MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Monday, April 29, 2013

total kos ke Legoland & sedikit Tips



ok kali ni kita wat pembentangan bajet legoland plak, senang kawan2 nak refer & bole buat bajet sendiri kot mana bole tolak kot mana bole save kan harap entry ni bole jadikan panduan

hotel - sebenarnya kita ada book satu hotel murah2 je tapinye masa ktorg sampai dari uss malam sabtu tu ari dah lewat kul 11.30 baru sampai tune hotel, so amrul mcm xlarat je nampak...kita nak cari hotel yang kita book tu pon tak tau mana..malam2 nak mencari susah plak kan...jadinye kita rembat je mana2 hotel yang kosong, tanya bajet hotel area tune ada dalam 3 hotel seme dah penuh..so ktorg main terjah je city hotel kebetulan ada kosong supreme room RM129/nite.bilik besar gile ada lif yang penting hahah sebab mak buyong malas naik tangga

oleh sebab sampai otel dah kul 12 malam jadi kita udah betol2 flat xlarat nak amek gamba bilik dah ni gugel je gambo ni, dari hotel ni nak g legoland amek masa 20 minit


 tiket masuk kami tak beli kat kaunter, beli kat kawan so dapat murah sikit tiket budak beli kat matta fair  dewasa RM90x2=RM180 tiket budak RM78 total = RM 258.
untuk dapatkankan tiket murah bole semak kat website legoland kalau beli awal seminggu bole dapat 20%
pastu kat seven eleven medini mall luar legoland tu ada voucher potongan RM40 utk setiap keping tiket dengan syarat kena beli air fanta baru dapat voucher tu rasanya beli air fanta botol kecik je pon dah bole dapat voucher tu 

pastu kalau rajin gugel banyak juga voucher2 diskaun ni contoh dari nutrigen, mamee, aeon & banyak lagi bese bole dapat diskaun 35%

 main game ala2 mini funfair ni tak ingat da berapa rasanya dalam RM60 sebab ada bannyak booth amrul dia mmg suke layan menda xpaedah ni hehe



hadiah yg dpt kt menda ala mini funfair ni ada 2 ekor anak patung satu small satu large
lunch @ pizza mania 
set pizza RM 28 & set spegeti RM25
botol air ni RM25 + sekali refill RM3
.
 gamba dekat roller coster ni satu RM30x2 = RM60
nanti dia akan bagi satu kupon kita bole downdload gamba kita tu dalam dr web dia dalam masa 30 hari
shopping sikit2 kat kedai sebenir
stationary set ada note book, pensil, pemadam & sharp RM29.95
bekas makanan bentuk tupperware RM29.90
Fridge Magnet RM24.95 hoiii ni aku paling xpuas ati ni nape FM ko mahal sgt! sebab dah minat punye pasal kan...bayo je la..eh bukan kita bayo pon haha..kita xkeje mana ada duit amrul la bayo

total hangus kat Legoland (termasuk hotel) : RM672.80

ok TIPS pulak

1. sila la bawa topi bagi mereka yang bawa anak2 kecik...mcm kita gtau masa kita pegi cuaca mendung kalau kena cuaca panas memang bole terbakar rasanya kulit2 kepala ni.
2. sila bawa payung jangan jadi mcm kita payung dalam kete bole plak tertinggal kat umah..terpaksa beli payung kat medini mall tu seb baik murah je RM15 payung dalam legoland paling murah RM25 dan ketas regenye.
3. makanan ringan cam keropok, roti, air mineral bole je bawa diorang tak cek...kat sini tak mcm uss ada water cooler patut diorang kena buat juga la mcm uss sediakan water cooler air dah la mahai..coke botol kecik pon rege RM5
4. had ketinggian lebey kurang mcm uss budak atleast 100cm baru bole naik ride yg beso2 mcm roller coster tu, kecuali satu roller coster yg memula tu kena lebey 120cm ketinggian nye
5.tempat ni memang khas untuk budak2 je...mainan utk dewasa xberapa banyak sangat..jadinye kalau rasa nak main segala mainan yang ada dalam tu sila la datang awal supaya korang bole main seme mainan yang ada dalam tu..ktorg masuk kul 11 pagi kuar kul 7.30 malam, tutup kul 8 puas ati!
6. sila bawa baju spare kalau rasa2 nak main ride yang basah2 kat sini ada satu zone ada mainan basah2
7. kalau agak2 rasa harga makanan dalam ni melampau (memang melampau pon haha) bole je keluar makan kat medini mall luar legoland tu ada kfc, secret recipe & mcm2 kedai makan,itu pon kalau larat nak menapak keluar la..kita memang serender la nak menapak sebab masa perut tengah lapa ktorg baru kat area imagination kira tengah2 legoland memang xkuasa la nak keluar makan kt luar sana xlarat nk berjalan
8. pakai la pakaian & kasut yang sesuai sebab banyak berjalan kan..klw kena g time panas lg la sure peluh2 nye.
9. elakkan dari pegi time cuti sekolah sebab nanti kang kesian anak2 beratur lama nak naik ride seme
10. sila la bawa kipas tangan ke kipas bateri kecik tu ke, kita mmg dari uss menda alah tu ada dalam beg..biarpon cuaca nye mendung tapi panas juga bilemana time dok q or bersesak tengah orang ramai...seb baik bawa kipas ala2 puteri lilin sangat ko kan! haha

ok tu je la yang kita bole share kot...kalau tanya mana best USS ke LEGOLAND?owh opkoz USS lagi best!! sebabnye ride tu kira mcm mak & pak bole naik sesama, legoland ni lebey kepada ride budak2 

31 ribu orang memberikan idea bernas:

Mama Zharfan said... [Reply to comment]

entry ni sgt berguna!! tq nana!!

Nad MamaZN said... [Reply to comment]

Tq nana!
Mmg berguna entry ni
Eh nana, fm tu btk bulat ke? Canteknya! Igt bntk lego tu

mummy_ayu said... [Reply to comment]

tq for the good info...

Nory Zoulkefle said... [Reply to comment]

ooo...kat legoland pon ada botol air panjang tu ek..hehe

syawalsimpsons said... [Reply to comment]

sangat2 berguna bg yg nk pegi kan

Chekgu Azrine said... [Reply to comment]

tq for sharing Nana..memang berguna tips ni utk akak..nti nak bawak anak2 gi..hehehe

Fara said... [Reply to comment]

kak nana...ride air yg tinggi tu bes gile..hahaha..tp memang kene ade baju spare..lencun habis..:P yg psl beratur panjang tu...huk3...sy memang givup..lagi2 dkt part roler coaster besar tu...so memang x digalakkan pegi time cuti skolah..tp time cuti skolah n wekend je die bukak smpai kol 8..hari lain semua tutup kol 7..huhu..

adianiez AIDA said... [Reply to comment]

aida memang target nak gi uss & legoland sekaligus. plan nyer next year bulan mac. pakat adik beradik ramai2... tq for all the infors.

mamaRIFQY said... [Reply to comment]

bestt ! bile la kite boleh g sane ni? teringin jugak nak pegi nii

Siti Hayati S.hamid said... [Reply to comment]

betul3.. entry ni sgt2 berguna.. especially tang bajet tu... yatt org jhr pun x penah sampai lagi :)

Tuan Juhaida said... [Reply to comment]

Tq share.mmg info yg sgt berguna

Syuhada Salleh said... [Reply to comment]

sbelum gi legoland..kena gi USS dlu..hee

p/s: tolong komen entri nie.. http://www.syuhadasalleh.my/2013/04/blogging-contest-by-tumtumshop.html thanks!

mama_umar_maryam said... [Reply to comment]

tengkiu3x! lebiu!

mama tisya said... [Reply to comment]

yg bentuk cd tu fm ek..skarang baru ada fm tulis legoland..time kita dlu tkde..gmbr lego tp tulis malaysia..mg mhl tp bli gk la utk kenangan

Zura@Iwan said... [Reply to comment]

mmg panas dr story ko ni...idak la pergi lg kut time ni..tggu irfan bsr...hehe..

Nana said... [Reply to comment]

@Mama Zharfan
sama2 selamat bercuti yea hehee

Nana said... [Reply to comment]

@Nad MamaZN
sama2
ahh fm tu bentuk bulat
xde pon jumpe bentuk lego

Nana said... [Reply to comment]

@mummy_ayu
sama2

Nana said... [Reply to comment]

@Nory Zoulkefle
ahh sama cam uss gak

Nana said... [Reply to comment]

@syawalsimpsons
bole bajet bape nak spent kan

Nana said... [Reply to comment]

@Chekgu Azrine
hehe sama2
wah sonok la anak2 kan
bwa g sini

Nana said... [Reply to comment]

@Fara
tu la tgk siok je
klw tak pregnant
nak juga naik hehee

Nana said... [Reply to comment]

@adianiez AIDA
owh yeke
tu la dah alang2 smapai johor kan
g dedua senang hehe

Nana said... [Reply to comment]

@mamaRIFQY
tunggu bb kuar nnt
bole bawa bb skali ngan abang

Nana said... [Reply to comment]

@Siti Hayati S.hamid
xpe orang johor dah tentu dok johor
xlari mana nye legoland tu hehe

Nana said... [Reply to comment]

@Tuan Juhaida
sama2

Nana said... [Reply to comment]

@Syuhada Salleh
heheh

Nana said... [Reply to comment]

@mama_umar_maryam
hehe hepi holiday!

Nana said... [Reply to comment]

@mama tisya
ahh fm bentuk bulat jenis rubber
xjumpe plak fm bentuk lego

Nana said... [Reply to comment]

@Zura@Iwan
tu la sian budak klw bwa panas2
xselesa nanti

mimi marlina said... [Reply to comment]

Kita nk g legoland leh tlg nk dpt kn tiket murah tu x?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...