MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Friday, May 10, 2013

sira labu

kelmarin g beli ikan kat van depan umah, kat sini ada van jual ikan, sayur seme kul 10 pagi kang ada la dia tercongok depan umah. masa dok beli ikan tu nampak ada labu tetiba terlintas plak nak buat sira labu.amek la suku besar juga walaupon suku pon.

sira labu ni bese dapat makan time bulan puasa je, mak kita klw bulan puasa memang dia selalu buat sira labu ni.ni la satu2 nye desert kelantan yang kita paling2 suke sekali.kalau nak cari kat kedai2 rasanya xjumpe kot orang jual sira labu ni kalau bulan puasa bole la jumpe kt pasar ramadhan, mana2 kedai masakan kelantan sure ada jual labu sira ni

ok nak share camane nak buat sangat simple & rasanya sangat sedap nak2 klw di makan sejuk2

labu
air kapur
2 senduk gula
suku cawan air
daun pandan

cara2nya
labu tu di potong kulit nye pastu rendam dalam air kapur dalam 1-2 jam ni bertujuan utk tak bagi isi dia hancur & isinya pejal
masukkan gula, labu, air, daun panda dalam periuk masak dalam api sederhana klw yg suke berkuah tu letak la air lebih sikit tp jangan banyak sgt
dalam 15 minit dah masak


 ni sira labu yg da siap nak sedap lg letak dalam peti ais kita suke makan sejuk2
 p/s: awas..sira ni memang manis nama pon sira kan..nak makan biar berpada2 pada ibu ngandung pesakit diabetis xleh makan bebanyak yea hehe...makan memang sedap pastu ko kena istigfar bebanyak pasai maniss

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

11 ribu orang memberikan idea bernas:

JaSSNaNi said... [Reply to comment]

sedap ni.. mmg pemanis mulut yg best.. :)

tenku butang said... [Reply to comment]

hubby teman suka labu.. labu masak lemak.. yg mcm ni x try lagi..bole lea try nati.. hee.. thanx!

bunga_rose said... [Reply to comment]

weyy sira labu memang sedap laa weeyyy.. jgn kata org klate, org pahang pun suka gak hhihih

Nafisa81 said... [Reply to comment]

tak angin ke ? sebu ker?

syawalsimpsons said... [Reply to comment]

sue x penah rasa desert ni

Nad MamaZN said... [Reply to comment]

Haha..! Suka pd awas bawah tu hihihi..

amiey lee said... [Reply to comment]

Huhuhu first time aku tgk..sbb aku tak mkn buah labu ;)

Falsya said... [Reply to comment]

feveret aku..suke jugak kalau sira pisang..nyum nyum..

boleh try buat nie tp mana aku nak crk daun panda..kene gie jepun la kalau gitu...wakakakakakaaka

Fiza Rauf said... [Reply to comment]

uiii tak hengat mak buyung punya resipi.. mengancam!
mak aku suka buat camni.. tp resipi mak aku dia buh gula merah campur santan sket.. jd mcm pengat labu tp pengat ada kuah, tp ni wat kering2 sket.. lemak2 manis gitu...
aihhhhh aku pulak yg mcm teringin ni.. hahahaha

MRS. K said... [Reply to comment]

sedapnyaaaaaaaaaaaaa

Lynn Damya said... [Reply to comment]

sedapnye labuuu, lapar !;(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...