MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Thursday, April 25, 2013

cubaan pertama memasak nasi tomato

sebenarnya dah lama sangatttt dah mengidam nasi tomato, nak makan kt kedai takut tak menepati selera.nak buat plak rasa tak konpiden sebab tak pernah buat kan...dok ingat mcm susah je nasi tomato ni tu yang tak buat2.

last week g pasar mcm biasa la bli ayam, ayam mmg wajib di beli setiap kali g pasar, sekali dah petang tu mil plak balik beli ayam lagi 2 ekor..dah ada 3 ekor plak ayam dalam peti ais..tu yang rasa eh xleh jadi ni..ayam banyak sgt dalam peti ais kena juga buat nasi tomato ni.

makanya sebelum mula memasak gugel la dulu resepi amek resepi yang paling mudah & simple je...kita kalau stakat nak buat ayam masak merah, ngan acar tu xde masalah cumanya part yang tak konpiden nak masak nasi, sebab takut nanti nasi mentah.pasai mak kita klw buat ns tomato sure slack tang nasi, dah msk dalam rice cooker ada yg nasi nye mentah dah kena jerang atas dapor plak.

ni pon kita masak main agak2 je banyak mana air..fuh...seb baik menjadi nasi nye perfect, tak mentah.yeay..dah pandai lepas ni senang la...rasa tingin je masa sendiri lagi puas ati kan?

untuk masak nasi bahan2 nye : (ni anggaran 4 orang makan)
1 1/2 cawan beras
air
stengah biji bawang besar &1 ulas bawang putih di hiris
 mentega/minyak sapi untuk menumis
2 sudu sos tomato puri
suku cawan susu cair
1biji bunga lawang, 1 biji buah pelaga, seketol kulit kayu manis
garam
cara2:
tumis kan bawang besar & bawang putih sampai naik bau pastu campak kan bunga lawang, buah pelaga & kayu manis tumis sekejap, masukkan tomato puri, susu cair & sikit air
pastu tuang kan seme bahan di tumis tadi dalam beras yang dah siap di basuh.masak mcm biasa
 memandangkan kita xbuat kuah kari atau dal, maka kita buat ayam masak merah kasi berkuah sikit
bahan2 :
7 ketol ayam
1biji bawang besr
2 ulas bawang putih
4 sudu cili kering yang diblend
tomato puri
sos cili
serai
garam, gula, perasa
cara2:
tumis kan bawang besar & bawang putih yang di blend, dah garing masukkan cili kering masak lagi sampai garing, masukkan tomato puri, sos cili & serai.tambahkan air ikut suka klw nak berkuah tambah air banyak skit pastu masukkan garam, gula & perasa last skali masukkan ayam yang dah digoreng
 yang ni plak acar tak de nenas sebab xsuka makan nenas :)
bahan2 
timun
kubis
carrot
bawang besar
cuka
gula
masukkan seme bahan tadi gaul sekata dah siap
acar kita dia tak berair sangat maybe sebab tak letak nenas kot?or sebab timun kita potong menegak2 memang buang biji dia.bese klw mak kita wat acar dia potong mcm timun letak dalam nasi lemak pehtu taruk nenas nnt acar jadi mcm berkuah je kuar air nenas & timun
 jemput makan...bismillah


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

23 ribu orang memberikan idea bernas:

MrS. F!zA said... [Reply to comment]

bt sendiri blh makan dgn puas hati kan.ayam masak merah tak pernah belajar buat lagi.

♥cikmOt♥ said... [Reply to comment]

ehem ehem...sumpah aku jelly weii...

Nad MamaZN said... [Reply to comment]

Kite pun mesti fail bab wat nasi nya tu

MRS. K said... [Reply to comment]

kite langsung tak penah buat.. ngeee

syawalsimpsons said... [Reply to comment]

terbaik la..sue pon tak pandai buat lagi ni..kena jadi suri rumah ni..kkakakak

sweets said... [Reply to comment]

sedapnye...x penah try buat pun...

atty's said... [Reply to comment]

ni yg lapar tgk nasi tomata nana nie.

watyz said... [Reply to comment]

waaa.. menarik ni. ble try lepas ni. kire ko berbakat jugak la masak even 1st time try dh ok n menjadi... :)

Afne said... [Reply to comment]

adehhhh nana, ko ni buat makyong kepingin nasi tomato lak. bila nk gi rmh ko ni? hahahaaaa

mama tisya said... [Reply to comment]

lprrrr...masak sdiri puas ati...kita pn tk pernah wat nasi tomato..

Adlin Mohamad said... [Reply to comment]

hebat suri ruma tangga ni hehehhe
kita pun x pernah masak benda ni ...

Nana said... [Reply to comment]

@MrS. F!zA
Tula msk sendir gak puas ati
Bli kt kdai spinggan dekat 5 hengget
Buat sendiri modal xbesar mana pon bole mkn ramai

Nana said... [Reply to comment]

@♥cikmOt♥
Ala apa yg nk dijeleskan
Ko pon pandai masak apa

Nana said... [Reply to comment]

@Nad MamaZN
Xpandai nak agak air kan
Kita dkt dia nk msk buka periuk tgk
Klw mcm xckp air tambah lg skit

Nana said... [Reply to comment]

@MRS. K
Tp aku pcaya ko bole masak nasi ayam kan hehe

Nana said... [Reply to comment]

@syawalsimpsons
jd suri rumah mmg banyak masa nak cuba resepi mcm2
Klw kita xjd sri rumah sure xpandai masak smpai skang :-)Dh

Nana said... [Reply to comment]

@sweetsmula igt susah
Dh buat br tau xsusah mana pon

Nana said... [Reply to comment]

@atty's
Hahaha pg2 wat entry mkn marah org

Nana said... [Reply to comment]

@watyz
Hehe cuba naseb je wei
Klw xtry mana tau bole masak ke x kan hehe

Nana said... [Reply to comment]

@Afne
Hahahaah bebila je bole dtg
Aku ada je kt umah

Nana said... [Reply to comment]

@mama tisya
Sini payah nk cr ns tomato
Pasar malam pon xbanyak makanan

Nana said... [Reply to comment]

@Adlin Mohamad
Hhaha xla hebat mana masih belajar lg
Tp seronok tiap kali cuba resepi pastu menjadi

Sidratul Muntaha said... [Reply to comment]

bila selalu msk mmg menjadi
insyaa Allah
aku ayam masak merah dulu seram nak masak..
la ni
pejam mata boleh kot?!(riak betul.dosa!dosa!!)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...