MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Tuesday, June 18, 2013

checkup 36 weeks

semalam g HUKM checkup 36 weeks.xlarat nak drive kita tumpang kakak yang keje kt ngan hukm tu hanta..balik spital naik cab.appointment kul 9 pagi, sampai sana kul 8 pagi..abes kul 11 pagi woiii lama gile lagi lama dari g checkup klinik kesihatan.

berat terkini dah 70.5kg, pastu semalam doc scan kata bb berat anggaran 2.4-2.6kg dah..ok la tu kan aritu kata bb kecik skang dah beso skit dah..hb darah tu blom tau dah naik ke blom sebab semalam amek darah result lg 2minggu nanti dia call klw ada pape katanya

kita ni mati2 la ingat 36 weeks tu sama dengan 9 bulan hehe..ingatkan dah cukup 9 bulan dah..rupanya 
 36 weeks bersamaan:


hahah serius memang bengap matematik, kita dok kira 36/4= 9 so ingat 36 minggu tu 9 bulan dah...tapi doktor cakap baby dah matang 36 weeks ni dah bole beranak anytime je..ada ramai juga kawan2 kita beranak 36 weeks, tapi kita minta2 jangan la bb kuar awal...heheh...tunggu la dulu eh baby..tunggu daddy balik pls..

aritu g hukm amek date appointment je kan, so semalam br dapat jumpe doktor...ada plak dia kasi date datang balik lagi 3 minggu...adoi..kita ni nak drive xlarat dah xkose la nak repeat2 g spital..kita cakap doktor bole tak saya xmo datang spital dah?saya nak datang time bersalin je nanti..sebab saya still continue checkup kat klinik kesihatan buat apa nak checkup 2 tempat..pastu baru doktor cakap owh yeke..ok la klw mcm tu lepas ni xpayah datang, tunggu bersalin nanti je baru datang, tapi andaikata klw dah lepas due tak bersalin juga 24.7 tu kena datang untuk dia kasi ubat paksa bersalin

pastu plak dia suh buat MGTT test lagi sekali..yang ni memula dia kata awak datang esok atau lusa kat sini yea minum air gula..hah datang lagi?ingat hukm tu dekat ke?memang la xjauh sgt tapi kita ni xlaratt tau tak?kita cakap doktor, saya buat MGTT test kat klinik kesihatan je la..klinik tu 2km je dari umah...xyah susah2 saya nak datang HUKM lagi..kang xpasal nak bayar cab dua hari duit cab RM30 baik g makan mekdi haha...okla..doc pon tulis note kat buku pink request klinik kesihatan repat MGTT test

balik hukm g plak klinik au2, amek date MGTT & next appointment.jadinye jumaat ni terpaksa lah minum air gula yang tak sedap tu lagi skali...pastu next monday checkup utl 37 weeks plak dah masuk 36 weeks ni tiap2 minggu kena checkup kan?

masa doktor dok intebiu itu ini doktor tanya yang sebelum ni anak dah berapa tahun?5 kita cakap..awak pakai alat perancang apa sepanjang 5 tahun tu?tak de pakai pape doktor..owh maksud awak buang luar??ahh....kita jawab, pastu doktor xcaya lagi 5 tahun awak plan sendiri??pandainye! dia kata hahaa....cam tak caya dia.

ni bukan la nak cite lucah yea..tapi sekadar perkongsian kaedah perancang keluarga yang kita gunakan, memang sepanjang 5 tahun umur mia kita LANGSUNG tak pernah makan ubat, pakai kondem, amek injeciton, implan or iud dan sewaktu dengan nya..kami plan sendiri je tu la guna kaedah yang mcm doktor cakap tu buang luar.lagipon dulu kan ktorg dok jauh2 jumpe pon 2 minggu sekali je tu lagi senang plan sendiri2 je..jimat duit hahah xyah nak keluar modal utk kaedah perancangan keluarga.

ok skang ni dah masuk 36 weeks dah kiranya baby dah bole keluar bebila masa je la kan?kena standby je la skang ni..kot kalau bb ikut macam kakak damia memang lambat lagi la keluarnya...sebab kakak mia keluar masa minggu ke-40 2 hari sebelum due date..mana tau bb nak tunggu daddy dia balik baru nak keluar kan?bagus juga hahah...

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

34 ribu orang memberikan idea bernas:

Nad MamaZN said... [Reply to comment]

Haha! Doktor pun x caya ek hehehe..
Kite pun xde langsung takde guna apa2 kaedah perancang
Alhamdulillah dgn bf jek la kaedahnya pun hehe
Ni pun xperiod lg ni

- dieyana - said... [Reply to comment]

ha3 dieyana baru tahu ahri ni 36 minggu bukan 9 bulan..ha3..bengapnya aku! ^_^ maknanya, dieyana bersalinkan cik kembar ritu, bukan 9 bulan lah! kahkahakha...adoyai..rasa nk terburai isi perut gelak baca entri nih... 8 bulan 1 minggu rupenya bersalinkan cik kembar ritu..kihkihkhik...gelak tak abis lagi ni...

diana said... [Reply to comment]

lagi sebulan la ye..kejap je tu..heheh

Salina@IbuAqil said... [Reply to comment]

X sabor nk tgk Junior lahir..
Nana take care yer.. ;)
Semoga selamat semuanya..

zarena heeney said... [Reply to comment]

ena dulu lewat gak kuarnya

syawalsimpsons said... [Reply to comment]

baru sue tau kiraan gitoo

syawalsimpsons said... [Reply to comment]

terrer tu rancang sendiri..sue x confident..x confident ngan diri sendiri..kakakaakk

Maliana Sulong said... [Reply to comment]

moga dipermudahkan semuanyaa ! same la nana ! kite pon mmg xgune ape2 perancangan.jenis yg xpercaya kepada ape2 perancangan..kikiki......lebih percaya pada diri sendiri..hehehee..alhamdulillah rezeki dtg disaat kami nak !

MRS. K said... [Reply to comment]

ko nak beranak dah ke wei eja pon salah nih? :b

* kondem, amek injeciton

hahah..

same ar. aku pon tak amik pape.. hebat kan kite? 5 taon bertahan.. ngehngehngeh

Zura@Iwan said... [Reply to comment]

aku dulu kira guna yg ada sticker tu..ala mcm pregnancy sticker..

sm entah kiraan dia..hikss..tp biasanya mmg kira gitu la kan...divide 4..haha..lawak tull

#aku pun tk merancang beb..entah la dulu pun susah lekat..kalau nk no 2 hrp2 sng..ameen..

Sidratul Muntaha said... [Reply to comment]

aku pun dlm 3 thun sudah..aku plan sendiri
pancut luar..
tu psl aku 23cm!
ahahhaa
tak sennoh aku
motip?!
takdelah dan2 nak lap ke ape ke..
*agak lucah disitu,.
cis..
take care nana..
rehat byk2..

lia said... [Reply to comment]

aku pon x amik perancang... sendiri jaga2...

Chekgu Azrine said... [Reply to comment]

akk pun tak makan apa2..dr siap ckp terror awak rancang..hehehe

mama tisya said... [Reply to comment]

tp bab minggu tu bkn 36 minggu sama dgn 9bln ke..tk brp phm..hehe..tp apa2pn..moga smua slamat bersalin...

watyz said... [Reply to comment]

hehehe... aku pon guna kaedah sama mcm ko. apa ble wat tu je aku mampo sbb aku kalo makan ubat selalu nye lebih byk x makan dari makan. hahahha

Nana said... [Reply to comment]

@Nad MamaZN
Heheh kn klw fully bf lg senang plan semulajadi jek

Nana said... [Reply to comment]

@- dieyana -
Hahaha sama la kita igt dh msk 9 bln blom lg rupanya

Nana said... [Reply to comment]

@diana
Tu la kan xlama dah ni

Nana said... [Reply to comment]

@Salina@IbuAqil
Amin..tq :-)

Nana said... [Reply to comment]

@zarena heeney
Org kata klw lewat kuar budak bijak wallhualam

Nana said... [Reply to comment]

@syawalsimpsons
Hahaha sama la kita

Nana said... [Reply to comment]

@syawalsimpsons
Hahah bole je sue klw pandai kira waktu subur

Nana said... [Reply to comment]

@Maliana Sulong
Hahh kan?rasanya lg senang plan sendri kan xyah risau efek dr ubat or alat perancang keluarga

Nana said... [Reply to comment]

@MRS. K
Hahaha mest bb tgh kick tu salah eja hahaha
Tula teror kan doc pon xcaya hahah

Nana said... [Reply to comment]

@Zura@Iwan
Moga kali kedua ni senang kan...

Nana said... [Reply to comment]

@Sidratul Muntaha
Hahahaha
Klw salah bajet melekat abes arr

Nana said... [Reply to comment]

@lia
Heheh senang gitu kan

Nana said... [Reply to comment]

@mama tisya
Hahaha kita sampai arini xpaham lg ni

Nana said... [Reply to comment]

@watyz
Aku mmg xleh mkn ubt sebab xdisplin nnt kejap makan kejap x mau tiap tahun aku pregnant haha

Maria Firdz said... [Reply to comment]

kita pun rncg sendiri... prnh hubby bertekak dgn doktor sbb doktor pksa amik perancang... hehe.. kenangan la tu.. sy pun kira congak gak.. 36/4=9... hehe.. tapi ikut kiraan doktor bukan... hehe... moga selamat melahirkan... haishh.. jauh gak tu, dari keramat ke HUKM... hmmm.. apa2 pun moga selamat..

mummy_ayu said... [Reply to comment]

sama la, Ayu pun plan sendiri jer.
malas nak makan2 ubat & pakai mcm2 alat tu...kadang2 ker guna kondem tu atau pun...guna kaeda kira time subur tu...

Lily@MamaZaraZareef said... [Reply to comment]

samelah nana..tk pakai kaedah perancang ape pon..sbb makan ubat or implan sbg nya tu dia akan kacau hormon kan..wuwu..so berharap pada hubby jek utk bertimbangrasa merancang..either sama mcam kaedah nana tu or pakai k**d*m jek..hihi

nway, dah tak lame kan nak due..semoga bby bersabar tunggu daddy die balik ek..=)

Hani Fadhlina Abdul Rahman said... [Reply to comment]

Haa, x lama lagi jer, semoga dipermudahkan segala urusan ...Actually, kalau amek FP kat klinik kesihatan xde bayaran pun, cuma lame menunggu tu lah yg menyeksakan ...

mrs kayrul said... [Reply to comment]

sama la macam kita...kaedah perancangan sendiri2 jugak...buang luar katanya....dijamin selamat....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...