MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Wednesday, June 26, 2013

seludup susu

 masa bersalin kan damia dulu, kita ada masalah susu...susu tak keluar sampai la hari ke-3 damia lahir, tu pon lepas berurut ngan nenek urut baru la ada susu...so dalam 2 hari pas lahir tu memang damia memang susu FM sementara nak tunggu susu ibu dia ada.

gitu la kan...lain orang lain cara ada orang tu lahir2 je bb tros dia bole kasi susu badan, xyah nak tunggu berurut bagai.ada tu plak masa 7,8 bulan pregnant dah ada susu dah..

nak dijadikan cerita, kakak2 la ngajar ni masa bersalin kan damia diorang suruh seludup bawa susu fm pegi hospital, memang klw mana2 hospital esp hospital gomen diHARAMkan kasik susu fm kat bayi baru lahir..masa kita bersalin kan mia dulu dia keluar kul 7.45 malam kita langsung xkasi susu badan sampai la kul 9 pagi esoknye..damia pon xde nanges ke lapa kan mana kita tau memang kena kasi susu...esoknye bile nurse datang cek dia tanya kenapa anak awak lemah, lembik je ni..xkasi susu badan ke??

kita jawab x...sebab bb xnanges pon so kita xde la kasi..nurse bebel dia kata la kesian la bb awak lapar ni..cepat kasi susu badan...kita pon suar la breast kat mulut dia siap nurse ajar cara nak bfeed tapinye xde apa pon yang keluar....

nurse kata lagi xpe kasi je nanti ada la susu masalahnye kita dah kasi tapi xde susu xkan nak biar anak kita lapar kan kesian plak nengok anak kita lemah lapar kan, lepas je nurse blah kita suh amrul amek air panas nak bancuh susu formula yang kita seludup sorok dalam beg...tros kasi damia minum

adoi..camane??kalau dah susu xde nak paksa pon dia tak de ko kasi la tetek ko kat anak aku nurse oiii pandai sangat nak mengajar orang kan haha...dia ingat seme orang pas beranak otomatik ada susu kot..so kali ni bimbang kejadian lama berulang balik kita pon siap2 beli susu standby kot nanti kat spital susu xkeluar sumbat la susu formula

kemain payah nak cari susu dumex rumusan bayi ni g giant xde jusco xde kena g manjaku juga baru ada..nak carik tin kecik je..xmo bli tin besar.sorry yea bb ibu kasi bb susu fm murah jek...xpe nanti ibu akan kasi bb susu paling mahal dalam donia iaitu SUSU IBU.susu ni spare jek kot klw nanti susu xde awal2 bersalin tu memang sumbat la susu fm sekejap esok bila susu badan dah banyak xde la kita kasi susu formula lagi.

susu ni memang kena sorok dalam beg ni xleh kasi nurse nampak hehe


yallah...perbanyakkan la susu badanku...moga2 bb dapat menyusu ibu selama 2 tahun lebih mcm kakak damia..kakak damia 2 tahun 3 bulan baru berenti susu badan.


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

11 ribu orang memberikan idea bernas:

MrS. F!zA said... [Reply to comment]

hehe nana sama mcm kita..dh 2kali bersalin pon susu tkmo kuar hari pertama..hari ke3 gak bru kuar lps urut.. tkg urut ckp susu baru nak karang..sbb dia urut tu blh rsa kt urat2 tu..org tua2 plk ckp lubang mata susu tu tertutup..sbb tu ada yg bg petua urut dgn sikat, cuci puting dgn brus gigi..heee

Nad MamaZN said... [Reply to comment]

In shaa Allah niat murni nana akan dipermudahkan...

syawalsimpsons said... [Reply to comment]

lain org lain cara kan...alhamdulillah sue bersalin dua2 mmg susu kuar terus...insyallah moga niat nana di permudahkan...kan...

Ibu Ayra said... [Reply to comment]

nana, cuba petua yg ros amalkan start dari preknen 7 bulan..tiap kali lepas mandi, picit nipple sampai nampak setitik susu/air kluar dari tiap lubang. insyaallah susu akan ada sebaik saja baby lahir. ros amalkan utk 2-2 baby, alhamdulillah berkesan. tp jgn picit byk, kang abis kolostrum (susu awal) plak. tujuannya utk elakkan tiap lubang tu "buta" yg menyebabkan susu takleh kluar... lebih kurang kita stimulate susu tu kluar la... cubalah, insyaallah tak perlu bg fm lagi...

Chekgu Azrine said... [Reply to comment]

Yeahhh..susu ibu susu terbaik.dunia..marila sesama kita kayuh ek

Zura@Iwan said... [Reply to comment]

insyaAllah Nana..semoga dipermudahkan..

sm la aku pon..masa hari ptama bersalin mmg tk keluar ss..blk kg berurut br ada..sian anak aku..huhu..

zarena heeney said... [Reply to comment]

betul tu
masa ena bersalinkan umar pun
ena buat mcm tu seludup susu
pengalaman mengajar kita

watyz said... [Reply to comment]

kite pon bg anak susu ni jugak dulu. ala.. dorang ckp je x bg susu FM konon. pernah g klinik kawan2 nurse ni dtg check up anak bawak susu botol. sama je dorang ngan kite... :)

adianiez AIDA said... [Reply to comment]

yes. tak semua org lepas beranak terus ada susu badan. terutama anak pertama kan...
so gud luck ye. and selamat berpantang ler nanti...

mummy_ayu said... [Reply to comment]

selalunya memang mcm tu..pas berurut beru susu banyak....Ayu dulu..mcm2 buat..sbb susu ada but sikit sgt..

Sidratul Muntaha said... [Reply to comment]

yup..
susu ni rezeki ank..
tpi aku sdo far
alhamdulillah la..
cesarian pun
aku gigih la bgi masa time aqil dulu
totally zero
dgn laki aku takde..
dgn ank2 buah laki aku dtg lmbt
haih..
sedih tol kenang pengalamna buntingkan n beranakkan aqil
xbaik lagi dgn parents aku
sedih weih..
tpi Allah bgi rezeki aqil nyusu kuar ms betul2 lepas kuar OT tu..
klu tak
kat situ jugak aku nangis sbb rs pressure..
time ara plak mgm aqil tandem nursing
so..
suus tu generate je

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...