goreng kunyit

 haih skang ni suke sangat makan sotong, dulu suka sotong sambal, tapi skang suke sotong goreng kunyit.mak jarang masak sotong goreng kunyit so kita pon xpenah masak.masa pestime buat sotong goreng kunyit aritu kita tak reti cara, apa yang kita buat tumis bawang, cili pastu tros masuk sotong end up sotong tu jadi lembik xsedap nak kunyah

pastu kali kedua masak kita dah pandai dah..so start dari tu suka masak sotong goreng kunyit.bese kita wat sotong tu kosong2 je xletak sayur memang sotong semata,pastu dah lelama cuba perbaiki tambah itu tambah ini mana yang sesuai masuk dalam sotong goreng kunyit.

aritu up gamba ni kat instagram ada juga org minta resepi hehe..ini menu campak2 je ni sebab nak perabeh stok sayur dalam peti sebab nak balik kl.

ok la meh kita share resepi sotong goreng kunyit ala kita
5 ekor sotong (potong2 gaul ngan kunyit serbuk)
bawang besar
bawang putih
cili api
cili masak
brocoli
carrot
black fungus (aritu ada org pelik dgr kita masak letak black fungus haha..sedap la cendawan ni bole letak dalam masak lemak cili api, sup sayur, sayur goreng)
sos tiram
garam, perasa

cara2
masukkan sotong dalam kuali tanpa minyak, biarkan air sotong kering
kemudian masukkan minyak, masukkan bawang besar, bawang putih, cili masak, cili api jangan msk sampai layu sangat
pastu masukkan sos tiram, kacau masukkan brocoli, carrot, black fungus, garam & perasa
kalau rasa nak berkuah skit masukkan air sikit.


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

8 ribu orang memberikan idea bernas:

mama tisya said... [Reply to comment]

sodap..kita suka gk

syawalsimpsons said... [Reply to comment]

ayiokkkk sedapnyer..nk try la blk ni...nmpk senang ni

watyz said... [Reply to comment]

kadang2 masak ni kena try n error br tau mana yg lebih sedap... :)

diana said... [Reply to comment]

sama la suka sotong jugak.tapi masangandung dulu ada sorang makcik tu tak bagi makan sotong sebab anakl pertama uri lekat.jadi anak kedua dia larang makan sotong...

mama_umar_maryam said... [Reply to comment]

sutun ni aku mkn 2 jenis mskan je, 1. ungkep (lauk jawa aku tuh)
2. goreng tepung, hehehe

ayra scarf said... [Reply to comment]

Sedapppnya!!

amiey lee said... [Reply to comment]

mencikkkk update entry makann..huhu aku teringin plak nak mkn sotong gorwng kunyit gini nyummmnyummm

iietamalek said... [Reply to comment]

Lapar terus...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...