MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Monday, July 29, 2013

Kronologi kelahiran darwish

Hari sabtu amrul ajak pegi berjaya time square nak cari seluar pastu nak tgk wayang, masa dlm wayang tu dah terasa juga sakit sikit2 dah risau juga eh ni contraction ke ni sambil tu bb mengeras je..balik time square tros g berbuka kat the castle kg baru...memandangkan baju kurung raya kakak mia xbli lagi,pas buka tu kita ajak la amrul g jalan tar.

Memang klw ikut keadaan kita sarat sangat dah masuk 40 weeks ada hati nak g jalan tar kan?hahaha...kita ajak sebab saje nak kasi cepat beranak bia bjalan banyak2.

Ok esoknye hari ahad yg mana hari last amrul cuti, andaikata kita blom bersalin juga memang malam tu amrul kena balik kluang dah...nak tau x bb ngan damia mmg ada kebetulan bab melahirkan...

1. Masa pregnant damia kita ajak amrul g times square saje nak jalan kasi cepat beranak, alih2 esoknye ari ahad keluar tanda darah+lendir

Masa pregnant adik plak amrul yg ajak g time square saje jalan2 hehe dah sama plak kisahnye pregnant kakak ngan adik hari last keluar sebelum beranak g time square.

2.masa nak lahirkan damia pon amrul patutnya balik mlm ahad tu sebab ahad tu last day amrul cuti, tp ahad tu la juga keluar tanda bersalin sama mcm adik..

Ok meh kita cite kronologi kelahiran bb

6 pagi : lepas bersahur ngan subuh kita tido balik bese mmg lena je smpai la kul 8 baru bangun, tp ari ahad tu xle la nk tido sebab perut kejap2 sakit, xla sakit kuat cuma mcm sengugut je lepas tu bb plak kerap mengeras.ok la..kita malas nak layan sgt sakit tu...

11 pagi : bb makin kuat mengeras pstu instinct kita pon ada rasa mcm lain macam je ni...kejap2 g toilet cek pentis takut2 ada kuar lendir ngan darah mcm masa mia dulu.ckp ngan mak perut dah start sakit2 dalam stengah jam skali.mak kata klw sakit g je la hospital...kita tunggu lagi sebab sakit xkuat..

2.35 petang : kita ajak amrul g hospital, kita ckp jom la kita try g hospital cek dah buka ke jalan ni, kita ni yg buat naluri kuat nak g spital sebab amrul dah cuti last day kan...kita konon igt nk g spital suh doc cek bawah mana tau time dia cek tu bukaan dah mmg terbuka, mmg naluri tu kuat cakap insyallah dah terbuka jalan tu..

3 petang : smpai spital, tros g kat kecemasan o&g cakap kt nurse saya ada rasa sakit perut lepas tu bb mengeras kerap.ok nurse pon buat ctg periksa denyutan jantung bb dalam 50minit..tp bacaan ctg xcantik sebab bb tido...

3.50 petang :doc datang cek kat bawah skali dia ckp dah 2cm!eh cam xcaya je sebab kita xde rasa sakit yg kuat tetiba dah 2 cm, lepas doc cek ngan sejenis alat tu dia kata bukaan akan otomatik tambah lg 1 cm kira mcm dia dh tlg skit buka jalan...ok dia tros tahan suh kita masuk wad...sambung wat ctg kat wad plak..

4 petang : Masa sampai wad kita tanya nurse nak kena buka puasa ke?sebab saya puasa..nurse kata xyah sayang sebab dah kul 4 masa tu pastu dia nye anggaran nak bersalin pon lambat lagi katanya..ok la kita tros kan puasa...

5 petang : dah rasa contraction kuat skit dalam selang stengah jam, tp bole tahan lagi xkuat sgt...lepak dlm wad ngan amrul, pastu suh amrul g pasar ramadhan cari makanan utk berbuka.jadi berdating la ktrog duaorang buka puasa dlm wad sesama hehe..kenangan tau.sweet je rasa buka puasa atas katil spital, kita mmg xmkn mkanan spital tp amrul yg abeskan hahaha..lalu plak dia makan lauk spital pdahal mcm2 makanan dia bli kat param.

7.30 : berbuka puasa sesama sambil contraction datang sekejap2..Lepas berbuka kul 8 amrul kena keluar sebab waktu mlawat smpai 7.30 klw nak tgu kena tgu kt luar...dlm labor room baru masuk.

8.15 malam : doc datang nak cek bukaan...skali dia cek dah 4 cm pastu tros dia pecahkan air ketuban...masa nak pecahkan ketuban tu ada dua orang doktor, memula doktor zulaikha pecahkan tak pecah plak..adoi dah la sakit dia jolok2 tak pecah juga pastu doc cina pompuan tu plak take over sekejap je dia pecahkan zass tetiba rasa panas..abes sampai belakang baju lencun kena air ketuban...lepas tu dia suh tukar baju baru then suh kita dok atas wheelchair untuk tolak masuk ke LR

9 malam : tros dia tolak dalam dewan bersalin, kita call amrul suh naik nurse kasi ubat berak, kena kencing berak dlu baru dia psang lagi skali mesin ctg tu.ha...lepas je air ketuban di pecahkan maka bermula la contraction yang sakit amat tu....

Kul 9.45 sakit kuattttt dalam 15 minit skali...setiap kali dtg sakit kita genggam tangan amrul sekuat hati sampai mengigil2....sambil tu lidah xputus baca zikir...bole plak masa sakit kuat ni dtg sorang doc pelatih nak tanya soalan pasal kaedah perancangan keluarga yg digunakan...kita dh tgh sakit ni dia tanya mcm2 soklan last2 kita wat bodo je xlayan dia hahaha pastu da keluar

Masa dalam labor room 3x kena seluk dia nak cek bukaan, last skali dia seluk dalam kul 10 katanya baru 5cm..ok la kita dok bajet lambat lagi ni nak bersalin kalau 1cm sejam so kita anggar beranak dlm 5 jam lagi ni....

10.15 malam : masa ni tengah sakit ya amat2 doc tanya awak nak ubat tahan sakit tak kita injet kat punggung masa tu kita tengah sakit kan bagai orang ngantuk di sorong bantal la..tros cakap nak..doktor saya tak tahan dah ni sakit sangat...dia cucuk je ubat tahan sakit tros kita jadi mamai2 sebab ubat tu kasi kita ngantuk...masa dia cucuk ubat tu kita dengar last skali doc cakap baru 5cm...ok la pas cucuk ubat tu kita jadi ngantuk dan separuh sedar gitu walapon contraction kita mcm jadi sedar tak sedar

11.15 malam : masa ni kita tertido tiba2 doc datang dia saya nak cek bukaan yea...kita plak masa tu mamai kan mata buka tak buka gitu...eh tetiba ramai gila masuk dalam LR tu lepas tu tiba2 plak kita terasa sakittttttttttttttttt yang teramat2 sangat...& tetiba terkeluar suara kita yang tak tahan menanggung sakit..lepas tu kita dengar dok suh teran, masa ni mcm terpinga kejap eh tadi kata baru 5cm dah nak beranak ke?kita pon teran la...sekali teran tu sampai terjerit sebab teran sekuat2 hati...lepas tu dengar doc cakap bagus....teran lagi dah nampak mata anak awak terkebil2 ni...

owh masa tu xfikir apa dah..klw kita dalam keadaaan tak meneran sakit dia yang amat2 tak tau nak cakap bila kita meneran dia xla sakit sangat..yallah..susah nye teran...ada la 6,7 kali juga kita teran baru lah keluar darwish....masa meneran tu amrul ada kat kepala kita sambil tangan dia usap2 tangan kita sikit lagi...kata dia sikit lagi...last skali teran tu zasss...terasa panas ahhhh lega nye tuhan je yang tau bole plak bb dah keluar kita bantai tido doc kata buka mata...tengok bb awak ni..kita buka kejap je tengok eh eh nampak bird hehe...pastu bantai tido balik..ya ampun gile stone ubat tahan sakit doc kasi tu dia jait pon kita tido tapi terasa la bila dah hujung2 jaitan kena kulit tu adoii pedih nye kat 10 kali cakap adoi..sakit doc..tahan skit yea...katanya ok la dia buat lemah lembut..

masa sepanjang proses meneran kuar bb tu memang amrul ada ngan kita dia saksi segala2 dari mula...sebab kan ramai nurse kat lr masa tu amrul duduk kat bahagian kepala kita..sambil dia gosok2 tangan masa teran mcm nak mati tu haha..dah kuar je bb doc suh amrul kuar sebab nak jait seme laki xle tengok..dah siap jait amrul masuk balik dalam lr kita tengah mamai2 tu sempat lagi salam tangan dia..pastu amrul kiss dahi alamak...tacing je rasa haha...

kali ni masa beranak doctor pompuan yang sambut masa bersalin tu ada sorang je la doc pelatih lelaki dia just memerhati je xde buat apa..kalau masa mia dulu kita teran 2x je dah keluar siap doc puji pandai nye awak teran...tapi kali ni mangkali faktor usia pon ye juga agaknye pastu sebab kita berpuasa siang tu kan..so kita xde tenaga sangat nak meneran...sekuat2 hati dah teran mcm nak putus nyawa rasanya...masa tu fikir hidup ngan mati je...

kat bawah tu jahit rasa mcm banyak skit dari beranak mia dulu dah seminggu beranak baru kita berani nak tengok jahitan kat bawah tu hahah ngeri beb..ngilu pon ada rasa..bole plak abes beranak tu kan kita cakap ngan amrul yang..saya xmo beranak dah..sakit...hahahah senyum je amrul...

syukur sangat sebab contraction tak lama..5cm baru sakit sangat2 masa tu kul 9 lebih kul 11.38 dah beranak so dalam sejam stengah je sakit contraction tu..kala masa mia sakit yang amat2 tu kul 3 petang beranak 7.45 malam...lepas tu masa mia dul dia pecahkan ketuban masa kita baru buka 1cm tu yang jadi sakit lama tu..bila cite kat doc yang masa mia kita 1cm diorang dh pecahkan ketuban doc tu terkejut dia kata awalnye dah pecahkan..patut 4cm baru pecahkan baru la xlama awak menahan sakit..

ok la ni ada beberapa keping gambo2 kenangan dalam bilik bersalin, mana tau ada bakal2 ibu yg tengah baca blog kita ni nak tau camane keadaan sebenar dalam bilik bersalin tengok la gambo2 di bawah ni yea..gambo2 tengah contraction amrul amek tah bile masa kita xsedo hehe ye la dah skit mana nak sedo apa kan...

masa ni baru masuk wad xsakit lagi sambung wat ctg kat katil
 berbuka puasa sama2 ngan juadah dr pasar ramadhan bandar tun razak
ada nasi ayam berempah crim caramel, tako tau, mertabak, cheese cake
amrul makan ringan2 je pastu dia bole abeskan nasi yg spital kasi haha..adoi la hai lalu la dia makan
 masa ni baru masuk LR tengah mula nak sakit
 contraction dah kuat dah masa ni tengok tangan dok genggam bantal
 ok contraction ilang sekejap sempat lagi senyum hahah lempang kang
nampak x ada gas kat situ dia kasi suh sedut time sakit hah sama je sedut ke xsedut ke sakit juga last2 jadi perhiasan je kt situ
 masa ni tengah high...dah settle jait seme bb tu ada kt hujung tu
 esoknye kul 12 dah bole discharged...skejap je dia mmg xtahan lelama..bb dah kencing berak baru dia kasi balik
 reaksi kakak damia tengok adik kali pertama malu2 kucing idong kembang kempis hahah tah pape la kakak

p/s: gambo2 ni bukan kita yang suh amrul amek pon..ye la xagak2 ko..dah tengah sakit tu xde ingat apa dah nye...tah bile masa dia amek kita pon xtau dah beranak tu dia wazap gambo yg dia amek kat tab haha...bagus juga bole wat entry saat2 beranak..masa mia dulu ada gak amek gambo tapi masa tu xde blog kan..xle la nak cite pengalaman beranak

20 ribu orang memberikan idea bernas:

Maria Firdz said... [Reply to comment]

tahniah kak... selamat melahirkan... beranak mmg sakit tapi nikmat kan.. :)

Gieyana said... [Reply to comment]

tacingnyer aku tgk pic Mia ngan bb...sweet sgt!..skrg tgh counting..harap2 dipermudahkanNya..

ko sama mcm aq beb..dpt ubat tahan sakit tue aq x rs apa lngsung ms nk bsalinkan Nureen..smpai jahit n meneran pon sm..cuba nurse n doc jer ajarkan suh teran...dh bersalin aku bantai tido gak..ekeke..

baru semlm jer aku thinking of ko..camna ler makcik nie bersalin...neway, congrats again..:)

Jue a.k.a Ibu 2F said... [Reply to comment]

alhamdulilah semuanya berjalan lancar...
moga darwish jadi anak yang soleh

MRS. K said... [Reply to comment]

masa hadif dlu tak sempat nak rasa contraction dah kena czer. huhuh.. hope kali ni boleh la beranak normal

syawalsimpsons said... [Reply to comment]

nampak muka mia memalu..kakakkak...
teringat je saat2 melahirkan izz ngan syawal.kes nana sama waktu bersalinkan syawal...kalo saat mia..sama ngan izz...

Hani Fadhlina Abdul Rahman said... [Reply to comment]

Saya pun amek ubat tahan sakit tu, memang ngantuk gila jadi nyer, lepas bersalin pun mamai jer ... Misi pun takut nak bg pegang baby masa tu ...

Adlin Mohamad said... [Reply to comment]

teringgat pulak taun lepas kuarkan keysha hahaha serah diri tuk di czer ...

lia said... [Reply to comment]

part rasa lega pas baby kuar tu... aku lak terasa2....

- dieyana - said... [Reply to comment]

Alhamdulillah.... hahah kakak damia idung kembang kempis...maknanya bangga jadi kakak tu..hihkihkhik...

(semlm amik sarang smut tu, tak nmpk pula kakak damia ya?? lupa nk Tanya..;-)

mama tisya said... [Reply to comment]

kalo ada yg no 3 nanti kena p jln2 time square gk la jwbnye b4 beranak..hehehe...

sbb amik ubt tahan sakit tu ngantuk tkde tenaga nk push kot tp alhamdulillah bila bb kuar sure ilang sakit2 tu....kita dlu pn dok bg ubt ngantuk gk..nasibaik ada tenaga nk push...cumanye time jahirt tk rs cz ngantuk sgt

meriah makanan berbuka b4 deliver ye

Ratu Hatiku said... [Reply to comment]

Alhamdulillah.. tahniah. Semoga mama dan bby sht selalu ya.. :)

Ena said... [Reply to comment]

Meleleh airmata baca ni nana.. terkenangkan saat2 dulu yg ntah bila dapat diulang lagi.. sob3x.. eh! kita dulu pun gitu mamai lepas doc dah inject tahan sakit tu.. babay kuar je terus mata tertutup.. meneran pun mata tertutup.. heheh

watyz said... [Reply to comment]

besar pengorbanan seorang ibu kan. terasa ngilu bile baca n3 ko kali ni.. terigat2 bersalinkan 2 hero pujaan hati tu. tp paling sakit harith la sbb induce. ni dok pk2 nak lagi ke x... hehehhe

Nad MamaZN said... [Reply to comment]

Rase macam nak preknen lagi
Tp takut nak beranak
Hahaha!

eima said... [Reply to comment]

alhamdulillah mudah je ko kali ni kan ... pttnye tak yah puasa dah .. tenaga kita tu penting tp semuanya dah selamat ... tahniah dear

Cute Mum said... [Reply to comment]

part yang dah buka laluan baru pecah air ketuban tue, teringat masa nak bersalinkan dania.. doc dok jolok2 tapi tak boleh.. katanya air ketuban dah takder.. turus masuk LR.. pastue masa nak tunggu buka full bagi gas untuk sedut tue...
Tapi masa sara memang paling senang.. sakit kejap jer.. masuk LR, 5 minit sara dah keluar..
lagi satu yang sama.. time kita tgh sakit tue, nurse datang sibuk tanya pasal darah tali pusat.. dah tak larat nak layan.. aima yang bagi keputusan..

Aidah said... [Reply to comment]

Tahniah... Selamat berpantang..

AyuArjuna BiGoshh said... [Reply to comment]

tahniah nana :)

Azura Aziz said... [Reply to comment]

bila baca kisah nana bersalin ni, tetiba pulak kt rasa seram sejuk mcm nk bersalin haha.. sweetkan bila diingat pengalaman bersalin..

congrats nana. dah sepasang dah kan..

mrs kayrul said... [Reply to comment]

ubat tahan sakit tue memang boleh buat tido...masa bersalin anak sulung dulu pun macam kes nana la...tengah bersalin pun boleh bantai tido lagi....keluar jer baby, terus sambung tido....hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...