MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Wednesday, May 22, 2013

macaroni goreng

 nak tau bile last kita masak macaroni goreng?rasanya 10 tahun yang lepas...masa tu buat open house panggil kawan2 datang umah tu la pestime buat macaroni pastu xpernah2 buat lagi...tak tau la pesal padahal suke...ni sebab dah xde idea nak masak lauk apa utk lunch kan...last2 goreng makaroni je senang...

satu nye makaroni ni kan, dia xbape nak kenyang klw dimakan..xtau la orang lain camane tp kalau kita masak makaroni ni memang bole makan 4,5 kali dalam sehari sebab menda ni memang tak rasa kenyang.mia pon suke makaroni ni...sebenarnya dah lama dia suh kita masak..sebab aritu masa balik kl naik keteapi deah ada bekalkan makaroni mia asik pesan nanti mama masak tau mcm diah buat tu...nak sebut tak reti hehe..dia ckp nnt masak mcm diah buat kita makan dalam keteapi..

so bile dah masak ni suke la dia..btambah2 makan..tapinye aritu terlebey cili so agak pedas..pedas2 pon mia makan dia tahan pedas kejap2 sulam minum air hehe...memandangkan mia tak suke sayur so kita xde la letak banyak akesori memang goreng bodo2 je orang cakap

bahan2
stengah peket macaroni di rebus (masukkan minyak skit supaya xmelekat)
1biji bawang besar di dadu
2 ulas bawang putih di dadu
1 sudu cili blend
stengah botol sos spegeti
ayam hancur
isi udang
garam, gula & perasa

tumis bawang, pastu masukkan sos spegeti masukkan isi ayam & udang last skali masukkan macaroni pastu letak la garam, gula perasa seme..siap


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

12 ribu orang memberikan idea bernas:

Masya said... [Reply to comment]

sedappnya.. lama x buat...

atty's said... [Reply to comment]

sama lah nana..kty pun kalo makan macaroni rasa tak kenyang ..tekak org melayu..nak nasi

Chekgu Azrine said... [Reply to comment]

wahh..terliur!!

adarnadzmie said... [Reply to comment]

sedapppnyaaa...:)

Nad MamaZN said... [Reply to comment]

Terliurrrr :)

AdaM Hawa said... [Reply to comment]

sy x pnh buat.. pnh makan.. sbb mak x bape nak makan.. tu yg x pnh buat..

adda syuhada said... [Reply to comment]

boleh la anta sini sepinggan....

Sparkly Sharky said... [Reply to comment]

Nak cuba u punya resepi. I suka makaroni goreng mcm ni tapi tak reti2 nak buat.

diana said... [Reply to comment]

saya lak seminggu sekali makan macaroni goreng.,suami saya ni tiap kali beli barang dapur mesti ada macaroni..nak tak nak kena masak la..hheheh

Lily@MamaZaraZareef said... [Reply to comment]

bestnye..kite pon suka mkn macaroni ni tp anak2 plak tk berapa minat..ingat pasni nk try baked macaroni tuh..tp kena survey2 recipe dululah sbb tk pernah buat lagi..hihi

Afne said... [Reply to comment]

nana, anak2 aku pn suka mkn makaroni goreng. tp mmg btl lah aku klu mkn makaroni goreng ni mcm x brp kenyang walaupun ngadap semangkuk hehe

My Firdz said... [Reply to comment]

Lamanya x msk macaroni... hhu.. blik johor nak masak la...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...