MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Friday, April 19, 2013

akar siti fatimah dari mekah

sape tu menda ni?nama dia akar siti fatimah, kalau kat malaysia ada jual kot tpai susah nak cari.banyak ada kt mekah.masa bersalin kan mia dulu kita ada akar fatimah ni tapi dah pindah randah kan tak tau mana letak dah..dulu masa mengandung kan mia masa tu kita pregnant 7 bulan kebetulan plak mk pegi haji, tu kita kirim kt mak, selambak dia beli, kita siap kasi2 je kat kawan2 sape yang nak

ye la menda ni tahan lama nk simpan banyak2 pon nak buat apa..akar ni kena rendam dalam air & ari nye di jadi kan air selusuh untuk memudahkan proses bersalin, kalau gugel ada yang kata start 35 minggu dah bole minum ada kata 38 minggu baru bole minum ntah xsure mana satu yang betol

kita dulu minum masa keluar tanda nak bersalin, kuar mcm tompok darah tros rendam akar ni dalam air  bawa g hospital.yang ni minggu lepas ayu ibu damia poskan kat umah, masa ayu kat mekah aritu kita ada pesan suh belikan akar ni, tapi ayu kasi free je..thanks ayu..susah2 dia poskan banyak halangan katanya nak pos akar ni,adoi nyusahkan ayu je..

masa posmen pos plak kita xperasan posmen datang, envelope tak muat masuk post box dah petang baru perasan atas tembok pagar ada envelope naseb baik tak hujan time tu, takut hujan ribut angin tiup sure jatuh dalam longkang akar ni..

akar ni bole pakai lama,klw dah rendam nanti keringkan balik simpan elok2 anak yang ke3,4,5,6 nanti bole pakai eh ramai nye anak hehe


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

17 ribu orang memberikan idea bernas:

fairus mohamad noor said... [Reply to comment]

oo..akar ni..tau2..masa nk pertama&kedua m3h minum air selusuh je..tp mase nk bersalin ank ke tiga x sempat nak buat air selusuh..mak bg menda ni la..hee
salam kenal dr m3h
done follow sini
http://mama3heroo.blogspot.com/

~ana~ said... [Reply to comment]

xpernah pun minum air akar fatimah ni....huhuhu

Myra Jay said... [Reply to comment]

MJ ada jual akar fatimah ni.. Actually mak sedara yg jual..hehee)

zarena heeney said... [Reply to comment]

selalu dgr jea tak pernah pun tgk rupanya

cik chinta said... [Reply to comment]

itula, kt nk jg try, tp xde.

mrs kayrul said... [Reply to comment]

first time tengok akar nie...

Zura@Iwan said... [Reply to comment]

aku tk minum pun weh masa pregnantkn irfan dulu...sbb cari akar ni tk jumpa,yg mak aku punya dl...then nk pesan kt org tk de plak yg pegi hj masa tu...huhu...

Rozita said... [Reply to comment]

kat kuantan ni banyak jual kat pasar tani

Nana said... [Reply to comment]

@fairus mohamad noor
Hehey susah nk dpt kan menda ni

Nana said... [Reply to comment]

@~ana~
Ha ni dah tau bole la try

Nana said... [Reply to comment]

@Myra Jay
Owh yeke
Senang la pasni nk cr dah tau dah

Nana said... [Reply to comment]

@zarena heeney
Susah nak jumpe ni kan

Nana said... [Reply to comment]

@cik chinta
Eh ada org jual..

Nana said... [Reply to comment]

@mrs kayrul
Oyeke

Nana said... [Reply to comment]

@Zura@Iwantula
Susah nk jumpe ni

Nana said... [Reply to comment]

@Rozita
Owh ada ek
Penah jumpe kat port dickson adaorg jual kt psr mlm

~aYu~ said... [Reply to comment]

mmg dedua anak minum air ni. alhamdulilah dedua dipermudahkan bersalin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...