MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Tuesday, April 23, 2013

total kos ke USS & sedikit tips

 ok oleh sebab ada beberapa kawan pm suh buat satu entry khas untuk total kos ke uss maka kita pon buat la kira2 berapa total yang kita dah abeskan untuk ke uss.

1. tiket uss dewasa RM170x2 kanak2 RM130 = RM470
2. tiket bas odyyssey dari tune ke uss RM30 seorang x2 = RM60 nak save nye pasal, mia ktorg xamek seat tapi pasni klw nak g kena amek seat la lenguh amrul pangku haha...bole tahan jauh gak dari imigresen ke uss sana

3. large coke kat uss $3.80 = RM9.50
4.6R photo madagascar $20 = RM49.80
5. 2 sundae chocolate $5 = RM12.45
6.lunch ayam penyet 2 set $11x2 + kids meal dino nugger $9.8 + large coke $3.8 =RM88.65
7. jurasic park cup coke $16.90 +lanyard $3.50 + RM50.80
8. uss fridge magnet $5.90 = RM14.70
9. sesame street pen $5.90 = RM14.70
10.dinner @mell's $25.50 = RM63.50

shopping @ universal studio store:
1. uss kids polo buy 1 free 1 $26.90 =RM67 (free tshirt hijau madagascar)
2.uss mens thsirt $26.90 = RM67

total perbelanjaan = RM968.10
ktorg bawa $650 tapi dah asingkan $240 untuk duit belanja, kira $410 tu buat spare je, buat duit selit2 takut emegency kes
daripada $240 (RM598) yang dibawa balance tinggal $60 (RM149.40) kiranya total abes dalam USS $180 (RM448.20)

so kalau ada yang kata agak2 bawa seribu cukup tak?lebih dari cukup kalau korang bukan kaki shopping hehe...so anggaran dalam seribu tu korang akan dapat tiket uss, bas ke uss, makan 2x makan, shopping sikit2.tapi tengok juga la rate time korang pegi tu berapa, tapi SGD nye rate xlari banyak mana pon klw naik sikit je pon

oh yea cite pasal tiket ni ada cara camane korang nak dapat kan tiket ngan harga murah, masuk je website USS nanti pegi kat ticket, kalau tengok situ normal price dia $74 utk adult & $54 utk child
tapi bile korang tgk kat belah bawah bahagian promotion khas utk pemegang kad maybank & mastercard ada diskaun kat situ mcm utk pemegang kad maybank tiket adul $64 child $44 beza $10 tau banyak gak tu, tp sebab dia kena pilih date siap2 tu yg ktorg tak leh book guna harga promo sebab tau la amrul nye keje cuti payah sikit takut ye2 pilih date time tu xleh cuti, so kami terpaksa bli tiket yang open bebila masa je bole pegi

ni la antara barang yang di shopping kita nye xde pon bli apa2 amrul mmg beria2 nak beli tshirt uss tu kita pesen xbape minat, kita suke fm je haha...beli utk anak je la baju 2 helai.tu pon buy 1 free 1 pastu free lagi 1
tshirt itam amrul punya lain seme mia punya
 lanyard tu utk ikat bat botol dino. pen sesame street tu plak mia la pantang juga tgk menda pink seme dia nak nye tu pon mama dah banyak kali cakap tak bole beli kat kedai2 lain klw ikut dia mmg seme dia nak bli tapi mama kat tepi cakap NO! haha..kedekut mama ni dia kata..nak minta ngan daddy la haha...
fm tu sorry la sebab dia mahai xmampu kita nak beli buat sevenir kasi kawan seketol je rege  RM14.70
 amrul bkenan ngan botol jurasic park, gamba kt madagscar pon dia yg nak
bekas makanan tu dapat free sebab bli kids meal
segala resit2 perbelanjaan


 ni balance duit singapore total $446 syiling kita tak tukar balik
kalau masa tukar duit ritu rate dia 2.49 masa nak tukar balik dia jadi 2.42
$446 dapat RM1079.32

total dia atas tu tak termasuk hotel, kos minyak & tol ntah ktorg tak kira pon, lagipon ktorg dh memang kat johor kan save banyak juga la kt situ.ok di harap entrry ni sikit sebanyak dapat membantu korang yang bakal ke uss.kalau tanya nak repeat lagi tak?kita akan jawab:

kalau la tak pregnant skang ni mau weken ni ajak amrul pegi lagi haha...cam banyak duit je kan?puiii...tapi serius best.....best gile uss ni.

TIPS
ok nak kasi sikit tips yang bole diguna pakai

1. uss ni bole tahan besar yea..jadi pakai la pakaian yang sesuai & kasut juga yang sesuai supaya tak sakit kaki berjalan nanti, tapi nye kan kita pakai kasut dah selesa abes tetap sakit kaki juga sebab beso nak round tau..
2.sila amek map & schedule show kat pintu masuk, rugi kalau korang terlepas show dia nanti kena tunggu lama plak untuk next show.
3.mcm kita bagitau sebelum ni tak semua toilet ada pili air & kebanyakan toilet kt sini xde pili. saya tau kat egypt je ada pili, tapi ada yg komen kat entrance pon ada pili tp kita masuk juga toilet kt entrance xjumpe plak pili hehe..jadi klw rasa xpuas nak cuci sila la bawa botol kosong or wet tissue.
4.kat uss banyak water cooler bole kata setiap zone kita akan jumpe water cooler so korang tak yah susah2 nak berat2 beg bawa air, bawa je botol kosong nanti isi la air kt sana
5. makanan2 ringan tu bole je bawa cam roti ke biskut ke, coklat ke diorang tak cek pon, masa ktorg g aritu orang tak ramai pon masa nak masuk & dia bole sgt klw nak selongkar beg ktorg tapi dia xcek pon
6. umur anak yang sesuai utk naik kebanyakan ride yang ada dalam umur 5 tahun keatas & atleast ketinggian lebih dari 100cm.


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

31 ribu orang memberikan idea bernas:

mama tisya said... [Reply to comment]

fm uss lg murah dr legoland..kita bli 2 je utk kenangan..heheh..tshirt 3 beranak ada cop uss...dlu pn dpt free ...byk bj mia sronok la die

Mama Zharfan said... [Reply to comment]

Entry yg sgt useful

Ann@zanyra said... [Reply to comment]

ok..rindu nk p USS lagi..nk p universal studio tmpt lain belum mmpu..huwahuwa..

best kann??sgtttt..

Nadea Emerald said... [Reply to comment]

ahaaa..
aku dulu pegi stay kat tune hotel jb, total semua below RM500.. punya cheapskate.. makan n air catu... n tak beli ape2 pun... hahahha...

Fiza Rauf said... [Reply to comment]

uiyoo detail btol info ko nana... kos aku gi USS - FOC hehehehehe... tak tau pun brape sb org belanja... bila tgk kos ko ni, baru tau tiket masuk brape dolar...ada hati nk repeat lg gi USS ni.. hehehe

watyz said... [Reply to comment]

time kasih sharing... :)

syawalsimpsons said... [Reply to comment]

bestnyer...info yang baik..bila la sue nak G kan

syawalsimpsons said... [Reply to comment]

bestnyer...info yang baik..bila la sue nak G kan

azura samsuddin said... [Reply to comment]

thanx nan utk info yg sgt2 berguna tu.. mmg ada niat nak g bawa aina tp dlm perancangan n tgk jadual :)

Nad MamaZN said... [Reply to comment]

Thanks nana
Sgt berguna
Nana ni pesen cam kite
Asal cuti cuti selagi boleh nak bajet
Nak jimat punya pasal, hihi
Kite nak tggu yg legoland plak
Sbb ada niat nk bwk zakwan satu ari nnt jugak

Nafisa81 said... [Reply to comment]

hurmm...dok jb bertahun tak pernah sekalipun pun pi singapore

lia said... [Reply to comment]

Tqvm nana... Syg ko ketat2.... Aku akan ikot panduan n bajet ko utk d bentangkan kat Mr Fallah... Paksa dia ajak p ha3

mamaRIFQY said... [Reply to comment]

sangat2 berguna entry nana ni....boleh berjimat cermatt

CaDLyNN said... [Reply to comment]

dulu p sentosa tak masuk USS pon..hihih..tak sempat..

Nana said... [Reply to comment]

@mama tisya
tu la baju bli utk mia je sebab mama dia xsuke tshirt suke fm he
tau xpe uss nye fm lg murah dari legoland

Nana said... [Reply to comment]

@Mama Zharfan
senang org nak g nnt bole refer kan

Nana said... [Reply to comment]

@Ann@zanyra
hehehe tu la
klw ada rejeki nak repeat lg
best sgttt

Nana said... [Reply to comment]

@Nadea Emerald
heehe klw g solo2 ok beb nak catu2 ni klw bawa anak jawapan dia mak pak kena redho ahahah

Nana said... [Reply to comment]

@Fiza Rauf
bestnye foc
mahai tiket dia tu
nak dekat 200 kalau convert
kena menabung la klw nak pegi lg ni

Nana said... [Reply to comment]

@watyz
sesama
mana tau ko nk g nnt
bole buat bajet

Nana said... [Reply to comment]

@syawalsimpsons
insyallah ada rezki sue pegi plak nnt k

Nana said... [Reply to comment]

@azura samsuddin
hehe nnt bole bajet2 klw tgk entry ni
bole la wat kira2 bape nak bawa kan

Nana said... [Reply to comment]

@Nad MamaZN
hahah tau xpe nad
klw bole jimat kita jimat
kita bukan jenis banyak duit
nak g sini pon menabung ni hehhee
moga zakwan dapat jejak uss nnt k

Nana said... [Reply to comment]

@Nafisa81
klw mmg warga johor xpe
anytime je bole pegi
kami ni amek kesempatan
sementara duduk sini
kena terjah
sebelum kena posting mana tau hehe

Nana said... [Reply to comment]

@lia

hahhaa
harap entry ni dapat membantu ko buat bajet ke uss k

Nana said... [Reply to comment]

@mamaRIFQY
tu la klw dah tau berapa kita spent
bole tolak sana tolak sini mana tak perlu
incase klw nak berjimat kan

Nana said... [Reply to comment]

@CaDLyNN
hehe xpe bole g lagi lain kali

azman sharif said... [Reply to comment]

Kalau nk solat ada surau n paip nk ambil wuduk x kt uss tu..

azman sharif said... [Reply to comment]

Kalau nk solat ada surau n tmpt wuduk x kt uss tu..

azman sharif said... [Reply to comment]

Kalau nk solat ada surau n paip nk ambil wuduk x kt uss tu..

buycheapantivirus said... [Reply to comment]

@azman sharifsurau+paip wuduk ada tuan. harga tiket universal studio singapore

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...