MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Friday, July 26, 2013

Berpantang bulan puasa

Tahun ni sempat puasa 5 ari je..hari yg sakit nak bersalin tu pon still puasa lagi, jadi lah dapat juga 5 ari puasa ngan amrul.

Kalau berpantang bukan bulan puasa maybe xde cabaran sgt...tp bulan puasa ni la mak masak sedap2 siap ngan kuih yg mana ari biasa xde nye dia nak buat...huwa..cam labu sira, pastu sgala mcm kuih onde2 la apa la...klw masuk dapo tu telan air liur je la nengoknye...part makan tu kita xkisah sgt tapi part ais tu alahai...dh tbiasa dok mnm ais je kan...klw mnm air msk plak mana penah mnm air yg xsejuk...air masak kat umah seme dlm peti ais.

Ni dh dlm pantang air kena mnm air suam, kdg tu tibai juga air xsuam hehe...seminggu pertama mmg jaga btol...makan ikan selar bakar ngan lada hitam tumbuk, makan ngan nasi panas, gilir2 ngan sup ikan haruan & ikan bilis goreng halia ngan bawang putih.

Sehari makan nasi skali je..Masuk ari ke8 br dpt mkn sedap skit tu pon makan time org bebuka skali sebab lauknya kita bole makan, mak masak ikan tenggiri sambal ngan kerabu peria, ikan tenggiri tu kita buang sambal dia.makan ngan nasi panas2 nikmat nye rasa

Ari ke9 plak lagi skali mak masak makanan utk bebuka dengan lauk yg kita bole makan,ikan bawal percik kita tanya mak santan bole makan ke mak kata bole..apa lagi balun...hahaha ikan bawal bole makan xgatal.

hah! ari ke-10 pantang versi derhaka! hahaah...kita tibai nasi impit ngan rendang paru.tp xbanyak la nasi impit 6 ketul paru 6 ketol haha....mak kata xpe ke pedas takut sakit perut..kita ckp xpela sikit je heheh...dah malam tu risau gak takut sakit perut ke gatal ke kan..alhamdulillah..xde pape..lagipon luka jahitan kita tu dah elok, seminggu bersalin luka dah elok ni akibat ari2 makan sup ikan haruan

ari ke-11 dah sedikit konpiden nak makan lauk ayam.memula try amek wing dah lama makan tu xde gatal apa baru la malam tu makan nasi skit ngan lauk ayam

Tp ada bagusnya juga kan mkn nasi skali shari je masuk seminggu bersalin timbang berat dah kembali ke berat semasa blom ngandung, 64 kg, berat last masa branak 70.5kg.tu baru seminggu hihi harap2 raya nnt dah slim bole pakai baju kurung yg kita bli nak sedondon ngan mia ngan dd dia tu

Raya nanti kita dah masuk ari ke26 berpantang, kita tanya mak bole ke nak makan rendang raya nanti?mak kata klw luka bawah tu dah ok bole da klw nak mkn ayam, daging cuma sotong udang telo tu jangan makan lagi takut xtahan nanti gatal.hah..dengar bole makan rendang senyum lebauu..hahaha..

Orang kata klw masa anak pertama jgn pantang sgt2 takut nnt anak seterusnya kita xtahan makan menda yg kita xamek masa kita bpantang anak ptama, orang kata kena cuba2 mkn sikit tgk kita tahan kw xtahan..so far kita sendiri xbape strict dlm berpantang tp wlpon xstrict kita ttp ikut cara mak kita berpantang..xsrict tu maksud dia kita mnm air masak yg bukan suam, mnm plak mcm biasa je org kata xle mnm byk air kan..mana bole xmnm air nnt sembelit meh...

Jauh lagi perjalanan berpantang ni...moga diberi kekuatan hihi moga xde godaan dr anasir jahat yg cuba menjahamkan pantang haku haha...

10 ribu orang memberikan idea bernas:

amiey lee said... [Reply to comment]

Hahaha aku suka mkn ikan gelama masak halia aduihhh teliurrr lak

mama tisya said... [Reply to comment]

kita pn dlu time pantang mcm tk caya tk minum ais...pantang 100 ari...smua pakat tk caya nk2 bole minum air suam yg panas..haha

tp kalo pantang bln pose dugaan skit kn...tp tkpelps 2 weeks slalunye bole mkn cuma yg gatal2 tu elakkn la

fazilzura said... [Reply to comment]

amboi2 mak tang ... siap ado vers derhaka yew.. sibbaik ko banak normal ..

aku pun kdng2 tibai2 jgk , tp skit2 jew.. takat nak rasa2 tu je lew

zety said... [Reply to comment]

gudluck nana,kih3,slmt berptg..mak aku dulu pon..die ckp, nk rase sikittt je boleh..die pon xstrict sgt..cume bab bengkung tu lah..pki rajin2

Nad MamaZN said... [Reply to comment]

Mesti selim melim nana pasni :)

lia said... [Reply to comment]

Aigoooo ko naik 6kg jer???? Selim smula la pasni

zarena heeney said... [Reply to comment]

wah kembali slim la semula nie nnti
cha cha yok nana :)

Amanda Suria said... [Reply to comment]

sure mantop lepas ni..hehhe...selamat berpantang dear..

Maria Firdz said... [Reply to comment]

Mencabar gak la kn..sbb time buln posa la mknn sesedap.. Hehe.. Selamat berpntg..

watyz said... [Reply to comment]

kite bersalin harith lagi 5 hari org nak raya. tp masa raya x heran pon nasi impit ke rendang ke sbb sblm tu gih soh mak masak nk makan. so time org makan xde la heran sangat... hehehhe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...