MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Tuesday, July 2, 2013

Alhamdulillah....

Semenjak buka oder kuuh sarang semut minggu lepas xputus2 dapat order.bulan puasa la peluang tambah pendapatan, orang kata kalau rajin seme bole jadi kan?Mcm kita kata la tahun ni tahun ke5 jual biskut sarang semut, mulanya buat utk makan sendiri tp ada kawan tempah, tetiba dapat idea nak meniaga plak.

Bila kita start buka oder ramai yg pm & msg tanya kalau saya bersalin mcm mana nak oder?pastu ramai yg komen kt blog tanya eh kita larat lg ke nak buat kuih?untuk pengetahuan kawan2 tahun ni kita memang tak terlibat secara langsung dalam menghasilkan kuih ni, tapi tugas kita memastikan biskut mengikut standard & piawaian yang ditetapkan cewahh mcm kilang plak ada piawaian hahaha...

Yela..demi nak pastikan rasanya tetap sama, apa2 hal mak kita akan rujuk kat kita, contoh mcm tesktur adunan kuih tu ok le tidak sebelum diparut,pastu kuih tu cukup masak ke tidak klw dh boh dalam oven.

Mak kita memang dah expert dah..pasal sukatan & adunan sebab 4 tahun dia tlg kita buat kuih kan..so dia dah terer.tahun ni mak & adik ipar kita yang akan buat.tu pasal sebelum amek oder kami ada test dulu 2x buat sebelum tempahan mula dibuka.tujuan nye kita nak pastikan biskut tu xlari rasa dia ttp rasa mcm tahun2 yg lepas.

Tugas kita yg major ialah cari kastemer, xsusah pon iklan je dalam blog, fb & instagram.lagipon kita memang dah ada kastemer tetap yg mmg akan call kita tiap kali nak dekat puasa tanya pasal kuih ni.

Tahun ni kita buka oder awal sikit,alhamdulillah stakat ni dah dapat 60 oder,ni blom masuk bulan puasa, sebab kebanyakan orang hanya akan start oder bila dah puasa atau seminggu puasa.ktorg bajet dalam 100-150 balang je tahun ni, mcm tahun lepas dalam 150 balang total,org oder, memang la xbanyak mana tp bg peniaga kecik2 cam ktorg tu dah kira banyak dah tu.syukurlah dengan rezki allah...

belum start puasa dah ada 8 orang tempah, satu lg xde dalam gambo awal2 dia dah amek
jadi kepada yang berminat anda bole la tempah yea..jangan risau kalau saya beranak ke saya dalam pantang ke korang still bole tempah...& tempahan masih dibuka & maybe akan ditutup seminggu sebelum raya kot.


11 ribu orang memberikan idea bernas:

Chekgu Azrine said... [Reply to comment]

Semoga dimurahkan rezki ye nana..

Nad MamaZN said... [Reply to comment]

Moga bertambah rezki nana...

watyz said... [Reply to comment]

alhamdulillah... moga makin murah rezeki... :)

Qhaifa Nur said... [Reply to comment]

rezeki bulan posa...

syawalsimpsons said... [Reply to comment]

150 balang tu banyak gak tu....baguih ni...tak sabar nak amik nnt

Sidratul Muntaha said... [Reply to comment]

selamat maju jaya.
pemarut tu aku amik minggu ni la
ari sabtu mlm klu ko ok
klu tak ahad malam
biskut ni mmg femeskan?!

Maria Firdz said... [Reply to comment]

Alhamdulillah... Akk..rasa mcm nk tempah satu.. Tapi dekat2 nk raya t la bru nk amik... Cod je nnt ea..

eima said... [Reply to comment]

semoga maju jaya dan sentiasa murah rezeki

eeda haziq said... [Reply to comment]

alaaa... eeda duk teluk intan. nak jugakkkkk ...

Hani Fadhlina Abdul Rahman said... [Reply to comment]

Semoga terus sukses, leh ler tambah kuih lain plak lepas nie ...

Nur-nba said... [Reply to comment]

Moga murah rezeki Nana...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...