MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Tuesday, July 9, 2013

teringin onde onde

aritu tingin sangat nak makan onde2 klw nak tau kuih ni mak kita bese buat time bulan puasa je klw bulan lain jangan harap la nak nampak hehe..padahal bukan susah pon tah kuih ni jd mcm special plak bulan pose je baru buat..

nnt kita akan pantang dalam bulan puasa konfem2 xleh makan kuih ni & konfem2 mak kita akan buat kuih ni utk buka puasa tu kita suh mak kita buat tu...dia dah bancuh2 tepung seme kita plak amek turn bulat2 kan masukkan gula melaka dalam dia..

senang je rupanya buat kuih ni..sekejapan je abes..heheh skang dah pandai buat nnt balik johor agak2 nak makan bole la buat sendiri dah, kita memang tak pernah bli kuih ni kat kedai sebab apa takut tak sedap mcm mak kita buat ye la org meniaga kan keras la apa la..xkan sama ngan kita buat sendiri

ni kita share resepi mak kita, klw gugel kan rata2 org guna tepung pulut campo tepung gandum tp resepi mak kita lain skit

tepung pulut
tepung beras ( ha ni la lain nye mak kita campo sikit tepung beras, sikit je xyah bantak)
daun pandan di kisar (pon jangan pakai banyak klw banyak daun pandan nnt pahit, cukup kasi kaler ijau & ada bau skit je dah)
gula melaka
kelapa parut (amek yg muda2 kelapa ni gaul ngan garam skit)

bancuh tepung ngan air pandan, uli2 agak2 bole gentel ok la tu
masukkan gula melaka dalam tepung tu kasi bulat2kan dia
bila dah masak dia akan terapung bole la angkat pastu gaul dalam kelapa yang dah di gaul ngan garam tadi siap..


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

11 ribu orang memberikan idea bernas:

Ena said... [Reply to comment]

Akka pun suka kuih ni.. tp tu la yg suka akk sorang je.. jd nak buat mcm tak berbaloi.. cara buatnya sama ngan akak.. :-)

eima said... [Reply to comment]

murah kos tp byk ... aku rasa last posa jugak aku buat ....hehehe

Ratu Hatiku said... [Reply to comment]

Kuih nie kalau mkn mmg x sedar pun tau2 jerk dah habis..hihihi

eeda haziq said... [Reply to comment]

fav kite jugak.. tapi tu la. kalo beli kat luar kadang2 gula melaka dia keras..better buat sendiri. tq bg resepi .. :)

lia said... [Reply to comment]

ha'ah kan... kalau bulan poser tu, ni antara kuih wajib mak aku ;)

Nad MamaZN said... [Reply to comment]

Ooo bleh try resepi mak nana ni :)

juelee said... [Reply to comment]

onde2 ni bt sndiri gak sedap... dlu rajen buat now maals sbb penat nak berdiri lama gentel pastu campak dalam air didih tu.. sakit kaki huhu

Lynn Damya said... [Reply to comment]

haaaa sedap ! nak makan jugak, haha
salam ramadhan :)

Hani Fadhlina Abdul Rahman said... [Reply to comment]

Eee, sedap nyer ..
Selamat berpuasa. Maaf dipohon sekiranya ada kesilapan dan kesalahan.

Zura@Iwan said... [Reply to comment]

senang je kan..
penah gk buat ritu dgn kakak..
kakak yg ajar la..hehe
nnti nk buat lah..hehe

Maria Firdz said... [Reply to comment]

Hehe... Kuih ni selalu cnfius.. Sejak dok johor bru thu org johor pggl onde2...kami pggil buah melaka...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...