MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Thursday, May 9, 2013

rawatan gigi ketika mengandung

jumpe dentist?tidak! haha..dengar je dentist seram semacam je...ingat lagi masa jaman skolah dulu klw ada doktor gigi datang skolah astaga rasa esoknye nak ponteng je xmo wat rawatan gigi nape la yang takut sangat ngan doktor gigi tak tau la...sampai kan masa nak wat rawatan sementara tunggu turn berkali2 g toilet sebab nak kencing haha...pastu plak kadang2 saje letak kad rawatan bawah2 sekali xmo giliran awal2 haha tah pape

setiap kali mengandung, jumpe ngan doktor gigi adalah wajib.dalam bebanyak kali checkup tu mesti doktor akan suh jumpe dentis.sebelum ni kan klw tak mengandung xkuasa rasa nak serah diri kat dentist, padahal memang tau gigi ni mmg dah lama tak scalling rasa mcm dah tebal gile karang gigi nih...satu halnye klw g kenek gg gomen kemain leceh appointment saje berbulan2, sekali pegi dia cek2 pastu kasi tarikh utk scalling sebab terlampau lama malas nak pegi, mak g kenek swasta plak scalling dia cas dalam RM90 keatas rasa sayang duit plak muahaha wat kt kenek gomen bayar singgit je

bulan lepas kita nye fes rawatan gigi iaitu scalling! serius sangat2 lama tak wat scalling rasanya masa ngandung mia dulu la last scalling bayangkan bape tahun dah?5 tahun.skali dia scalling amek ko kuar berketul2 karang gigi kemain tebal dah siap tu gigi rasa licin je kat celah2 tu

selasa lepas plak tampal gigi, hah ni lagi la lama tak buat last tampal gigi masa darjah 3.kalau dulu tampal gigi dia jadi kaler itam tp skang tampal dia kaler putih plak..ada dua gigi geraham kiri ngan kanan yang di tampal tapi yang kanan ok lagi, so tampal belah kiri je.dah tak belen gigi geraham satu tampalan kaler itam satu tampalan kaler putih hehe...

kalau di tanya mana lg sakit scalling ke tampal?jawapan dia scalling lg sakit banding ngan tampal, scalling dia nye ngilu astaga rasa nak sepak je doktor gigi tu hahah....ngilu menangkap ke otak, tampal ngilu juga tapi sikit2 je la...

ok dah selesai dua rawatan gigi...xde apa rawatan dah pasni..kita dulu mati2 la ingat ibu ngandung xleh cabut gigi tau..skali ada kawan cakap masa dia pregnant 6 bulan dia pernah cabut gigi bongsu, kita tau klw stakat tampal & scalling ok, pernah baca kata klw mengandung xleh cabut gigi rupanya bole..janji usia kandungan xlebih 7 bulan.owh..baru tau


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

22 ribu orang memberikan idea bernas:

MRS. K said... [Reply to comment]

haha.. sama. last scalling gigi masa pegnen hadif. lol

Nad MamaZN said... [Reply to comment]

Kite takut gak huhu
Sanggup tu time peknen kan zakwan n nayli kite skip jumpe dentist haha
dasar! =p

Nafisa81 said... [Reply to comment]

tak pernah pun gigi kita dirawat. sakit gigi pun dia bg ubat antibiotik je lepas tgk2 lebih kurang. masa ngandung lagilah...dentist tu cek gigi tak lebih 30 saat rasanya...

maria firdz said... [Reply to comment]

X pnh jmpe dentist pun.. Hehe.. Ngelat..

Zura@Iwan said... [Reply to comment]

kalau pegi KK mmg kena cek gg...kita dl masa mula2 checkup dorang cek gg..lps tu tk payah pi klinik kk pon..hehe..

tp rasanya gg ni mmg ada yg kena palam gak..hiks

Falsya said... [Reply to comment]

aku baru je wat ujung tahun lps scalling so thn nie boleh skip la kan..scalling paling xngilu n paling best penah aku wat kat uitm shah alam...xngilu langsung...

Salina@IbuAqil said... [Reply to comment]

Eiiiiii!!
Baru baca pon dah rasa kengiluan nya tu nana oiiii..
Dr kecik sampai dah tua ni..
Ina ckup takut ngn doktor gg..
Huwaaaaaaaaaa!!
Tu pasal gg ku burok.. Huk3!!!

Chekgu Azrine said... [Reply to comment]

DR yg plg akk xsuka jmpa DR gigi la.huhu

Gieyana said... [Reply to comment]

Apsal aku x kena..ini sudah tidak adil! Ekekeke
Aku gg buk rosak ms preggy nureen..nw dh amik kalsium n hopefully gg ok..mls weh nk jumpa dentist..:)

~ana~ said... [Reply to comment]

yg kita tau, tiap kali pregnant, at least sekali kena jumpa dentist...

kita pun mmg takut jupe doctor gigi ni...bunyi alat2an dia tu..mak ai...scary okeh...hahaha...

Nana said... [Reply to comment]

@MRS. K
Ahaha lama gile
aku rs seme gitu kot
Klw xsebab ngandung
Xkose nak g jumpe dentist

Nana said... [Reply to comment]

@Nad MamaZN
Hahaha kita klw ikutkan bole je skip
Tp xpela utk kebaikan kan hehehe

Nana said... [Reply to comment]

@Nafisa81
Yeke bukan tiap kali preggy
Mmg kena jumpe dentist ke buat rawatan mana yg patut

Nana said... [Reply to comment]

@maria firdz
Hehe seme takut dentist

Nana said... [Reply to comment]

@Zura@Iwan
Heheeh klw semata nk g dentist mmg idok la aku

Nana said... [Reply to comment]

@Falsya
Dia tgk keadaan gigi la
Klw teruk sgt br buat

Nana said... [Reply to comment]

@Salina@IbuAqil
Ahaha nk gg cantik tahan la sikit
Sakit sgt xde la
Tp ngiluuuu

Nana said... [Reply to comment]

@Chekgu Azrine
Eeheh xde sape suke jumpe dentist

Nana said... [Reply to comment]

@Gieyana
Klw hang g klinik kesihatan mmg wajib wei cek gigi

Nana said... [Reply to comment]

@~ana~
Hahaha bunyi dr luar bilkk rawatan dah ngilu dah

Haida Ida said... [Reply to comment]

aah dgr jg pregy x leh tmpal gigi.. huhu.. sy pregnant 16 mggu.. nk g tmpal la.. leh x eh?? huhu tak

Fatimah Bt Tony said... [Reply to comment]

Salam Ukhwah,

Tak pernah pulak, saya periksa kat klinik gov masa pregnant, kena jugak jumpa dentist. Saya dah berapa tahun tak jumpa dentist. Mahu dah berbelas kot. hehhee

Sakit gigi semasa hamil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...