MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Tuesday, June 4, 2013

checkup 33 weeks

adoi..ingat dah 35 weeks, kiraan due date kat buku pink patut 15.7 jangka bersalin so minggu ni 33 weeks, tapi kiraan calculator dalam website kita kira minggu ni 35 weeks, due 11.7.so kita amek due yang dekat buku pink la lagi tepat rasanya..masa bagi last period pon memang date yang betol sebab kita ingat last date period tu bila.

semalam dah start checkup balik kt kl, pegi balik klinik lama, bawa buku pink tu, buku tu memang laku kat mana2 klinik kesihatan dalam malaysia ni xde masalah..

berat skang 69.5kg.tapi nye ada sikit masalah..HB rendah bacaan dia 9.9, dia kata jangan bawah 9.5 kalau tak nanti tiap minggu kena injet satu ubat ni, sakit katanya..dah tu doc scan dia cakap bb kecik,dia kata awak ni kurang makan ke?muka pucat je..pastu dia nengok alamat kat kluang kan dia tanya kluang dok sendiri ke?kl umah sape?kita cakap kl umah mak..dia cakap owh ni mest rindu kat mak ni xlalu makan kan?ni dah duduk kl mesti mak masak sedap2 kan...hahaha

pandai je doktor tu bukan la rindu kat mak...tapi kita kt sana memang masak cincai je nak2 klw amrul xde memang xde lengkap menu harian tu bersayur bagai..ye la masak utk kita makan je kan, lauk ngan nasi tu je la biasanye...sayur memang kurang makan, bukan tak makan langsung lah..tapi kurang..susu pon kejap minum kejap tak..tu la punca bb kecik tu...doc scan dia anggar bb berat 1.9kg.tapi kan elok juga bb kecik senang nak beranak hahaha...

ok untuk masalah hb rendah ni doktor sarankan makan peria banyak2...selain peria banyak lagi makanan yang mengandungi zat besi yang di sarankan tapi paling tinggi kandungan zat besi peria.untuk tambah berat bb plak dia suruh makan banyak protein mcm ikan, telur,


 balik je klinik semalam terus beli peria, kita kalau peria goreng ke celur ke memang tak makan la...cuma satu je kita makan kerabu peria tu memang kita suke..balik je umah suh mak buatkan kerabu..
p/s : kalau sape nak resepi kerabu peria ni bole amek resepi kerabu jantung pisang 
cuma tukarkan peria tu ngan kerabu je peria tu kasi rebus sekejap pastu nanti gaulkan ngan bahan kerabu


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

12 ribu orang memberikan idea bernas:

Masya said... [Reply to comment]

lain dr yg lain buat kerabu pria.. tak pernah buat mcm ni.. mcm best jer.. mesti sedapp..

syawalsimpsons said... [Reply to comment]

sue pon penah jadi macam nana waktu pregnantkan izz n syawal..alhamdulillah semua sihat

mama_saly said... [Reply to comment]

owh hb sama lah kita..
bru tahu peria pun bleh tmbah darah..nnti bleh cuba..hehe..tq ye nana

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said... [Reply to comment]

nana .. aku dulu pun HB low ..pastu ada pcm members share info cari mkn buah delima .. buah tu x share .. kena mkn sorg .. sambil makan kena selawat byk 2.. buah sengkuang cina tu pun elok utk naik HB

lia said... [Reply to comment]

biasa peria aku goreng dgn telor & sos tiram... kali ni, lain lak aku tgk... bley cuba ni....

nana, take care yer.... da xlama da tu...

mummy_ayu said... [Reply to comment]

tak suka makan peria...apa pun..kalu dah terpaksa.makan gak..yg pahit tu la ubat kan? take care yer!

eima said... [Reply to comment]

baby kecik bahaya jugak ... tp klu baby boleh naik berat atas 2.5kg dlm masa 5-6 minggu ni alhamdulillah ...
klu tak berisiko tu ... kena byk mkn mknan tambah kepekatan darah tau ..pantang la minum teh ...

diana said... [Reply to comment]

saya tak pernah makan peria..pahit kan??

mama_umar_maryam said... [Reply to comment]

y=tkcare nana..aku tibe2 terbyg peria goreng rnagup nasik kandar.hahaha

Ezna said... [Reply to comment]

Peria x Suka sgt sbb pahit...;)

Maria Firdz said... [Reply to comment]

dh xleh mkn peria sbb angin...

~aYu~ said... [Reply to comment]

minum jus delima insyallah mmg naik dan maintain. kiter anak ketiga ni baru la nak minum jus delima. kalau anak2 dulu memanjang HB low bawah 10. mmg kena bebel je dgn misi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...