MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Monday, April 29, 2013

mencari nama anak

Skang ni ada masa terluang xde buat apa kang kita belek la buku nama bb.buku ni kita buat sendiri lama dah..5 tahun dah umur buku ni sama umur mia.kita copy nama2 dr internet masuk dalam word pastu print, buku kan dia.

banyak berjasa dah buku ni, sebab ramai yg pinjam seb baik seme yg pinjam reti nak pulang balik hehe

Oleh sebab dah 2x scan nampak boy makanya nama nye yg tgh dicari skang ni nama boy je la, nama girl langsung tak nengok hehe...
Nama awal & nama akhir memang dah ada cuma skang ni tengah cari nama tengah.nama bb sure panjang juga mcm kak mia sebab...amrul dh cakap klw gurl depan mest ada nurul, kita plak cakap hujung nama mesti ada nama amnan xkira boy or girl...

So skang ni nama bb konfem muhammad__________ amnan, nama tengah masih difikirkan lagi...honestly xpernah lg kita diskass ngan amrul pasal nak cari nama anak ni, tp kita mmg igt dia ckp dulu klw lelaki mest letak muhammad.

Dulu pernah berangan anak pompuan nama damia ank lelaki nama danish, damia & danish maksud dia sama, BIJAK tp sebab kazen mia dh ada nama danish so kita xleh la pakai nama danish juga.dah ada nama yg berkenan di hati maksud dia sama maksud mcm nama danish iaitu bijak tapi nama tu bukan initial D.emm.tengok la mcm mana nanti...

biarlah nama anak tak glemer pon janji ada makna kan?teringat kata2 kakak dulu..dia cikgu jadinye dah mcm2 nama anak murid la dia jumpe, pastu sempat plak dia buat kajian nama2 orang..dia kata selama dia jadi cikgu & dia perhatikan nama2 anak murid dia memang nama tu melambangkan karektor katanya...

mcm dia kasi contoh nama aishah..dia cakap anak2 murid dia kebanyakan nama aishah seme baik2, bagus2, sopan2..ye la aishah tu kan nama isteri nabi.pastu ada satu nama yang memang dia larang keras kita bubuh dekat anak kita sorry tak bole nak share nanti ada yang terkecik hati plak kot nam tu sama mcm nama anak korang

nama yang kakak kita larang keras tu utk nama anak perempuan, dia kata seme nama anak murid ****** tu seme perangai tak senonoh, jenis gedik, liar.
mungkin kebetulan nama ****** tu mcm tu?wallhualam...tp bila kita sendiri pon ada juga ada beberapa orang kawan yang nama mcm tu perangai sama mcm apa yang kakak kita cakap kita pon cakap ahh la..ada juga kawan nama gitu perangai mcm kakak aku tu cakap

oh kita ada sesuatu yg menarik nak share aritu ada tertengok dekat youtube pasal

Nama-nama yang sering diganggu Jin

1. Balqis
2. Kistina/Qistina
3. Najwa
4. Zakuan
5. Batrisha
6. Erisha
7. Mazda

Ustaz Sharhan juga ada beri tahu kalau dah bagi nama-nama seperti ini perlukah untuk pergi jabatan pendaftaran untuk tukar nama? hehe, tidak sebenarnya, hanya tukar cara panggilan nama tersebut. Contoh jika nama Siti Najwa, panggil saja nama Siti.. jangan panggil Najwa.

Ustaz Sharhan jelaskan, nama seperti di atas memang mempunyai maksud yang baik/maksud yang indah, cuma dalam perubatan Islam nama-nama ini sering digunakan oleh Jin. – Wallahua’lam

tetapi selaku pengamal perubatan Islam (Ustaz Sharhan) dia lebih tahu kerana dia orang yang selalu berurusan dengan Jin , mungkin kenyataan beliau betul sebab kita tak ada ilmu berkaitan ini.. beliau lebih arif mengenainya, jadi kita perlulah menghormati pendangan beliau selalu pengamal perubatan Islam.

Menurut pandangan Ustaz Sharhan lagi lebih kurang 60%-70% orang yang datang berubat terkena penyakit misteri adalah bernama seperti di atas..

P/s: Nama-nama ini berdasarkan kajian dan pengalaman Ustaz Sharhan dalam mengendalikan kes dalam Perubatan Islam.

kalau nak tengok video  bole klik link ni:

http://www.youtube.com/watch?v=AVxQq4Q-3lU

26 ribu orang memberikan idea bernas:

watyz said... [Reply to comment]

wa.. bagus nye siap ade buku nama macam ni.. kite dulu search je. bile sama2 setuju tu ok la... :)

mama tisya said... [Reply to comment]

best kn nk pilih nama..mesti pjg sama mia gk..kdg2 nama ejaan tu lain sebut mcm sama...so dh jd lain maksudnye

fairus mohamad noor said... [Reply to comment]

seronok kan time nk cari nama utk ank...kalo boleh biarlah nama yang ringkas dan mempunyai maksud yg baik kan

syawalsimpsons said... [Reply to comment]

sue pon ada terbaca pasai nama yang di ganggu jin tu...bila la nak tgk nana ni...

eima said... [Reply to comment]

tu la anak buah nama qistina tu mmg slalu jeirit2 je waktu baby .. bila pangge ust asek kate kena sampuk

~aYu~ said... [Reply to comment]

misi mencari nama ni la yg memeningkan kepala. sampai bb lahir pun xtentu confirm lagi nama tu.. hehe

Nad MamaZN said... [Reply to comment]

Alhamdulillah zakwan takde apa apa.. Adik nama najwa pun tak ada apa apa
Tp xtau la kan.. Takmo ckp lelebih
Kang jadik lain plak kan? Apa apapun sentiasa berdoa moga takde perkara tak diingini berlaku....

Jue a.k.a Ibu 2F said... [Reply to comment]

rajin nana..
betul nama anak nie mempengaruhi perangai...

Batu Adventure said... [Reply to comment]

nice day :)
Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan,
pergilah ke tempat-tempat kamu inginkan,
Jadilah seperti yang kamu inginkan,
karena kamu hanya memiliki satu kehidupan
dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal
yang ingin kamu lakukan

http://www.nolimitadventure.com/

dya said... [Reply to comment]

akk kat mane nak beli buku nih??

mamaRIFQY said... [Reply to comment]

aah..kite pon ade bc jugak yang nama2 tu diganggu jin..tapi xtau la...na ni dh ade terpikir nama utk bb ni..tapi xtau la...tgk la camne nanti

zal88 said... [Reply to comment]

rjinnye akk wat..
kte xde masa nk cari..huhu

Lily@MamaZaraZareef said... [Reply to comment]

Nama amnan tu stands for amrul n nana ke?
Br perasan..hahaha

Zura@Iwan said... [Reply to comment]

aku dulu sblm pregnant..mmg berangan2 dh nama anak..siap cari utk girl dan boy..bila dh pregnant...cari gak nama lain..hikss..Alhamdulillah dapat nama maksud yg elok...mudah2an....
#Muhammad Aliff Irfan..

Nana said... [Reply to comment]

@watyz
sebab nye senang
nak ulang2 tengok
print gini baru puas ati pilih nama hehe

Nana said... [Reply to comment]

@mama tisya
haha mmg panjang pon
ada 3 nama
sama cam kakak mia juga
btol kadang ejaan lain dah lain makna dia

Nana said... [Reply to comment]

@fairus mohamad noor
kita mmg nak ringkas
bapak nak panjang2
cane hehe

Nana said... [Reply to comment]

@syawalsimpsons
hhehe bebila turun kluang hello2 la

Nana said... [Reply to comment]

@eima
owh yeke
ada juga kwn nama anak dia nurul qistina
hyper katanya
tuka panggil nurul baru tak hyper sgt

Nana said... [Reply to comment]

@~aYu~
tu la pasal nye
haih ni xkonfom lg apa nama bb

Nana said... [Reply to comment]

@Nad MamaZN
tak semestinya seme nama zakwan ngan najwa ada masalah kan
ustaz tu kata kebanyakan
tak plak dia kata semua nama tu bermasalah
wallhualam

Nana said... [Reply to comment]

@Jue a.k.a Ibu 2F
tu la kadang tu ada yg terpaksa ubah nama panggilan
bila mana nama yg selama ni di panggil tu mcm berat, ada masalah pada anak

Nana said... [Reply to comment]

@dya
buat sendiri copy dr internet paste dalam word

Nana said... [Reply to comment]

@zal88
masa dulu2 xde keje haha
mmg banyak masa lapang tu rajin tu

Nana said... [Reply to comment]

@Lily@MamaZaraZareef
hahaha btol2
am-amrul
nan-nana
maksud dia tempat yang aman

Nana said... [Reply to comment]

@Zura@Iwan
hahah selalu gitu wei
memula suke nama lain
kang bile time nak reg
lain plak namanye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...